Actori din Teatrul băcăuan vor acorda un premiu al lor la Gala „Star” 2013

0
1436

Nu concurează dar premiază. Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău nu va avea anul acesta un reprezentant înscris în competiţia pentru Trofeul Galei „Star”, festival internaţional al recitalurilor dramatice pe care îl organizează şi îl găzduieşte în perioada 26 – 29 aprilie 2013. În schimb, un juriu format din actori de la Secţia Dramă a Teatrului din Bacău va acorda, în premieră, propriul premiu pentru cel mai bun one – man – show aflat în concurs.

„E o idee notabilă, le aparţine, este iniţiativa lor. Mi se pare o iniţiativă lăudabilă şi unică în lumea festivalurilor din România. Nu ştiu ce actori vor face parte din acest juriu, e treaba lor, noi nu ne implicăm, noi nu avem ca Teatru decît trei premii, ei sînt cei care se organizează, şi nici nu ştiu dacă premiul va fi onorific sau vor acorda şi bani”, a declarat Adrian Găzdaru, director al Teatrului Municipal „Bacovia”, la conferinţa de lansare a ediţiei 2013 a Galei „Star”.

În afara premiilor decise de juriul oficial al festivalului, format anul acesta din criticii de teatru Adrienne Darvay-Nagy (Budapesta), Monica Andronescu şi actriţa Mihaela Teleoacă, vor mai fi acordate Premiul „Ştefan Iordache”, decis prin tradi’ie de un juriu format din elevi băcăuani, membri ai unor trupe de teatru pentru liceeni, şi un premiu acordat de un public din Viena. La fel ca anul trecut, cîştigătorii ediţiei vor fi invitaţi cu spectacolul premiat pentru o reprezentaţie la Teatrul „Pygmalion”, din Viena.

La ediţia din acest an sînt zece concurenţi, patru jurii şi şase premii de acordat.

Bacăul s-a aflat anul trecut pe podiumul Galei „Star” cu recitalul „Femei singure”, după Dario Fo, o producţie a Companiei Buzunarul cu Teatru, realizată de actriţa Eliza Noemi Judeu în colaborare cu regizorul Gheorghe Balint. Spectacolul a primit Premiul “Ştefan Iordache”, acordat de juriul format din liceeni băcăuani. Din juriul oficial al ediţiei 2012 a festivalului au făcut parte actriţele Irina Petrescu, Catrinel Dumitrescu şi regizorul Geirun Ţino.

În 2008, cînd din juriul festivalului au făcut parte criticii de teatru Florica Ichim, Carmen Mihalache, Andreea Dumitru, Ştefan Oprea şi Mircea Morariu, Bacăul a cîştigat Premiul pentru cel mai bun one woman show, cu recitalul “Amalia respira adinc”, de Alina Nelega, jucat de actriţa Daniela Vrănceanu şi regizat de Firuţa Apetrei.