Aniversare Stelian Preda – talmacirea unui destin artistic

1
1180

Centrul de Cultura si Arte „George Apostu” din Bacau face iubitorilor de teatru o propunere de nerefuzat. La acest sfirsit de saptamina, institutia de cultura va lansa proiectul „Vietile unui vis – Teatrul”, dedicat personalitatii actorului Stelian Preda, care va aniversa 75 de ani.

Echipa Centrului de Cultura „George Apostu” va invita vineri, 11 iunie 2010, sa asistati, de la 17.30, la talmacirea unui destin artistic. Oameni de cultura si arta din Bacau, invitati din tara, prieteni, colegi, rude ale sarbatoritului vor contura din ginduri, sentimente si amintiri portretul omului si artistului Stelian Preda.

„Actor prin vocatie si director, regizor cutezator, Stelian Preda a scris, prin pana altora, o parte din istoria teatrului moldav, stind cu un picior in Botosani si cu altul in Bacau”, a sintetizat in citeva cuvinte imaginea artistului bacauan biroul de presa al Centrului de Cultura si Arte „George Apostu”.

Comunicat de presă

Cu deosebită plăcere, vă invităm să ne fiţi părtaşi întru tălmăcirea unui destin artistic!

Este îndemnul de suflet al Centrului Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu”, adresat băcăuanilor, pentru ora 17,30 a zilei de vineri, 11 iunie 2010.

Născut din dorinţa de a omagia pe unul dintre reprezentanţii de mare cinste ai urbei noastre în destinul naţional al scenei dramatice, proiectul cultural „Vieţile unui vis – Teatrul”, este dedicat personalităţii actorului STELIAN PREDA, ajuns la venerabila vârstă de 75 de ani.

În cadrul evenimentului, oameni de cultură şi artă ai Bacăului, invitaţi din ţară, prieteni, colegi actori şi regizori, rude ale sărbătoritului vor da frâu liber gândurilor, sentimentelor şi amintirilor, în încercarea de a împlini portretul unei remarcabile existenţe artistice.

Păstrând surpriza asupra paternităţii celor ce urmează, redăm doar câteva frânturi de gând, ce vor compune povestea unei vieţi artistice trăite la cota supremă a iubirii de teatru.

„Actor prin vocaţie şi director, … regizor cutezător ,… Stelian Preda a scris, prin pana altora …, o parte din istoria teatrului moldav, cea stând cu un picior în Botoşani şi cu altul în Bacău.”


“Trăind el însuşi într-o cheie sobră a vieţii, Stelian Preda a cerut şi colaboratorilor angajare totală, chiar gravitate – oricum, multă emoţie – în viaţa de pe scenă. Şi datorită Domniei Sale Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani are o tradiţie consistentă, cu realizări care în mod cert îşi au un loc însemnat în istoria teatrului românesc.”


« …actorul de legendă, Stelian Preda este  un « neguţător de suflete », el poartă  în inima şi sufletul său galeria personajelor întruchipate pe scenă… el este şi face parte din memoria scrisă a teatrului bacăuan, dar mai ales cea din sufletele noastre. »

„Când spui Stelian Preda, spui: Actorul, Regizorul, Directorul şi Omul Stelian Preda!”

“Prin exerciţiul profesiei, el acumulează o poziţie centrală în viaţa comunităţii , o permanentă distribuţie într-un Rol care devine parcă mai real decât realitatea indicată de actele administrative. Şi acest demers de evaluare – identificare este continuu şi are deseori rezultate impevizibile şi surprinzătoare.”

“El, care a ştiut şi ştie cum să fie tată, cum din tată să se transforme în prieten iar apoi, foarte subtil să se metamorfozeze în mentor… Un perfecţionist, un iubitor de oameni, un artist în adevăratul sens al cuvântului.”


“Teatrul Domnului Preda este vechi şi nu învechit; este teatrul de care, pe zi ce trece, ne este din ce în ce mai dor!”


“Stelian Preda este un amestec indicibil de mare orgoliu, de înflăcărare, entuziasm, de curaj, pasiune (de sturm und drang), dar şi de candoare, vanitate, visătorie idealistă, sentimentalism. Are o natură uşor inflamabilă şi este un mare romantic, până în fibra lui cea mai intimă… În adâncul său a rămas tânăr şi neliniştit, având mereu noi proiecte. Puterea de a visa este secretul tinereţii lui interioare…”

“De la Shakespeare ne-a rămas ideea, unanim acceptată, că actorii sunt cronicile prescurtate ale vremii; de la Novalis am reţinut că actorul este un instrument plastic şi poetic; de la G. Călinescu – că meseria actorului constituie un sacrificiu în favoarea rolului; de la Victor Ion Popa – că actorul e cel ce nu este el însuşi niciodată, nu-şi aparţine, este un bun al masei de spectatori; de la Vasile Conta – că actorul este un trecător sărbătorit de pe urma căruia culegem roadele, acoperindu-l apoi cu uitare; un meteor ce străluceşte o clipă, dispărând odată cu gloria sa; de la Cătălina Buzoianu – că actorul este anima, sufletul vieţii, spectacolului, nucleul creator, viu şi vibrant; de la Mihai Codreanu – că în actor plânge râsul omenesc şi râde lacrima…”
Mi-am amintit de toate acestea acum, când îl sărbătorim pe Stelian Preda pentru vârsta sa venerabilă şi pentru darurile pe care ni le-a făcut de pe scenă timp de o viaţă.”

Darul aniversatului, oferit publicului participant şi lui însuşi, spectacolul „Vieţile uni vis – Teatrul”, vineri 11 iunie, ora 17,30 la sediul Centrului Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu”, va face dovada de netăgăduit a unui suflet ce arde întru Teatru.

Gândul bun, o floare, o îmbrăţişare şi recunoştinţa iubitorilor de frumos care au onoarea şi bucuria de a vă fi alături la ceas aniversar, să vă însoţească întru Mulţi Ani, Maestre!

Biroul de presă
al
Centrului Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu”