Artisti bacauani, la Salonul National de Arta Contemporana din Râmnicu Vâlcea

Douazeci de artisti plastici bacauani expun in perioada 5 – 20 august la Salonul National de Arta Contemporana, de la Râmnicu Vâlcea, amplu proiect cultural initiat si sustinut financiar de omul de afaceri Nicolae Sofianu si girat de 11 specialisti din lumea artelor plastice, dintre care criticii de arta Alexandra Titu si Constantin Prut si pictorul Marin Gherasim.

Organizatorii evenimentului spun ca expozitia vâlceana, cu o participare de 436 de artisti si 500 de lucrari, este cel mai mare salon de arta din ultimii 20 de ani, din România.

Artistii bacauanii prezenti cu lucrari la acest eveniment sint Mihai Bejenaru, Ilie Boca, Mihai Chiuaru, Marius Craita Mindra, Vasile Craita Mindra, Mihai Docea, Gianina Ivu, Dumitru Macovei, George Mazerski, Ion Mihalache, Carmen Poenaru, Stefan Pristavu, Dionis Puscuta, Aurel Stanciu, Ioan Vasâi, Viorica Zaharia, Dany Zarnescu, Luminita Radu, Bianca Rotaru si Doina Muntean.

Salonul National de Arta face parte dintr-un proiect mai vast inceput acum 14 ani si vizeaza sintetizarea si conservarea prin arta a elementelor esentiale ale identitatii nationale inainte de globalizare, contribuind astfel la imbogatirea si conservarea patrimoniului cultural, national si mondial. Scopul final al acestui proiect este constituirea la Râmnicu Vâlcea a unui muzeu al identitatii nationale ce va cuprinde muzeul de arta, biblioteca identitatii nationale si centrul pentru conservarea patrimoniului cultural national imaterial. Astfel in centru se vor intilni arta plastica, arta dramatica, muzica populara sau culta, traditiile si obiceiurile”, a declarat Nicolae Sofianu la vernisaj.

Toate lucrarile prezente in Salon vor fi reproduse intr-un album care va fi inminat fiecarui artist expozant, dar si tuturor liceelor si facultatilor de arta, bibiotecilor, muzeelor din tara, ambasadelor României din strainatate, precum si celor mai importante universitati si muzee din lume. Omul de afaceri intentioneaza ca in viitorul apropiat sa deschida un salon de arta la Paris, unde sa promoveze cei mai importanti artisti români.

„La Râmnicu Vâlcea, in spatiul expozitional Sofianu, se creeaza un punct sensibil, o zona de transparenta a culturii, care ne pune in stare de comunicare cu geniul artistic românesc. Cultura româneasca are aici un spatiu de recunoastere si consacrare”, a comentat evenimentul criticul de arta Constantin Prut, membru al comitetului de consultanta artistica a Salonului National de Arta Contemporana.

La vernisaj au fost prezente peste 1000 de persoane, printre care ambasadori si reprezentanti ai corpului diplomatic din Austria, Cehia, Republica Populara Chineza, Irlanda, Republica Flipine, Mongolia, Pakistan, Polonia, soprana Felicia Filip, Teodor Paleologu, maestrul Dinu Sararu, senatori, deputati, oficialitati locale, critici de arta, artisti plastici, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Ahiepiscopul Râmnicului si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular