Centrul de Cultura “George Apostu” din Bacau deschide joi, 23 februarie, ora 17.00, Expozitia de grafica si instalatie “Spargatorul de gratii”, un omagiu adus memoriei artistului aradean Imre Baász (1941-1991), care pe 22 februarie 2012 ar fi implinit 71 de ani. Evenimentul este organizat cu sprijinul Centrului de Cultura “Arcus”, Covasna.
Printre invitatii de la vernisajul bacauan se vor numara istoricul si criticul de arta Vladimir Bulat, Palma Baász Szigeti, sotia artistului, Petre Strachinaru, Marius Deac si Attila Kopacz, directorul Centrului de Cultură “Arcus”, Covasna.
Odata cu deschiderea expozitiei va fi lansat si un album dedicat artistului Imre Baász.
Colaborarea dintre Centrul de Cultura “George Apostu”, din Bacau, si Centrul de Cultura “Arcus”, Covasna, a avut ca rezultat in ultimii doi ani mai multe schimburi culturale precum itinerarea la Arcus a Expozitiei “Meandrele existentei”, a artistului moldovean Ioan Grecu, Expozitia de grafica si pictura a graficienei Luminita Radu, “164. Aproape de casa”, sau Expozitia de arta fotografica “Robert Capa. D-Day”.
Personalitate de marcă a artelor plastice din România, artistul grafician Baász Imre (1941-1991) s-a remarcat încă de la absolvirea Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, lucrarea sa de diplomă, Ciclul de ilustraţie pentru poemul epic Kalevala, fiind medaliată cu argint la Salonul Naţional al Cărţii din 1972.
Deşi a trăit doar 50 de ani, Imre Baász s-a remarcat printr-o activitate artistică deosebit de intensă. A participat la un număr impresionant de expoziţii în ţară şi străinătate, experimentând cu succes toate domeniile artelor plastice, de la grafică, performance şi instalaţii până la scenografie. A fost pentru o perioadă de 6 ani şeful secţiei de artă a Muzeului din Sf. Gheorghe, apoi, pentru o perioadă, din păcate prea scurtă, profesor la Academia de Arte din Bucureşti.
Organizator al festivalului de performance AnnART la lacul Sfânta Ana în anul 1990, Imre Baász a realizat un performance deosebit de complex din punct de vedere vizual dar şi teoretic, al cărui mesaj final era „dacă nu dai viaţă, nu ţi se dă viaţă”. (Comunicat Centrul de Cultura si Arte „George Apostu”, Bacau)