Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna

„Cind este Alaiul?„, o intrebare care an de an revine in discursul bacauanilor din perioada sarbatorilor de iarna. Nu-i iarna fara traditionalul spectacol de sunet si culoare oferit in centrul Bacaului de calusari, capre, ursi, mascati, doftori si tigani din ritualurile obiceiurilor de iarna, reprezentative pentru mai multe zone ale Moldovei. In 2011, Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna, ajuns la cea de-a 46-a editie, va strabate Bacaul marti, 27 decembrie, si va stationa in centrul municipiului intre orele 11.00 – 16.00.

„Venite din adincul istoriei, obiceiurile de iarna alcatuiesc o lume miraculoasa in care românii, cu mic cu mare, se regasesc in preajma zilei celei mai lungi a anului vechi, intimpinindu-l pe cel nou, sarbatorind reînvierea presimtita a firii. Pastrate cu grija, obiceiurile de iarna coloreaza intr-un chip aparte trairea comunitatilor românesti si nobila lor spiritualitate”, a declarat Petre Vlase, directorul Ansamblului Folcloric „Busuiocul”, organizatorul acestui eveniment.

La actuala editie vor participa formatii de jocuri cu masti din Darmanesti, Dofteana, Vultureni, Beresti – Tazlau, Zemes, Plopana, Lipova, Balcani, Livezi si cele mai reprezentative colective artistice de obiceiuri populare din judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui, Vrancea.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular