„All that blues”, un dans in culoare pe ritmurile vietii – Update

Cred ca lucrurile ar putea fi exprimate simplu in doua cuvinte: foarte frumoasa. Expozitia „All that blues”, pe care pictorita Cristina Ciobanu a deschis-o joi seara la Galeriile „Frunzetti” din Bacau , transmite inca de la intrare o stare de bine. Trecerea de la ritmul cotidian, al strazii, spre lumea creata de lucrarile sale este resimtita ca o senzatie fizica de acumulare a unor energii pozitive, accentuata pe masura ce parcurgi cu privirea tablourile expuse. In aceste lucrari culoarea tine rol de portativ pentru ritmuri muzicale, linistea pinzei reverbereaza sonor in privitor.


„All that blues” are ritmurile vietii, de la linistea negrului sau a albului, la vivacitatea verdelui crud, a rozului sau a rosului, de la nostalgicul albastru la solarul galben – portocaliu, ritmuri percepute secvential, in trecerea prin expozitia Cristinei Ciobanu, o trecere ca prin propria viata.

Vitalitatea cromatica este completata de valoarea simbolica a compozitiei, sensurile se genereaza continuu pornind de la un punct, o linie, o vecinatate de culori. Expozitia vorbeste necontenit despre artist, despre fiecare privitor, despre sensurile existentei, fiind pina la un punct un „dance me to the end of love”, tonul grav al melodiei lui Leonard Cohan fiind ascuns insa in profunzimi de compozitie. Cristina Ciobanu ofera chei de lectura (a vietii), puncte de sprijin, cai de evadare. Intr-o mare de negru vei gasi in tablourile sale si un culoar de lumina, asa cum in lumina vei afla daca privesti cu atentie si un punct latent de intuneric.

„Este atita vitalitate aici, si atita energie intelectuala incit spectacolul pe care ni-l ofera este acela al unui om care dintr-un fel de neliniste face de fapt o serenitate. Am fost surprins de aceasta vitalitate absolut debordanta care tine si de imaginar dar tine si de manualitate, creativitatea nu este o abstractie, este exact semnul lui Dumnezeu prin care noi putem sa facem bunurile simbolice, cele care chiar conteaza si care au, in cazul celor daruiti, capacitatea de a trece lucrurile din timp in durata.Totul tine de un efluviu interior, de energie spirituala”, a spus in discursul sau de la vernisaj criticul de arta iesean Valentin Ciuca, un cunoscator al evolutiei profesionale a pictoritei bacauane, care a vazut in Cristina Ciobanu din aceasta expozitie un artist „cu singe albastru”, de mare noblete spirituala, „unul dintre cei mai importanti artisti români contemporani”.

Expozitia include lucrari noi, realizate in lunile iunie – iulie 2011, pe care le puteti in Galeriile „Frunzetti” de la etajul 1, si citeva lucrari din serii anterioare, inserate printre tablourile de la Galeria „Noua”, de la parter.

In sarbatoarea ei, Cristina Ciobanu a creat un moment de reculegere in amintirea artistului Teodor Moraru, stins de putin timp din viata.

„Poveste expozitiei «All that blues» este o poveste de 35 – 40 de ani sa spunem, un timp in care am lucrat si am incercat tot felul de variante ale unei exprimari de sine in plastica. De ce i-am dat aceasta denumire, sigur, pentru ca imi place muzica foarte mult si lucrez pe muzica si consider ca muzica este sora buna a picturii abstracte, muzica lucrind cu elemente abstracte, si care uneori nu pot fi explicate ci doar ascultate, simtite, pentru ca noi artistii sintem alcatuiti din ritmuri, as putea sa spun ca ritmurile sint dimensiunea noastra, si atunci ritmurile acestea devin un limbaj universal.

Am dorit sa extrag din mine, pentru aceste vremuri si pentru mine insami starea de bine si sa o impartasesc si cu altii. In aceasta lume mai frumoasa decit vedem noi in jurul nostru avem nevoie de o respiratie si de libertate si in acest sens am numit expozitia «All that blues». Blues inseamna si trist, inseamna si albastru, inseamna si cintec, inseamna si ritmuri si sigur, prin aceasta prisma, si trecerea in nefiinta este de fapt o trecere spre ceva ce nu cunoastem inca, acea lume care eu sper sa fie la fel de frumoasa”, a marturisit artista Cristina Ciobanu la vernisaj.

Expozitia „All that blues” va ramine deschisa pina pe 3 octombrie. Lucrarile au mai fost expuse la inceputul lunii septembrie si la Palatul Parlamentului din Bucuresti.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular