Ana Blandiana isi lanseaza trei carti in Bacau

anablandiana.jpgDe vreo citeva luni Petru Cimpoesu face treaba asta. Aduce in Bacau cite o personalitate. A fost Gabriela Adamesteanu, a mai fost Stelian Tanase, acum vin Ana Blandiana si Romulus Rusan. Poate pentru Petru Cimpoesu n-o fi greu, ca la reputatia sa de prozator are deja destule cunostinte care sa spuna „da” la o rugaminte, dar pentru bacauani e un lucru binevenit, ca nu e niciodata prea mult cind e vorba de aerisit ideile de prin lavita. Mai ales ca intr-un dialog pe care l-am avut intr-o zi despre festivalurile bacauane Petru Cimpoesu a spus o vorba care mi se roteste ca un sfredel in minte ori de cite ori particip la un „eveniment cultural” bacauan: „Avem o vocatie a mediocritatii”.

Ei si Petru Cimpoesu a inventat o poveste care se numeste „Salonul artelor” – n-a inventat-o el, dar el o diriguieste pina la urma – o intilnire lunara cu un scriitor de pe la Bucuresti, eveniment patronat de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau, institutie pe care o conduce.

Ce-o iesi de data asta, om vedea si poate om si mai scrie. De sinteti curiosi, programul e colea iar intrarea este libera.

joi, 5 martie ora 17.00 – La Centrul de Culturã si Arte „George Apostu” – Prezentarea colectiei „Ora de istorie”, editata de Academia Civica
Vineri 6 martie ora 12.00 – La Universitatea Bacau – Intilnire cu studentii
Vineri, 6 martie, ora 14.30 – La libraria GLISSANDO – Lansarea volumelor „Refluxul sensurilor”, „Proiecte de trecut”, „Intoarcerea lui Arpagic”.

Organizatori:
Directia Judeteanã pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau
Universitatea Bacãu
Centrul international de culturã si arte „G. Apostu”

* Sa ma ierte cui i-am imprumutat fotografia, ca nu stiu. Daca stie el sa spuna.

Ana Blandiana s-a nascut la 25 martie 1942 la Timisoara. A debutat ca poeta cu volumul Persoana intiia plural în 1964. De-a lungul anilor a mai publicat numeroase volume de poezie, prozã si eseuri, printre care Calciiul vulnerabil, A treia taina, Calitatea de martor, Somnul din somn, Proiecte de trecut, In dimineata de dupã moarte, Imitatie de cosmar, Sertarul cu aplauze etc. Opera Anei Blandiana a fost tradusa în limbile maghiara, engleza, bulgara, germana, rusa, letona, estona, franceza, vietnameza, suedeza, norvegiana, olandeza, italiana, spaniola etc. In 1982 a fost distinsa cu Premiul Herder, iar in 1997 a primit Premiul National de Poezie Mihai Eminescu. A mai fost distinsã cu Premiul International Camaiore si cu Premiul International „Giuseppe Acerbi” pentru Poezie, în Italia. Este membru fondator al Academiei Mondiale de Poezie de la Verona (Italia), membru al Academiei de Poezie Mallarmé din Paris si presedinte al PEN-Clubului Român. A fost fondatoare si presedinte al Aliantei Civice, în prezent este presedintele Academiei Civice si, alaturi de Romulus Rusan, initiatoare a Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet.

Romulus Rusan s-a nascut in Alba Iulia, la 13 martie 1935. Autor a numeroase carti de proza, printre care America ogarului cenusiu, O calatorie spre marea interioarã, Exercitii de memorie, Roua si bruma – stari, Cronologia si geografia represiunii comuniste in Romania etc. A obtinut Premiul Uniunii Scriitorilor pentru proza în 1964 si 1982. Dupã 1989 s-a angrenat în activitati civice. A fost vicepresedinte al Aliantei Civice (1996-2000). Fondator (împreuna cu Ana Blandiana) al Memorialului de la Sighet si al programului de istorie orala, organizator al Simpozioanelor internationale care au loc anual la Sighet si editor al unor colectii de comunicari, documente si studii (insumind cca. 25.000 pagini) in cadrul Memorialului. Este detinatorul premiului UNESCO pentru toleranta interetnica si interconfesionala si al premiului “Adrian Marino” pentru editarea cartii Exercitii de memorie.

Similar Articles

Comments

  1. ar fi necesar sa ne mai lase doamna , si sa fie invitat Paul Goma care nu a pupat mana comunistilor pentru niste arginti si chestii lumesti cum au facut alde Genaru si majoritatea scriitorilor din Romania .

  2. Petrica Cimpoiesu a iubit intotdeauna cireasa de pe tortul mediocritatii,faptul ca are un post caldut (din nou dragostea,de data asta pentru functii ,vremelnice dealtfel)se datoreaza tot mediocritatii.concluzia este ca ..totusi mediocritatea…

  3. De ce credeti ca Paul Goma ne-ar scoate din mediocritate?
    „Eu cred ca suntem un popor vegetal,
    De unde altfel linistea
    In care asteptam desfrunzirea?
    De unde curajul
    De-a ne da drumul pe toboganul somnului
    Pina aproape de moarte,
    Cu siguranta
    ca vom mai fi in stare sa ne nastem
    Din nou?
    Eu cred ca suntem un popor vegetal
    CINE-A VAZUT VREODATA
    UN COPAC REVOLTINDU-SE?”
    Ana Blandiana,”Eu cred”,1984

  4. Oare total accidental Gabriela Savitsky, care il lauda pe nea Iliescu pe blogul domniei sale, se pronunta apreciativ fata de decizia lui Cimpoesu de a o aduce pe Blandiana in Bacau, Blandiana care a simpatizat cu Iliescu o vreme buna. Si oare total accidental Valentin se pronunta contra PSD, vezi Genaru?

  5. Cred ca este vorba doar de o reclama de carte.Nu cred ca cei doi autori vin de dragul politichiei ,fie ea de stanga ori de dreapta cu atat mai mult de dragul mediocritatii organizatoare.Orwell esti la furat prietene.Citeste o carte despre un motan..scris de Blandiana prin anii 8o.Fiecare scriitor constient a luat atitudine atunci.Si era greu.

  6. Pentru ca iubesc f mult poezia, zilele astea am recitit-o cu mare placere pe Ana Blandiana (volumele de poezii de pana la „Arhitectura valurilor” – acesta din urma nu prea mi-a placut). Dar celelalte, frumusete de poezie nu alta! Si am citit si cateva fraze despre poezie scrise tot de ea, care m-au uns la suflet: „Poezia nu poate fi tradata de o alta iubire, ea poate fi tradata doar neiubind”, „cand am inteles ca poezia se inrudedeste cu tacerea, cu nemiscarea, cu umbra, si nu cu stralucirea, cu zbuciumul, cu strigatul, am inteles si de ce zeii alegeau pentru a cobori pe pamant fiinte adesea natange”, „Cuvintele sunt poate, singurele fiinte, carora ingradirea le sporeste frumusetea si sensul”, „Poezia stranie, dificila, nu este aceea din care nu intelegi nimic, ci aceea pe care nu o poti intelege definitiv”, „In poezie […] cei mai buni sunt cufundati in ei atat de adanc incat le ramane in lume numai tuiul inselator al cuvintelor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular