„Anais Nin a le diable au coeur…/Infiniment féminine”

6
1777

Intilnirile mi-au imbogatit viata, continua sa o faca. Intilnirile cu anumiti oameni, intilnirile cu cartile, cu o melodie sau un film. Ma indragostesc intr-o clipa. Cautarea imi da fiori calzi, care ma poarta de la o informatie la alta. Descopar legaturi peste tot, intre lucruri. Nu dureaza o vesnicie dar nicioada o astfel de intilnire nu se incheie fara urme. Ma transforma. Pentru ca imi raspunde la intrebari vechi sau imi trezeste altele noi. Acum m-am intilnit cu Anais Nin.

Si calatoresc impreuna cu ea in trecut. Si datorita ei cunosc o lume noua sau mai putin cunoscuta mie pina acum. Am descoperit-o intr-un newsletter al Editurii Humanitas, care anunta noutati in colectia Fiction. Mi-a atras atentia titlul „Henry si June: din Jurnalul dragostei necenzurat„, de Anais Nin. Ma cucereste descrierea facuta cartii si autoarei. „Anais Nin iubeste pasional, dincolo de conventii si pudori mostenite. Il iubeste pe Henry Miller…”.

Pe Henri Miller l-am rasfoit mai demult, incitata de scriitura lui…lipsita de pudoare. Vreau si mai mult sa o cunosc. Ii descopar un site cam meschin, http://www.anaisnin.com/, aflu ca a murit in 1977… Nu stiam :”> – n-o sa mint. Nu am calitatea de a retine date si a plasa in timp scriitori si carti. Ma urmaresc mai mult starile pe care le transmit. Caut o fotografie cu ea. Nu prea sunt.

Ma gindesc ca dorinta de a vedea cum arata e destul de superficiala, in fond nu ma fandosesc si spun ca personalitatea conteaza ? Dar ma intreb totusi. Site-ul nu ma multumeste, are date putine. Citesc despre o grecoaica tinara, o jurnalista care a dorit cu orice pret s-o intilneasca, a intilnit-o si ulterior i-a devenit prietena si traducatoare.

De pe site-ul Editurii Humanitas aflu ca „Henry si June” a fost ecranizata in 1990, in regia lui Philip Kaufman, cu Uma Thurman si Maria de Medeiros. Dau cautare pe YouTube si gasesc scene din film. Imi dau seama ca l-am vazut si ca mi-a placut.

La vremea respectiva numai Henri Miller imi spunea ceva. Personajul Anais din film era doar o tinara femeie captivanta prin prisma, imi mai amintesc acum, relatiei de ambiguitate erotica pe care o avea cu June. Azi o caut pe Anais si o gasesc si in trecutul meu. Zimbesc, suna a cliseu, dar asa e. Continuu sa o caut pe Anais pe YouTube. Gasesc mini documentare biografice, oameni care vorbesc despre ea, si une chanson, in interpretarea lui Romane Serda & Renaud, pe care de citeva zile il ascult in continuu. Doresc sa-i citesc cartile, si sa le citesc si pe ale lui Henry Miller. E de fapt dorinta care m-a purtat in aceasta cautare.

R e agasat de fixatiile mele periodice. Acum ii cint prin casa „Anais Nin„…Nicio intilnire nu ne lasa neschimbati…Tu te-ai intilnit vreodata cu Anais?

In presa e o vorba cretina, cica reteta care vinde ziarul: singe, sex si violenta. Am sa ma joc cu asta, pentru natura primara din noi toti:

Singe: Ramine sa descopar unde este.

Sex: Anais Nin a fost adepta amorului liber, spiritual. Era casatorita dar a avut multi amanti, a iubit senzualitatea, fara prejudecati. Cred ca asta e unul dintre motivele pentru care ma fascineaza.

Violenta: Violenta in universul lui Anais Nin este legata de pasiunea violenta, de dragostea carnala, de gelozie…