“Get dressed – Could be dancing”, intre realitate si imaginatie, prezent si memorie, cu Julie Barthelemy

2
2558

La doua – trei zile dupa ce am asistat la spectacolul sau, Julie mi-a revenit in minte sub forma de stari, desi o intilnisem pentru prima data. Mi-a placut cred libertatea cu care isi traieste emotiile, armonia in care se afla cu ea insasi, felul in care isi foloseste mintea si corpul in comunicare, puterea imaginatiei si lipsa limitelor in gindire. Si mi-a mai placut ca, desi este o coregrafa de dans contemporan, Julie nu a tinut neaparat sa ne ia prin surprindere cu formule experimentale, sa ne bruscheze cultural, ca e un artist care tine cont de public, un artist sensibil si cald, care a plutit ca o adiere in seara prezentarii informale a proiectului sau. M-a impresionat relatia spirituala cu bunica ei, pe care o iubeste intr-atit incit sa-i poarte rochiile din tinerete in spectacole si sa realizeze un proiect in care sa implice oameni in virsta.

Dupa o luna petrecuta in rezidenta artistica la Centrul de Cultura „George Apostu” din Bacau, dansatoarea si coregrafa de origine franceza Julie Barthelemy a oferit marti seara publicului bacauan o prezentare informala a proiectului sau de dans contemporan, „Get Dressed – Could be Dancing – part 1”, la care a lucrat aici.

Plecind de la pretextul unui moment de pregatire pentru o seara de bal, in care, ca orice tinara, oscileaza intre diferite rochii si stari, tinara frantuzoaica, un artist cu sensibilitate si eleganta, a cucerit audienta, formata din tineri si virstnici, prin energia si fluiditatea corpului sau aflat in miscare si prin forta sa de a transmite o bucurie a dansului molipsitoare.

„Get Dressed – Could be Dancing” este avanpremiera unui proiect de spectacol in care Julie Barthelemy isi doreste sa implice virstnici din mai multe tari ale lumii, cu povestile lor despre primul dans, prima iubire, prima seara de bal. Ideea i-a inspirat-o bunica sa, ale carei rochii din tinerete le foloseste in spectacol. In Bacau, Julie a lucrat cu membri ai Clubului pensionarilor „60 plus”, care i-au fost si spectatori in seara prezentarii informale, o premiera in seria rezidentelor de dans contemporan de la Centrul „George Apostu” , care arata ca aceasta arta nu este rezervata doar bacauanilor mai tineri si deschisi la nou si ca incepe sa aiba un public tot mai divers si mai numeros.

La finalul prezentarii, spectatorii au devenit ei insisi dansatori, la invitatia artistei, pe scena spectacolului, transformata intr-o sala de bal, pentru ca „Get Dressed – Could be dancing” este un spectacol despre dorinta si bucuria de a dansa, dupa cum a marturisit Julie Barthelemy la finalul serii, un apel la memoria noastra afectiva. Printre primii care au raspuns provocarii lansata de frantuzoiaca si au pasit in acest joc la limita dintre realitate si imaginatie, prezent si memorie, s-au numarat si criticul de dans Gina Serbanescu, din Bucuresti, Gheorghe Popa, director al institutiei gazda a evenimentului, sau criticul de arta Iulian Bucur, care a invitat-o la dans pe fetita sa.

Bacauanii vor putea vedea forma finala a proiectului „Get Dressed – Could be Dancing” la sfirsitul lunii octombrie, in cadrul celei de-a cincea editii a programului „Dans contemporan – Bacau 2011”.

Colaborarea Centrului de Cultura „George Apostu” cu artista franceza marcheaza finalul programului de rezidente organizate de institutia bacauana in cadrul proiectului „ArtisNe(s)t «Rezidenta, dans contemporan»”, derulat in colaborare cu prestigiosul Centru de Creatie Coregrafica „Trois C-L”, din Luxemburg.