Anuala UAP Bacau 1971 – 2011, 40 de ani de arta bacauana

0
1456

Filiala Bacau a Uniunii Artistilor Plastici din România a deschis vineri seara traditionala expozitie anuala. Vernisajul actualei editii, insa, intitulata „Duplex – Anuala 1971 – 2011”, desfasurata in doua spatii expozitionale, a fost un eveniment nu doar pentru publicul larg ci si pentru artistii insisi. Daca la Galeriile „Frunzetti”, din str. N. Balcescu nr. 12, puteti vedea o retrospectiva a activitatii din 2011 a artistilor bacauani, la Galeriile „Alfa”, din strada Marasesti nr.12, au fost expuse lucrari realizate de acestia in urma cu 40 de ani si aflate in prezent in patrimoniul Muzeului de Arta din Bacau sau in colectii particulare.

„Eu cind am facut lucrarea asta?”, „Uitasem de ea”, „De unde au scos lucrarile astea, nici nu-mi vine sa ma mai uit la ele”, au fost citeva dintre reactiile pe care profesionisti ai artei bacauane le-au avut in fata lucrarilor realizate in primii ani dupa absolvirea studiilor superioare.

Emotie, surpriza, nostalgie dar si multumirea in fata unei evidente evolutii au fost ingredientele unei seri la care au ales sa fie martori artisti vizuali, actori, scriitori, profesori si jurnalisti bacauani.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta distinsa si modesta a maestrului Ilie Boca, parintele gruparii artistice bacauane, omul care a tinut de-a lungul timpului in echilibru viata nu lipsita de greutati a acestei bresle.

„Ideea a fost sa realizam o punte intre anii 1971 si 2011, sa vedem cum am evoluat in cei 40 de ani. Am dorit sa cream un altfel de eveniment din aceasta Anuala. Ne gindim ca pe viitor sa facem un duplex cu lucrari din anii ’80”, a declarat Dionis Puscuta, presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau.

In mijlocul sarbatorii, a prins glas si grauntele de amaraciune din sufletul celor din generatia veche a Filialei bacauane, prin vocea artistului plastic Aurel Stanciu, cel care a si cistigat Premiul Anualei 2011 a UAP Bacau, pentru activitatea sa artistica din acest an.

„Anumite lucruri trebuie spuse, chiar daca ne ferim de asta. Povestea este ca tinerii, multi elevi de-ai domnului Ilie Boca, de-ai lui Vasile Craita Mindra, de-ai mei si ai altor colegi mai in virsta, nu gasesc modalitatea de comunicare cu noi. Asta presupune un pic de respect mai mult. Atit de mult ma doare cind ii aud jignindu-l pe Ilie Boca, datorita caruia exista aceasta Filiala, pe Gheorghe Velea, care s-a ocupat de realizarea unui liceu de arta in Bacau. Se comenteaza si sincer ma doare inima”, a spus artistul plastic Aurel Stanciu, la primirea diplomei, spre surpriza celor prezenti.

Usoara tensiune indusa de acest discurs s-a pierdut partial pe drumul dintre Galeriile „Alfa” si Galeriile „Frunzetti”, unde oaspetii evenimentului s-au bucurat de „Anuala 2011” a artistilor bacauani si de colindele cintate de absolventi ai Colegiului National de Arta „George Apostu”.

Expozitia „Duplex – Anuala 1971 – 2011” merita vazuta de toti cei interesati de istoria artei bacauane si de istoria acestui oras.