Artist bacauan, la Bienala de Arta Contemporana de la Moscova

0
716

Dragos Burlacu, un foarte activ tinar artist vizual bacauan, reprezentativ pentru generatia sa, reuseste o noua performanta profesionala. El va fi prezent, alaturi de alti sase artisti români, la cea de-a IV editie a Bienalei de Arta Contemporana de la Moscova, eveniment organizat sub egida guvernului rus, care se va desfasura in perioada 22 septembrie – 30 octombrie, in 49 de spatii expozitionale din capitala rusa.


Tema din acest an este “Rewriting Worlds”, o provocare adresata artistilor, de a rescrie lumile, pe diverse niveluri: tehnic, politic, psihologic. Românii s-au inscris cu proiectul curatorial de pictura, “Colorind griul – Al doilea val de artisti contemporani emergenti români”, coordonat de Cosmin Nasui, curator si critic de arta, si selectat in cadrul Bienalei de la Moscova, in cadrul sectiunii “Special Programs”, de catre curatorul Peter Weibel si comisarul Joseph Backstein. Alaturi de artistul bacauan, mai participa la expozitie, din partea României, Francisc Chiuariu, Ana Maria Micu, Bogdan Rata, Catalin Petrisor, Aurel Tar si Zoltan Bela.

“In afara de conceptele care se transforma in clisee, precum «Noua Europa» sau «in spatele Cortinei de Fier», in ultimii cinci ani un minunat produs cultural estic a aparut sub titulatura «scoala realista a griurilor». Griul poate fi considerat o caracteristica a artei contemporane românesti, precum si o culoare de tranzitie de la comunism la capitalism, o stare de spirit dominata de confuzie, un simbol al intregii societatii, in cautarea identitatii. (…)

Ajungind la propunerea noastra curatoriala, recunoastem ca am facut scouting, am descoperit, am monitorizat si am promovat, in ultimii cinci ani, peste tot in România citiva artisti români de calibru. Noi ii numim «al doilea val de români artisti contemporani si emergenti» si va invitam sa ii explorati. Ca localizare, ei acopera parti destul de diferite din România, prin «securizarea culturala» a unor importante puncte fierbinti de arta din tara: Bucuresti, Timisoara, Bacau, Craiova si Cluj – Napoca”, a declarat Cosmin Nasui, manager curatorial al proiectului, promotor al artistilor vizuali români, pe site-urile modernism.ro si cosminnasui.com.

Dragos Burlacu participa la Bienala de Arta Contemporana de la Moscova cu cinci lucrari de pictura, realizate in 2010, in seria “Moments”.

“Participarea la acest eveniment e destul de importanta pentru noi, e o bienala de arta destul de cunoscuta, care a capatat importanta. Scena din Moscova e mai putin accesata de galeristii români, nu stiu de ce, dar acolo se intimpla lucruri mari. Pentru mine, pentru noi, e o participare importanta, de palmares, dar si un prilej de a stabili noi contacte profesionale”, a declarat artistul vizual Dragos Burlacu, membru al Uniunii Artistilor Plastici din România, Filiala Bacau.

Organizatorii Bienalei vor edita un album, de 240 de pagini, in care tuturor participantilor artisti li se acorda spatii generoase de promovare a activitatii lor profesionale si a lucrarilor realizate. Artistul bacauan Dragos Burlacu are rezervate 20 de pagini in care vor fi reproduceri dupa 40 de lucrari ale sale. Volumul este accesibil incepind cu 10 septembrie 2011, in retelele de librarii nationale dar si pe www.modernism.ro si www.vellant.ro.

In România, proiectul “Colorind griul” va avea un preview privat, cu lansare de album, pe 8 septembrie, la Bucuresti, cu participarea unui grup de artisti, critici de arta si colectionari. Iar vernisajul Bienalei, eveniment cu caracter public, va fi pe 23 septembrie, la Art Play, Moscova. Participarea artistilor români la Bienala de Arta contemporana de la Moscova este sprijinita si de Institutul Cultural Român.

Sursa foto 1: Liviu MAFTEI (Ziarul de Bacau, Mediafax)

Sursa foto2: modernism.ro