Bacau, capitala poeziei românesti

* Trei academicieni din România si Republica Moldova vor conferentia la sfirsitul acestei saptamini in Bacau
*
Academicianul Eugen Simion va primi joi, 6 octombrie 2011, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau
*
Revista de Cultura „Ateneu” va acorda vineri, 7 octombrie 2011, Premiile anuale pentru anul 2010

Facultatea de Litere a Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau si Revista „Ateneu” transforma Bacaul la sfirsitul acestei saptamini in capitala poeziei românesti, pe durata celor doua zile, 6 si 7 octombrie 2011, in care in orasul poetului George Bacovia, vor avea loc lansari de carte, conferinte sustine de academicieni din România si Republica Moldova, un Colocviu „Poezia (post)bacoviana”, Gala Premiilor Revistei „Ateneu” si festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa criticului si istoricului literar Eugen Simion. Evenimentul „Bacau, capitala poeziei românesti” sarbatoreste implinirea, in 2011, a 130 de ani de la nasterea poetului George Bacovia.

Deschiderea oficiala va avea loc joi, 6 octombrie, ora 9.30, cu o conferinta in plen a academicianului Eugen Simion. Reputatul critic si istoric literar român va vorbi, in Amfiteatrul „Dumitru Alistar” (C2) al Universitatii, despre „Modelul Marcel Proust in literatura româna”.

De la ora 10.10 este anuntata o conferinta a academicianului Mihai Cimpoi, din Republica Moldova, despre limba, ca „loc de adapost al fiintei”.

Intre orele 11.00 si 12.00 sint programate sa aiba loc in sala „Traian Cantemir” lansarea a doua carti aparute in 2011 la Editura ieseana Princeps Edit: „Ion Creanga. Cruzimile unui moralist jovial” (Eugen Simion) si „Sinele arhaic (Dialectele amintirii si memoriei la Ion Creanga)” (Mihai Cimpoi).

Momentul festiv de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii ‘Vasile Alecsandri” academicianului Eugen Simion va avea loc de la ora 12.30 in aula din corpul D al institutiei de invatamint superior.

Prima zi a evenimentului se va incheia cu dezbaterile pe sectiuni ale celei de-a doua editii a Colocviului „Plurilingvism si interculturalitate”. Tema aleasa de organizatori in acest an este „Discurs poetic. Poetica discursului”.

Ziua a doua a programului va fi deschisa la ora 9.30 de conferinta „De la Alecsandri la Bacovia sau de la poezia euclidiana la cea neeuclidiana”, sustinuta de academicianul Solomon Marcus, in Amfiteatrul „Dumitru Alistar” al Universitatii „Vasile Alecsandri”.

De la ora 10.15, Constantin Schifirnet, prof.univ.dr. al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative Bucuresti, va conferentia pe tema „Conditiei intelectualului in contextul europenizarii societatii românesti”.

Traditionalele Colocvii ale Revistei „Ateneu”, a caror tema este in acest an „Poezia (post)bacoviana”, se vor desfasura in intervalul orar 11.15 – 13.00 si vor fi moderate de Carmen Mihalache, redactor – sef al publicatiei, si de criticul literar Vasile Spiridon.

In cadrul colocviilor, criticul literar Adrian Jicu va prezenta doua valoroase aparitii editoriale, publicate la Editura „Babel”, semnate de criticul literar Constantin Calin, devotat cercetator al operei bacoviene: o editie de „Opere (Poezie si Proza. Alte scrieri)” ale lui George Bacovia si volumul „In jurul lui Bacovia. Glose si Jurnal”.

Acest program ce onoreaza memoria poetului bacauan, prin valoarea continutului gindit de organizatori, va mai include, in intervalul orar 15.00 – 17.00, o masa rotunda cu tema „Bacovia, azi”, moderata de conf.univ.dr. Ioan Danila, si in final, Gala Premiilor Revistei „Ateneu”, care va avea loc de la ora 17.00 la Centrul de Cultura si Arte „George Apostu”, din Bacau.

Sursa foto.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular