Luni seara Filiala Bacau a Uniunii Artistilor Plastici din România a deschis la Galeriile “Frunzetti” expozitia anuala, la care au expus aproximativ 60 de membri, si a acordat premiile pe anul 2009. Plasticienii bacauani au aniversat, fara fast, 40 de ani de la infiintarea gruparii artistice bacauane si au lansat un album “UAP Bacau 40”, realizat de muzeograful Carmen Istrati Murariu, cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Bacau.
In jurul premilor, insa, a albumului si chiar a expozitiei anuale au fost discutii, iscate in parte de fostul presedinte Mihai Chiuaru, care a parut a fi, la vernisaj, un butoi de pulbere pe care cei vizati s-au ferit sa-l aprinda, fie chiar de premiati, sensibili la nuante.
Premiul Anualei 2009 a UAP Bacau a fost acordat artistului Ioan Burlacu, pentru expozitia de obiect deschisa de curind la Galeria “Noua”.
Artistul plastic Ioan Burlacu:
“Premiile Filialei UAP Bacau sint niste premii asteptate, dorite de toti artistii, sint niste premii pasionale citeodata dar mai ales sint importante pentru ca ti le dau colegii tai. Intotdeauna au fost jurii importante si specialisti care au acordat aceste premii. Filiala Bacau e una din filiale de renume din tara”.
Premiul pentru intreaga activitate a fost oferit moinesteanului Ioan Vasâi, prea tinar in opinia sa si a unor colegi pentru o distinctie oferita de regula la o virsta a bilanturilor.
Artistul plastic Ioan Vasâi:
“Mi se pare si mie total nepotrivit. Dar este optiunea colegilor, eu am mai facut niste gesturi de refuz in trecut si ar fi fortat sa le repet. In general eu simt ca un premiu este ca o haina care nu mi se potriveste, cu atit mai mult un premiu care se acorda de obicei spre sfirsit de bilant de activitate. Un premiu este insa un gest al colegilor fata de munca ta, acest lucru te onoreaza. Eu nu am fost la sedinta de consiliu. Am aflat ulterior ca s-a decis asa. E un premiu important. Oricine dintre noi care are o activitate bogata in spate are dreptul la un asemenea premiu. Poate ca a venit prea devreme, asta e singura obiectie”.
Premiul pentru intreaga activitate, infiintat de curind, a mai fost acordat in anii trecuti artistilor Stefan Pristavu si Constantin Ciosu.
Juriul care a decis premiantii de anul acesta a fost format din membrii consiliului de conducere al Filialei Bacau: Ilie Boca, Cristina Ciobanu, Vasile Craita Mindra, Dionis Puscuta, Ioan Burlacu, Ioan Vasai.
La Premiul pentru intreaga activitate a mai fost nominalizata artista Veronica Calin, care nu a primit insa niciun vot. Pentru Premiul Anualei 2009 au mai primit nominalizari artistii Silvia Tiperciuc, Elena Lupascu si Ion Mihalache. Silvia Tiperciuc a pierdut cu un vot contra 5 in favoarea lui Ioan Burlacu.
Dionis Puscuta, presedintele UAP Bacau:
“Propunerile au fost facute de fiecare membru al consiliului de conducere. Apoi s-a trecut la vot. Eu am propus pe Ioan Vasai, Ioan Burlacu, Silvia Tiperciuc, Elena Lupascu, Calin Veronica, Ion Mihalache. Criteriul dupa care se acorda premiile e cel valoric”.
Mihai Chiuaru, fost presedinte al UAP Bacau, actual vicepresinte teritorial al UAPR, a tinut sa aminteasca lui Ioan Vasai, chiar in timpul premierii, ca in anii trecuti a refuzat un premiu acordat de Filiala si ca acum este pentru a doua oara cind i se ofera aceasta distinctie. Ex-presedintele bacauan a reclamat ca nu mai este consultat sau chemat in juriile care decid premiile sau actiunile gruparii artistice bacauane si ca Anuala 2009 nu se ridica la nivelul cerut de o expozitie care sa reprezinte activitatea breslei de pe parcursul unui an de creatie.
Mihai Chiuaru:
“Domnul Vasai a luat un premiu acum citiva ani pe care el l-a refuzat nu stiu din ce motiv, desi era mai important premiul acela, ca era un trofeu in bronz facut de sculptorul Zarnescu. Premiile astea de breasla nu stiu cum se mai dau, eu, de pilda, n-am fost niciodata chemat intr-un juriu.
(…) Burlacu a facut o expozitie foarte frumoasa.
(…) Trebuie dat premiu de reprezentare si-n afara tarii, nu numai aici in Bacau. Noi sintem ca in vorba lui Blaga, fiecare taran crede ca satul lui e in mijlocul lumii. Ultima mare expozitie in tara a Filialei Bacau a fost la Bistrita, cind eu eram presedinte.
(…) Ma nemultumeste si ca un salon care este cel mai important al unei bresle intr-un an nu s-a organizat in doua galerii, cum faceam in anii trecuti, ca nu s-a facut un juriu de selectare a lucrarilor. Eu cunosc ce se intimpla in tara. Am fost, de exemplu, intr-un juriu la Iasi. Acolo vin 300 – 400 de lucrari si ramin 200. Se face la World Trade Center”.
Voi reveni cu informatii despre istoricul Filialei Bacau si despre albumul aniversar.