Bacauanul Cornel Galben a devenit membru al Filialei USR Galati – Braila

0
917

Jumatate dintre membrii Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor din România sint din alte judete iar mai multi scriitori bacauani sint validati in alte asociatii de profil din tara. Unul dintre autorii pe care USR Bacau i-a pierdut este istoricul si criticul literar, editor si animator al vietii culturale bacauane Cornel Galben, care a devenit in aceasta saptamina membru stagiar al Uniunii Scriitorilor din România, din partea Filialei Galati – Braila.

Iata cum mi-a motivat scriitorul bacauan decizia de a deveni membru al unei filiale USR dintr-un judet vecin.

Cornel Galben:

„Prin 2007, la insistenţele domnului Calistrat Costin, actualul preşedinte al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor, mi-am întocmit un dosar de presă, la care am ataşat cărţile apărute până atunci – «Enescu etern», «Personalităţi băcăuane», volumele I si II, «Ieşirea de siguranţă» şi «Poeţii Bacăului la sfârşit de mileniu. Debuturi 1990-2000» – şi recomandările primite din partea scriitorilor C.D. Zeletin, Gheorghe Izbăşescu şi Petru Cimpoeşu. Spre stupoarea multora, dosarul meu nu a trecut de comisia de validare, deşi alţii, cu dosare mult mai subţirele au depăşit acest prag. Nu m-am întrebat de ce unii da şi eu nu, însă mi-am retras dosarul şi mi-am văzut în continuare de proiectele mele, adăugând volumelor amintite încă pe atâtea, ba şi ceva în plus: «Personalităţile Bacăului», «Personalităţi băcăuane», volumele III-IV, «Convorbiri fără adiţionale», «Lecturi aleatorii», «Alergând prin subteranele textului». Bineînţeles, la dosarul de presă s-au adăugat alte recenzii şi cronici despre cărţile mele, aşa că puteam oricând să-mi refac portofoliul de date şi să înaintez o nouă cerere de primire în Uniune. N-am făcut-o, pentru că am considerat că scriitor eşti prin operă, nu printr-o patalama, pe care au primit-o, din păcate, sute de veleitari în ultimele două decenii.

Agasat, totuşi, de mirarea constantă a unora şi de întrebarea, subtil răutăcioasă, Cum, tu, care ai atâtea cărţi şi ai scris despre toţi, nu eşti membru al Uniunii?, m-am decis în cele din urmă să le fac pe plac şi să-mi refac dosarul. Decisivă în acest sens a fost invitaţia scriitorului Corneliu Antoniu, preşedintele Filialei Sud-Est (Galaţi-Brăila), care, contrariat la rândul lui că nu mă număr printre confraţii de breaslă, m-a invitat să devin membru al filialei dunărene. Mă ştia ca autor de literatură încă din anii ’70 şi, deşi nu-i oferisem, până la acea întâlnire din toamna anului 2009, nicio carte, m-a asigurat că e ferm convins că dosarul va trece. Iar cum la Bacău stiva de dosare creştea ca voinicul din poveste, cu două zile înainte de a se încheia termenul pentru depunerea dosarelor în 2011, mi-am adus aminte de invitaţie şi, după o scurtă convorbire telefonică, am acceptat-o, păstrând aceleaşi recomandări primite şi eliminând din dosar cărţile de interviuri. Puteam să fac acest gest şi la Bacău, dar mi-am zis că e mai bine, în cazul în care voi fi primit în U.S.R., să fiu la distanţă, departe de o confrerie rău înţeleasă, şi să-mi conserv astfel statutul de om care spune lucrurilor pe nume şi nu se sfieşte să fie tranşant când e vorba de rateuri literare.

A fost, dacă vreţi, şi un test pentru mine, însă această recunoaştere câştigată prin mii de ore de trudă în faţa hârtiei albe, nu schimbă cu nimic statutul meu. Voi continua să fiu acelaşi, să-mi văd de proiecte şi să acord, ca şi până acum, atenţia cuvenită băcăuanilor, care şi datorită modestei mele contribuţii editoriale şi bibliografice figurează acum în dicţionare şi lucrări de sinteză”.

Cornel Galben va lansa simbata, 11 septembrie 2011, ora 10, la Biblioteca Municipala „Stefan Luchian” din Moinesti (Bacau) „Personalitati moinestene” (Editura „Corgal Press”, 2011). Volumul insumeaza biografiile a 40 de oameni de seama ai locului, de la Tristan Tzara, intemeietorul dadaismului, la poeta Camelia Iosub, cea mai tinara reprezentanta a spiritualitatii moinestene.

Sursa foto: Liviu MAFTEI (Ziarul de Bacau, Mediafax)