“Trei”, a treia expozitie personala a artistei Luminita Radu

4
3009

luminita-radu.jpgGraficiana Luminita Radu (foto1) a deschis vineri, la Galeria de Arta Contemporana a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau, expozitia personala „Trei”. In incercarea de a-si explora capacitatea creativa, tinara artista isi exploateaza spiritul ludic si ofera publicului rezultatul frumos al unui joc in care filele unui caiet de matematica de clasa I devin pretext pentru arta iar numarul 3 are valoare aproape simbolica.

«Trei» este cea de-a treia expozitie personala a mea. Trei este un numar care mie imi place foarte tare, e un numar norocos pentru mine, am 39 de lucrari si le-am adunat pe cifrele astea doua, mi-a dat 12, si din adunarea celor doua, a rezultat tot trei. A fost cumva predestinat numele asta. Toata ideea acestei expozitii a inceput in momentul in care am primit de la mama mea un caiet de matematica de cind eram in clasa I. Am o lucrare cu coperta caietului, am colat pe lucrari toate filele din caietul ala, pina s-a terminat. Exploatez niste forme, niste cifre care pot deveni semne grafice. Ma joc efectiv, cam asta e toata povestea. E mai dezinvolta decit expozitia mea «X si O». Imi place foarte tare sa cred ca pot sa creez volum, sa creez forme si altfel decit cu linia. Desi o cifra, creionata pe hirtie este tot o linie, cursiva. O mare parte din materialele utilizate sint cerneluri de toate felurile”, a declarat artista la vernisaj.

La vernisaj a fost lansat si un catalog al expozitiei, pentru care Luminita Radu multumeste artistului plastic Gheorghe Zarnescu, criticului de arta Iulian Bucur si Otiliei Lupu, manager Grafit Invest.

raduvernisaj1.jpg

Criticul de arta Iulian Bucur:

Luminita Radu crede ca mai important decit a spune o poveste este sa-si cerceteze mijloacele, sa le masoare si sa vada cit de departe pot ajunge acestea. Este un gind putin mai vechi al multor artisti plastici sa nu mai picteze decit despre pictura, sa nu mai sculpteze decit despre sculptura si sa nu mai faca lucrari de grafica decit despre grafica. Expozitia Luminitei Radu este o expozitie de grafica despre grafica” (la vernisaj)

vernisajradu.jpg

„(…) Luminita Radu aseaza, in expozitia «Trei», acest ultim chip al liniei, mijloc exemplar si acuta ratiune a graficienilor pe suporturi cu texturi anumite, texturi gasite sa vibreze simfonic cu semnele grafice. Sint semne dragi artistei, recurente semne de fizionomie algebrica. Altfel, pradoxal, acestea, semnele grafice repetitive sint inscrise, ludic, in siluete minime de arhitectura, ca intr-un joc utopic despre ratiunea captiva” (Catalogul expozitiei „Trei”)

Pe Luminita Radu am cunoscut-o intii in calitatea sa de profesor al Liceului de Arta „George Apostu”, unde a obtinut cu elevii sai numeroase rezultate foarte bune la competitiile scolare de specialitate. Imi pare un om care pune suflet in ceea ce face, un profesor si un artist care transmite energii pozitive. Iar „Trei”, un joc in culori armonioase, transmite aceeasi energie pozitiva, ca si autoarea sa.

Alaturi de Luminita Radu la vernisaj au fost elevi, colegi profesori sau artisti, printre care Gheorghe Zarnescu, Ovidiu Marciuc, Ioan Burlacu, Vasile Craita Mindra, Ilie Boca, Mihai Chiuaru, Mircea Bujor sau directoarea Daniela Birzu.

raduvernisaj2.jpg

Zgircit cu laudele de regula, artistul Mihai Chiuaru, prezent si el la deschidere, a apreciat lucrarile Luminitei Radu.

Foto 2, 3, 4: Florin RADU

Luminita Radu s-a nascut in Galati, unde a studiat la sectia de Grafica a Liceului de Arta „Dimitrie Cuclin”.
A urmat apoi cursurile sectiei de Grafica a Facultatii de Arte Plastice, Decorative si Design din Iasi, pe care a absolvit-o in 2002.
Din 2002 pina in prezent este profesor al Liceului de Arta „George Apostu” din Bacau.
Din 2009 este membra a Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau.
Precedenta sa expozitie personala, „X si O”, a fost deschisa in 2008, la Galeria „Noua”.
Prima expozitie personala, „Unu”, a avut loc in 2003 la Galeria „Mon d’art” din Galati.