Adolescenţi băcăuani, despre bătrînii Bacăului: „Pffai…fosilele dreacu”

10
1119

Că există un conflict între generaţii dat în primul rînd de perceparea diferită a realităţii şi poate de lupta pentru supremaţie este un lucru cunoscut şi înţeles ca un firesc al vieţii, dar cînd acest conflict prinde forma lipsei de respect a celor tineri faţă de cei bătrîni este, cred, o lipsă de educaţie.

Duminică seară am asistat, nu fără reacţie, pe reţeaua de socializare Facebook la un spectacol dezgustător dat de cîţiva adolescenţi băcăuani, pe un subiect legat de bătrînii din mijloacele de transport în comun. Discuţia a fost generată de status relativ decent postat de o elevă de liceu: „ce caută oamenii de 80 de ani, cu pensia în buzunar, în autobuz dimineaţa la ora 7 şi pe deasupra se mai şi împing în elevi? pentru mine va rămâne un mister”.

Că poate exista o problemă de acest tip şi că pe adolescenţi îi poate revolta în drum spre şcoală nimic altceva decît aglomeraţia din autobuze şi lipsa locurilor pe care să-şi odihnească trupul ostenit de viaţă (?) este o altă discuţie, dar că aleg să-şi exprime această revoltă cu un limbaj vulgar asta mi se pare revoltător.

Ce a urmat postării statusului a fost o serie de injurii la adresa acestor oameni în vîrstă, din partea unor elevi sau tineri absolvenţi de liceu. Iar cele mai insultătoare afirmaţii au venit, surpriză sau nu, din partea fetelor care au întrecut în vulgaritate limbajul colegilor băieţi.

„Mor de foame, îi cheama Piaţa de dimineaţă, le e de f*tut”, a comentat una dintre reprezentantele sexului frumos şi delicat, din Bacău, referitor la oamenii care ar putea să-i fie bunici. „Daca s-ar respecta, ar lua taxiul, vorba aia: „şi-au trăit traiul, şi-au mîncat mălaiul”, a decretat o altă minune de fată, completată printre hăhâituri satisfăcute de o colegă a sa: „îi caută moartea pe cei mai mulţi dintre ei”. „Pffai..fosilele dreacu. Se duc la primărie să vadă dacă mai au loc în cimitir. :))) Şi se şi uită urît la tine dacă nu le dai locu’ în autobuz =)))”, a continuat o alta şirul insultelor la adresa oamenilor bătrîni. „Se duc la cimitir sau la morgă ca să nu mai dea rudele bani în plus pt transport”, a spus şi unul dintre băieţii participanţi la discuţie.

Printre lucrurile care m-au învăţat fie şcoala, fie familia în copilăria mea a fost să îi respect pe cei în vîrstă, şi să cedez acestor oameni locul în autobuz, lucru pe care îl fac şi acum, cînd am trecut de 30 de ani. De aceea reacţia acestor tineri mă scîrbeşte prin vulgaritatea ei şi nu mi-o pot explica.

Este lipsă totală de educaţie? Este lipsă totală de creier? E vina familiei? E vina şcolii? Este egocentrismul vîrstei şi incapacitatea acestor tineri de a empatiza cu oamenii din jurul lor? E efectul de turmă?

„Nu este vorba de lipsa de respect, este vorba că ei cred că li se cuvine totul”, a fost scuza oferită pentru una dintre adolescentele implicate în dezbatere. Fata se referea evident la cei bătrîni, deşi comentariul se potriveşte parcă mai bine celor tineri.

Ce le pot dori acestor copii este să trăiască suficient de mult încît să fie în situaţia de a-şi răspunde singuri la toate întrebările bătrîneţii, în timp ce un tînăr le rîde batjocoritor în nas.

Să îi respecţi pe ceilalţi înseamnă să te respecţi pe tine.