Că există un conflict între generaţii dat în primul rînd de perceparea diferită a realităţii şi poate de lupta pentru supremaţie este un lucru cunoscut şi înţeles ca un firesc al vieţii, dar cînd acest conflict prinde forma lipsei de respect a celor tineri faţă de cei bătrîni este, cred, o lipsă de educaţie.
Duminică seară am asistat, nu fără reacţie, pe reţeaua de socializare Facebook la un spectacol dezgustător dat de cîţiva adolescenţi băcăuani, pe un subiect legat de bătrînii din mijloacele de transport în comun. Discuţia a fost generată de status relativ decent postat de o elevă de liceu: „ce caută oamenii de 80 de ani, cu pensia în buzunar, în autobuz dimineaţa la ora 7 şi pe deasupra se mai şi împing în elevi? pentru mine va rămâne un mister”.
Că poate exista o problemă de acest tip şi că pe adolescenţi îi poate revolta în drum spre şcoală nimic altceva decît aglomeraţia din autobuze şi lipsa locurilor pe care să-şi odihnească trupul ostenit de viaţă (?) este o altă discuţie, dar că aleg să-şi exprime această revoltă cu un limbaj vulgar asta mi se pare revoltător.
Ce a urmat postării statusului a fost o serie de injurii la adresa acestor oameni în vîrstă, din partea unor elevi sau tineri absolvenţi de liceu. Iar cele mai insultătoare afirmaţii au venit, surpriză sau nu, din partea fetelor care au întrecut în vulgaritate limbajul colegilor băieţi.
„Mor de foame, îi cheama Piaţa de dimineaţă, le e de f*tut”, a comentat una dintre reprezentantele sexului frumos şi delicat, din Bacău, referitor la oamenii care ar putea să-i fie bunici. „Daca s-ar respecta, ar lua taxiul, vorba aia: „şi-au trăit traiul, şi-au mîncat mălaiul”, a decretat o altă minune de fată, completată printre hăhâituri satisfăcute de o colegă a sa: „îi caută moartea pe cei mai mulţi dintre ei”. „Pffai..fosilele dreacu. Se duc la primărie să vadă dacă mai au loc în cimitir. :))) Şi se şi uită urît la tine dacă nu le dai locu’ în autobuz =)))”, a continuat o alta şirul insultelor la adresa oamenilor bătrîni. „Se duc la cimitir sau la morgă ca să nu mai dea rudele bani în plus pt transport”, a spus şi unul dintre băieţii participanţi la discuţie.
Printre lucrurile care m-au învăţat fie şcoala, fie familia în copilăria mea a fost să îi respect pe cei în vîrstă, şi să cedez acestor oameni locul în autobuz, lucru pe care îl fac şi acum, cînd am trecut de 30 de ani. De aceea reacţia acestor tineri mă scîrbeşte prin vulgaritatea ei şi nu mi-o pot explica.
Este lipsă totală de educaţie? Este lipsă totală de creier? E vina familiei? E vina şcolii? Este egocentrismul vîrstei şi incapacitatea acestor tineri de a empatiza cu oamenii din jurul lor? E efectul de turmă?
„Nu este vorba de lipsa de respect, este vorba că ei cred că li se cuvine totul”, a fost scuza oferită pentru una dintre adolescentele implicate în dezbatere. Fata se referea evident la cei bătrîni, deşi comentariul se potriveşte parcă mai bine celor tineri.
Ce le pot dori acestor copii este să trăiască suficient de mult încît să fie în situaţia de a-şi răspunde singuri la toate întrebările bătrîneţii, în timp ce un tînăr le rîde batjocoritor în nas.
Să îi respecţi pe ceilalţi înseamnă să te respecţi pe tine.
Exista generatii si generatii. Ce vrei sa respecti la generația care a dus Romania in situatia in care este? Corupția si plagiatul n-au fost implementate in Romania de catre cei nascuti dupa ’90.
Nu e musai vorba de un conflict generic intre generatii cat e vorba de doua generatii diferite. Avem generatia „comunistoida” a celor nascuti in anii 30-40 si crescuti si educati in comunism si generatia celor nascuti dupa 1990, intr-o tara libera!
Avem generatia celor care asteapta totul de la Stat si a celor invatati sa se descurce singuri.
Avem generatia celor care au distrus satul romanesc si traditiile romanesti, adica aceasta generatie (acum batrana) a agricultorilor transformati in muncitori socialisti si avem generatia asta noua a celor care vor construi noua Romanie, moderna si europeana.
Haideti sa-i iubim si sa-i respectam – Ei reprezinta viitorul! Inclusiv viitorul nostru!
Generalizaţi, amestecaţi mere cu pere, îmi lăsaţi impresia că n-aţi citit textul ori că nu l-aţi înţeles.
Intotdeauna, au existat tineri nesimtiti si babe isterice; cum in orice epoca, au existat, de asemenea, batrani reacționari si tineri progesisti. Astea ar fi, bănuiesc, merele si perele.
Cetatea Sodomei ar fi fost salvata, si deodată cu ea si câteva mii de păcătoși, dacă Dumnezeu ar fi găsit in cetate cinci oameni drepți. De dragul perelor, uneori ne îngrijim și de mere…
Nicio generatie „noua” nu se ridica fara ca inainte de aceasta sa o „zdrobeasca” pe cea de dinainte.
(Noul „Rege al padurii” nu isi intra in drepturi pana cand nu-l ucide sub vasc pe cel de dinainte. Iar cel de dinainte stie ca va fi ucis. Si accepta acest lucru ca ceva natural. )
Asa merge lumea…
Evident ca din „nesimtitii” fiecarei noi generatii, putini devin adevarati promotori ai viitorului, multi dintre ei fiind doar niste …obraznici. Dar de dragul celor putini, e bine sa le iertam mult celor multi …si obraznici. Altfel riscam sa „devenim” o lume batrana si imobila.
Intodeauna vor exista pusti obraznici. Ei trebuie iertati si iubiti! Ei sunt viitorul!
Deci Familia e de vina, asta imi spune raspunsul dumneavoastra.
http://www.contributors.ro/dezbatere/discriminarea-varstnicilor-o-dementa-sociala/
nu am citit restul comentariilor nu mai intereseaza deoarece exista doar doua cai prin care poti sa rezolvi problema cu autobuzul…
1:daca te roaga frumos sa te ridici si sa ii cedezi locul i-l cedezi
2:daca iti zice „da-te la o parte ca is batran si trebuie sa stau jos” ii spui frumos ca ai ajuns inaintea lui si ai platit bilet si nu esti obligat sa ii cedezi locul daca e nesimtit
PS asta pt cei care cumpara bilet.
http://bibliotecarul.blogspot.de/2013/01/s-ar-putea-sa-fie-romania-inaintea.html
Poți citi penultima mea postare de pe blog ca să îți dai seama de ce nu prea mai am respect pentru generația ce a crescut scufundată în ideologia comunistă… Ei nu ne respectă, noi de ce să facem asta? Care e rostul?
Povestea asta si daca s-ar intinde la infinit si tot nu s-ar descoperii un compromis (sau cel putin ar fi imposibil de atins). Am 17 ani si de mic am fost educat sa ma port frumos cu oamenii in varsta. In autobuz nici nu mai incerc sa ma asez pe scaun prefer sa stau in picioare numai ca un batranel sa poata sta jos, si iti este mai mare inima cand vezi ca-ti multumeste ca ii dai voie sa treaca sa se aseze… dar cand ii auzi „Hai putin mai sus, misca-te ca nu am loc! ” cand autobuzul deja e plin pana la refuz (vazuti de afara, spanzurati pe usa, tinandu-se de o bara… e deja penibil…), cand mai ca te dau jos din picioare numai ca sa ajunga la un loc, cand scuipa cu o „intonatie” atat de frumoasa pe strada (de iti vine si greata) sau (am patit-o si eu) cand mai au putin si te iau la bataie… lor ce sa le facem?! AAA, nu putem sa le spunem nimic, sunt batrani si indiferent cat de prostesc s-ar comporta, tot e mai bine decat am facea-o noi, tinerii…
dialogul genaratiilor ???