Alexandrina Hristov a concertat în premieră în Bacău: „Eu sînt iubire, mă-nţelegi?”

0
938

Artista de origine basarabeană Alexandrina Hristov a susţinut sîmbătă seară primul său concert în Bacău. Cea dintîi întîlnire cu publicul băcăuan a avut loc în pubul Subway 4, unde au venit să o vadă şi să o asculte aproximativ 200 de spectatori, printre care pictori, artişti fotografi, oameni de teatru, profesionişti din lumea muzicii sau elevi la arte. Fata în rochie neagră de voal, cu pălărie cu boruri mari, fata uşor timidă, cu zîmbet misterios, i-a cucerit iremediabil pe băcăuani.

Cu vocea sa caldă, cu un timbru inconfundabil, vibrant, senzual, Alexandrina a interpretat, în limbile română, franceză sau rusă, acompaniindu-se orchestral doar de o pianină acoperită cu lalele, refrene dragi fanilor săi, precum „Printre flori”, „Nimic nu e ca tine”, „Numai tu”, „Cea mai frumoasă”, „La femme qui t’aime” sau „Fata merge pe jos”, dar şi piese de pe albumul în pregătire, „Te simt” ori „Pijamale reci”.

Alexandrina Hristov este artistul complet, scrie poezii, transformate în versuri ale cîntecelor sale, pictează, cîntă la pian, muzica ei are densităţi vizuale.

Pe un proiector de deasupra scenei se succed imagini cu lucrările sale, apărute parcă din modulaţiile vocii ei. Închizi ochii şi efectul vizual al acestui univers muzical persistă în mintea ta. Muzica Alexandrinei pare un dans ori un vis într-o pajişte cu maci, uneori, alteori cu spini, şi nu-ţi trebuie multă imaginaţie să simţi această experienţă muzicală şi tactil, olfactiv.

„Totul a început în copilărie, pentru că se trage de la părinţii mei. Tatăl meu este pictor, este şi primul meu profesor de culoare, pentru că de mică mi-a arătat lumea culorilor. Mă ducea cu el în atelier, aducea acasă hîrtie colorată, plastilină. El m-a învăţat să desenez, mi-a deschid o uşă. Pe lîngă asta, părinţii mei cîntau amîndoi, mama cînta foarte bine cu vocea, tata cîntă şi acum la tot felul de instrumente, gen nai, fluier, şi cu vocea, şi cumva asta a fost la baza formării mele. Fiecare îşi are drumul său în viaţă şi dacă eşti atent faţă de tine şi la lucrurile care îţi plac… Lumea asta izvorăşte din mine. Atunci cînd am început să scriu cîntece n-am ştiut că o să le cînt pentru cineva pe scenă, niciodată nu m-am gîndit la asta. Este muzică scrisă din propriile experienţe sau visuri.

Pentru mine dragostea înseamnă tot. Fără iubire nu ai de ce să mai trăieşti. Pentru mine dragostea e o chestie vitală. Eu sînt iubire, mă înţelegi? Eu aşa mă văd. Şi iubesc pe oricine, orice, iubesc oamenii, iubesc tot ce mă înconjoară”, a mărturisit artista în culisele evenimentului băcăuan.

La finalul concertului peste 20 de fani au stat la rînd la cabina ei pentru a-i cere un autograf, un sărut pe obraz sau o îmbrăţişare ori pentru a se fotografia împreună sau a-i cumpăra primul album, „Om de lut”. Alţii au plecat acasă cu o lalea aruncată de Alexandrina în public, la finalul serii.

„Eşti singurul artist alături de care am vrut să fac o fotografie. Să rămîi aşa cum eşti. Atît…”, i-a mărturisit un tînăr Alexandrinei Hristov, vizibil emoţionat. „Din ianuarie te aşteptăm, eu şi fratele meu, era de atunci un zvon că vii în Bacău”, i s-a adresat un alt bărbat care a dorit să se fotografieze cu frumoasa basarabeancă. „Eşti un artist deosebit, dă-mi voie să te îmbrăţişez”, i-a spus Alexandrinei una dintre băcăuancele prezente la concert. La toate aceste dovezi de admiraţie, artista a răspuns cu căldură, zîmbind în obiectivul fiecărui aparat foto care îi apărea, la fiecare 30 de secunde, în faţă, pentru o nouă fotografie de pus în ramă, pe facebook sau pur şi simplu în albumul preţioaselor amintiri personale.

„Noi venim şi mîine!”, i-a strigat Alexandrinei un tînăr de nici 20 de ani, în finalul concertului, fascinat de magia întîlnirii. Şi cu adevărat fermecătoare a fost această călătorie de o oră în lumea aproape ireală, onirică, hipnotică, a Alexandrinei Hristov, un artist de un rafinament şi o sensibilitate năucitoare, cînd (auto)ironic – jucăuş, cînd amărui nostalgic. Ea este simultan din prezent şi din alt timp, un timp al gramofoanelor şi al rochiţelor de catifea cu gulere de dantelă, fixate într-o camee de pe vremea bunicii.

Alexandrina Hristov va concerta pe 20 octombrie 2012, la Sala Palatului, din Bucureşti, unde îşi va lansa cel de-al doilea album al său.

„Cu acest nou album merg mai în interiorul meu. Dacă primul album, «Om de lut», a avut doi producători muzicali, Gabriel Almaşi şi Petre Ionuţescu, care au reuşit să mă plimbe prin diverse stiluri şi prin jazz, şi prin funk, şi prin soul, mai multe, lucruri care îmi plac dar care nu sînt neapărat foarte reprezentative pentru mine, acum, la al doilea album, lucrez eu singură. Tot ce-o să fie este scris de mine, şi partiturile”, a declarat artista pentru Ziarul de Bacău şi farafiltru.net.

Odată cu lansarea noului album, Alexandrina Hristov îşi va prezenta şi noua colecţie de tablouri la care lucrează, „Mes enfants”, inspirată, în parte, din albumele vechi ale familiei sale.

Printre vedete stridente, transparente, zgomotoase, de pe scena muzicii româneşti, Alexandrina surprinde şi cucereşte prin distincţie, delicateţe, modestie şi talent şi devine fără să-ţi propui secretul tău, personal, speranţa că lumea are încă resurse să renască frumoasă.

Sursa FOTO: Alin LEANCĂ