Ana Blandiana isi lanseaza trei carti in Bacau

12
779

anablandiana.jpgDe vreo citeva luni Petru Cimpoesu face treaba asta. Aduce in Bacau cite o personalitate. A fost Gabriela Adamesteanu, a mai fost Stelian Tanase, acum vin Ana Blandiana si Romulus Rusan. Poate pentru Petru Cimpoesu n-o fi greu, ca la reputatia sa de prozator are deja destule cunostinte care sa spuna „da” la o rugaminte, dar pentru bacauani e un lucru binevenit, ca nu e niciodata prea mult cind e vorba de aerisit ideile de prin lavita. Mai ales ca intr-un dialog pe care l-am avut intr-o zi despre festivalurile bacauane Petru Cimpoesu a spus o vorba care mi se roteste ca un sfredel in minte ori de cite ori particip la un „eveniment cultural” bacauan: „Avem o vocatie a mediocritatii”.

Ei si Petru Cimpoesu a inventat o poveste care se numeste „Salonul artelor” – n-a inventat-o el, dar el o diriguieste pina la urma – o intilnire lunara cu un scriitor de pe la Bucuresti, eveniment patronat de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau, institutie pe care o conduce.

Ce-o iesi de data asta, om vedea si poate om si mai scrie. De sinteti curiosi, programul e colea iar intrarea este libera.

joi, 5 martie ora 17.00 – La Centrul de Culturã si Arte „George Apostu” – Prezentarea colectiei „Ora de istorie”, editata de Academia Civica
Vineri 6 martie ora 12.00 – La Universitatea Bacau – Intilnire cu studentii
Vineri, 6 martie, ora 14.30 – La libraria GLISSANDO – Lansarea volumelor „Refluxul sensurilor”, „Proiecte de trecut”, „Intoarcerea lui Arpagic”.

Organizatori:
Directia Judeteanã pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau
Universitatea Bacãu
Centrul international de culturã si arte „G. Apostu”

* Sa ma ierte cui i-am imprumutat fotografia, ca nu stiu. Daca stie el sa spuna.

Ana Blandiana s-a nascut la 25 martie 1942 la Timisoara. A debutat ca poeta cu volumul Persoana intiia plural în 1964. De-a lungul anilor a mai publicat numeroase volume de poezie, prozã si eseuri, printre care Calciiul vulnerabil, A treia taina, Calitatea de martor, Somnul din somn, Proiecte de trecut, In dimineata de dupã moarte, Imitatie de cosmar, Sertarul cu aplauze etc. Opera Anei Blandiana a fost tradusa în limbile maghiara, engleza, bulgara, germana, rusa, letona, estona, franceza, vietnameza, suedeza, norvegiana, olandeza, italiana, spaniola etc. In 1982 a fost distinsa cu Premiul Herder, iar in 1997 a primit Premiul National de Poezie Mihai Eminescu. A mai fost distinsã cu Premiul International Camaiore si cu Premiul International „Giuseppe Acerbi” pentru Poezie, în Italia. Este membru fondator al Academiei Mondiale de Poezie de la Verona (Italia), membru al Academiei de Poezie Mallarmé din Paris si presedinte al PEN-Clubului Român. A fost fondatoare si presedinte al Aliantei Civice, în prezent este presedintele Academiei Civice si, alaturi de Romulus Rusan, initiatoare a Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet.

Romulus Rusan s-a nascut in Alba Iulia, la 13 martie 1935. Autor a numeroase carti de proza, printre care America ogarului cenusiu, O calatorie spre marea interioarã, Exercitii de memorie, Roua si bruma – stari, Cronologia si geografia represiunii comuniste in Romania etc. A obtinut Premiul Uniunii Scriitorilor pentru proza în 1964 si 1982. Dupã 1989 s-a angrenat în activitati civice. A fost vicepresedinte al Aliantei Civice (1996-2000). Fondator (împreuna cu Ana Blandiana) al Memorialului de la Sighet si al programului de istorie orala, organizator al Simpozioanelor internationale care au loc anual la Sighet si editor al unor colectii de comunicari, documente si studii (insumind cca. 25.000 pagini) in cadrul Memorialului. Este detinatorul premiului UNESCO pentru toleranta interetnica si interconfesionala si al premiului “Adrian Marino” pentru editarea cartii Exercitii de memorie.