Actorii bacauani pusi pe tusa se revolta

5
811

„Dupa zeci de ani de munca pe scena Teatrului din orasul meu sa fiu dat afara de niste venetici”? Aceasta declaratie apartine unui talentat actor bacauan, revoltat ca nu mai face parte din echipa Teatrului Municipal „Bacovia”, trist ca nu mai este solicitat sa faca ce ii este cel mai drag in viata: teatru. Cine este el nici nu conteaza momentan. Pentru ca nici nu e singur, sint mai multi. Veti afla destul de curind pentru ca vor face declaratii de presa in ziare si la televiziune. I-am promis sa nu scriu mai mult deocamdata. E suficient sa ne intrebam ce actori ai teatrului din Bacau n-au mai fost vazuti de mult pe scena.

In dorinta de a da o directie actuala activitatii artistice a teatrului bacauan, care sa atraga din nou atentia criticii de specialitate din România, din dorinta de a recupera niste ani pierduti in anonimat de aceasta institutie, cei doi tineri directori care o conduc in prezent au indepartat din echipa de actori oameni care au scris istoria ultimilor 30 – 40 de ani in teatrul bacauan. Au facut bine, au facut rau? Era timpul pentru o astfel de schimbare? Nu mai era nimic de invatat de la cei mai in virsta? Nu mai aveau nimic de oferit? Nu se mai potriveau cu noua viziune? Nu mai au ce cauta pe scena? Sint intrebari la care cei implicati sau neimplicati pot raspunde diferit.

O parte din deciziile manageriale ale directorilor Adrian Gazdaru si Gabriel Dutu revolta, insa, niste actori „pensionati” care cred ca mai au ceva de spus in teatrul românesc. De vreo patru – cinci dintre ei mi-e si mie dor sa-i vad jucind. E drept, poate nu s-ar potrivi cu viziunile moderne ale tinerilor regizori sau poate ca asta e doar o prejudecata, dar publicul mai doreste si un spectacol de comedie la care sa rida mult si eliberator, impreuna cu actori inteligenti care stapinesc arta umorului de calitate.

Actorul de care vorbeam la inceput a facut referire, in intilnirea noastra de astazi, si la atmosfera actuala din teatru, la gastile pro sau contra-conducere, la „avansari” care nu respecta criteriul valoric. N-o sa scriu insa despre asta acum.

Eu va rog sa-mi spuneti altceva. Care este ultimul spectacol al Teatrului „Bacovia” pe care l-ati vazut? Care v-a placut? Ce actor v-a cistigat atentia? Cui ii simtiti lipsa?

Update 8 ianuarie 2010, ora 19.40:

Adrian Gazdaru, directorul Teatrului Municipal „Bacovia”, sustine ca stie numele autorului declaratiei publicata in inceputul articolului, fara sa i-l dezvalui, si afirma ca eliberarea de contract a actorilor care nu mai fac in prezent parte din trupa bacauana este motivata de lege.

„In toata revolta lor e vorba de bani, nu de dragostea de teatru. Sa nu-mi spuna mie ca e dragoste de teatru. O sa argumentez aceasta afirmatie intr-o conferinta de presa pe care o voi organiza luni sau marti. Poti sa scrii pe blogul tau ca ii voi invita chiar si pe cei doi actori. Eu am fost diplomat, dar sa nu ma faca pe mine sa spun tot ce stiu”, spune foarte transant Adrian Gazdaru.

O vorba veche zice ca adevarul e intotdeauna la mijloc.