„Adam Geist” si Bacaul – Liceele bacauane nu tolereaza povestile gay

9
1781

adam.jpgIn seara asta am vazut in Bacau „Adam Geist„, un spectacol facut de Radu Afrim, in 2005, cu trupa Teatrului „Maria Filotti” din Braila, acel „Adam Geist” rezumat in simplitatea opiniei publice la „spectacol violent cu scene de dragoste gay”. Mie mi-a placut, dar despre asta intr-un post viitor. Azi despre felul in care a primit Bacaul acest spectacol. L-a primit cu o sala pe jumatate goala, cu un public format din vreo 50 de elevi de liceu, citeva cadre didactice, poate si unu – doi studenti, si cu o mina de actori de la Teatrul „Bacovia”. Dar care la final l-au aplaudat citeva minute, in picioare.

Din informatiile pe care le am din surse confidentiale, cadrele didactice din liceele bacauane au refuzat sa cumpere bilete la „Adam Geist„, pe motiv ca nu pot „incolona” elevii sa-i aduca la un astfel de spectacol, despre care au citit pe internet ca e cu gay si cu violente. Niciun student de la Universitatea „George Bacovia” n-a fost receptiv la invitatia Teatrului bacauan iar de la Universitatea Bacau au luat bilete citeva cadre didactice. De la Colegiul National „Ferdinand I” si de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” au venit mai putin de zece elevi, in total, cei mai multi, aproape 40, fiind de la Colegiul Economic „Ion Ghica”, liceeni virgini probabil, pina aseara, in experienta teatrala. Ce or fi inteles si ce or fi retinut astia mici in afara de expresiile de mare magnetism pentru liceeni, ei stiu.

Trupa spectacolului „Adam Geist” a fost insotita in Bacau si de secretarul literar al Teatrului „Maria Filotti” din Braila care inainte de inceperea reprezentatiei a cerut special informatii despre receptivitatea publicului bacauan fata de acest spectacol. I s-a explicat ca acei spectatori care vin totusi la teatru sint mai putin dezinhibati decit brailenii si ca aici nuditatea pe scena a fost o experienta singulara cu „Requiemul” lui Hausvater.

Bacaul o avea reputatie de conservator, desi e liberal toata ziua, de nici macar regizorul Radu Afrim nu se astepta la un succes mai mare a spectacolului sau la noi in tirg?

Pe blogul sau, pe care l-am descoperit intimplator pe net, o ieseanca are urmatoarea reactie la auzul vestii ca „Adam Geist” vine in Bacau: „18 martie Adam Geist/ turneu Bacau (!!). Chiar va fi spectacolul in Bacau? Il asteptam in Iasi, dar e bine si la Bacau. Merita o deplasare de cativa km pana acolo”. Ce spune Radu Afrim in replica? Iata ce spune: „adino ma mir si io de bacau. cum o reactiona lumea acolo la unul din cele mai violent-sexuale si homoerotice spectacole ale mele …nu stiu”.

Pai, de reactionat, au reactionat foarte bine, cei care au venit.

Sursa Foto: Teatrul „Maria Filotti”