“E buna, sa stii!”

Aseara, la vernisajul expozitiei artistului Calin Veronica, am primit de la poetul Mircea Bujor , „de trei barbatul” din Moinesti – e medic, poet si pictor – volumul sau de versuri „Daimonul din debara”, cel de-al treilea, aparut in 2008, la Editura „Studion”, din Bacau. O carte nu refuz niciodata, e un dar care-mi face placere. Mai ales cind il primesti cu recomandarea autorului: „E buna, sa stii!”.

Intr-o lectura rapida mi-au atras atentia doua poezii pe care am sa le postez aici, poate va trezesc demonul curiozitatii.

Regasire

o tacere
careia nu-i va urma nimic

nici un sunet, nici o culoare
doar
un mare fior

vine o singura data

Ardere

Trupul tau
arcuit pe o plaja pustie

flacara
aplecata de vint

Ce mi-a placut insa cel mai mult in acest volum a fost capitolul “Porte de Clignancourt” – numele unei statii de metrou din Paris – stop cadre dintr-o experienta pariziana, care pe mine ma fac sa imi doresc un roman sub semnatura lui Mircea Bujor, ce pare sa detina un discurs imaginativ, (auto)ironic, cu subtilitati umoristice.

“Porte de Clignancourt, orificiul nordic prin care penetrez marsupiul parizian”

“(…) Poate ca in respiratia mea iregulara salasuieste perfid proiectul unui urlet ce ar fi taiat cu o irepresibila agresivitate linistea hotelului Kyriad. Renuntind la acest posibil scandal, inutil intrucit nimeni nu era vinovat de puseul reactiv la singuratatea care ma inconjoara, mi-am recapatat interesul pentru propriul meu corp. Pielea greoaie, prima apasare a zilei”.

Cartea de dar nu se cauta la biografie, o sa ziceti, dar eu daca as fi fost editorul volumului, as fi recomandat autorului sa includa si citeva date biografice, un comentariu critic, pentru a-i oferi cititorului care-l intilneste pentru prima data pe Mircea Bujor o busola in aceasta calatorie spre intelegerea autorului si a textelor sale.

Daca va intereseaza un comentariu critic asupra continutului literar al cartii, gasiti aici, sub semnatura lui Marius Manta, redactor al Revistei de cultura „Ateneu”, convins “de la prima lectura”.

Update 11 decembrie 2009 : Unul dintre lucrurile placut surprinzatoare la Mircea Bujor este ca, desi stabilit in Moinesti, nu rateaza aproape niciun vernisaj al expozitiilor deschise in Bacau. Asa ca ne-am intilnit din nou, in seara asta, la un vernisaj, la Luminita Radu. „Am citit ce ai scris pe blogul tau. N-am pus date biografice in carte, pentru ca sint o persoana modesta, nu-mi place sa ma laud cu lucrurile pe care le fac. Si sa stii ca de la 14 ani imi doresc sa fiu scriitor si imi place scrisul mai mult decit imi place sa fiu pictor sau medic. „. I-am spus ca am sa-l „pirasc” pe blog cu marturisirea asta si iata ca am facut-o.

Similar Articles

Comments

  1. Stimată D-nă,

    încă un lucru plăcut surprinzător la mine este ca m-am

    stabilit în Bacau de aproape nouă luni,timp în care

    am ratat destule vernisaje,datorită obligațiilor pro-

    fesionale (parte din ele) la Maternitatea Județeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular