Actrita decedata, trecuta in distributia spectacolului din aceasta seara

0
830

Aflu din programul de spectacole al Teatrului Municipal „Bacovia”, pe care il primesc uneori de pe e-mail-ul institutiei de cultura din Bacau, ca actrita Dana Olariu, Dumnezeu s-o odihneasca in pace, decedata in luna martie a acestui an, va juca in „Nora”, de Henrik Ibsen, programat pentru astazi, 14 noiembrie 2010, de la ora 18.00. Dupa disparitia actritei, ea a fost inlocuita in rolul Anne-Marie, bona sotilor Helmer, de Anca Bucsa, schimbare omisa, probabil din neatentie, de persoana insarcinata sa comunice aceste informatii catre presa.

Am sunat la Teatrul Municipal „Bacovia” sa semnalez gafa comisa si secretara institutiei (nu este aceeasi persoana care transmite programul) si-a cerut scuze pentru intimplare. N-am primit insa niciun e-mail oficial cu o rectificare, desi mesajul a fost trimis simultan la citeva zeci de adrese, printre destinatari numarindu-se persoane de la Zile si Nopti, Cronica Româna, România Libera, România Literara, Ziarul Financiar, Ziua, Adevarul, Rompres, Desteptarea, Viata bacauana s.a.m.d. Nu stiu daca una dintre aceste publicatii o fi folosit informatia gresita sau nu.

Aceasta este al doilea e-mail buclucas pe care il primesc in luna noiembrie de pe adresa Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacau. Pe data de 3, secretariatul literar al institutiei a trimis un mesaj prin care anunta, in româna, franceza, si engleza, inceperea inscrierilor pentru editia din 2011, a sasea, a Galei „Star”.

Varianta in engleza incepe asa:

„Bacovia CITY Theatre, Bacău, with the support of the Minister of Culture and Religious Affairs, is setting up the third edition of STAR Gala, the International Acting Recital Gala, which will take place between the VIth edition, 29th April – 05th May of, 2011”.

Va las pe dumneavoastra sa sesizati erorile din acest enunt, trimis, de asemenea, la mai multi jurnalisti si critici de teatru din tara.

In opinia mea, astfel de gafe se pot intimpla din doua motive. Fie este vorba de neatentie sau dezinteres, fie greselile repetate – cele doua nu sint primele (in unele distributii ale spectacolelor de la Animatie figurau in program actori care au parasit teatrul, prin demisie sau prin pensionare) – sint semne ale lipsei unui PR-ist profesionist.

Cind un actor (nu-i dau numele) platit cu citeva sute de lei trebuie sa si joace, si sa existe, si sa promoveze institutia la care lucreaza, mai apar si astfel de situatii penibile. Din cunostintele mele, postul de secretar literar al Teatrului „Bacovia” este blocat. Cineva trebuie sa gaseasca solutia ca acest post sa devina activ sau solutia de a fi platita sub alte forme o persoana care sa se ocupe numai de PR-ul institutiei. Astazi pina si scolile au PR-ist!