Bacaul, centru cultural european?

Nu stiu cind s-a trecut peste intrebarea „Este Bacaul un centru cultural national?” dar se pare ca problema este deja rezolvata la acest nivel, de vreme ce intelectuali ai urbei pun acum in discutie dimensiunea europeana a orasului, in zona sa culturala. Ce inseamna de fapt un centru cultural european n-a spus inca nimeni. Important e sa fim.

Provocarea a fost lansata de Asociatia Culturala „Octavian Voicu”, Filiala Bacau a Uniunii Scriitorilor din România si Revista „Plumb”, in cadrul Simpozionului „Bacaul – centru cultural european”, care a avut loc astazi, la Facultatea de Litere a Universitatii Bacau, in prezenta a numerosi studenti, profesori, scriitori si pictori bacauani.

Dezbaterea nu a avut nici amploarea si nici atentia meritate – participantii, o parte dintre ei, au completat integrame, au desenat sau au rasfoit Revista „Plumb”. Cind intimplarea picase-n motaiala lectorul universitar doctor Elena Ciobanu, colaborator al Revistei de cultura „Ateneu”, a pus degetul pe rana.

„Bacaul are personalitati intelectuale, are scriitori, traducatori, are o comunitate de pictori dar acest proiect trebui sa inscrie Bacaul pe harta Europei. Este necesar ca Bacaul sa-si creeze o naratiune identitara, care nu exista acum. E aproape un complex. Bacaul trebuie sa inceapa sa-si spuna povestea, trebuie sa capete constiinta de sine. Marginea nu mai este o provincie, este un loc de unde poate porni creativitatea. Cred ca acest proiect trebuie sa porneasca de la premisa ca totul este de facut. Il vad ca pe un proces foarte dinamic in care sa se coaguleze toate energiile creatoare. Avem valori, trebuie facute cunoscute. Inteligentele Bacaului trebuie chemate la apel”, a subliniat universitarul bacauan.

Scriitorul Cornel Galben a atras atentia audientei asupra faptului ca Bacaul are deja o identitate culturala europeana in domeniul muzicii, prin evenimente precum Zilele Muzicii Contemporane sau personalitati precum dirijorul Ovidiu Balan, care organizeaza festivaluri in Europa, sau in domeniul artei plastice, prin Tabara Internationala de la Tescani, si ca domeniul deficitar este literatura.

„Ca sa fie scriitorii vizibili la nivel european, ar trebui sa fie vizibili in primul rind in tara, dar nu prea vad bacauani in culegeri, dictionare, sau in manifestari de interes national sau international. Scriitorii trebuie sa devina vizibili nu numai in Bacau, unde toata lumea e geniala, ci in tara si apoi in lume”, a punctat Cornel Galben, membru al Filialei Galati – Braila a Uniunii Scriitorilor din România, autor al seriei de volume „Personalitati bacauane”.

Acesta a mai spus ca autoritatile locale si judetene ar trebui sa initieze un concurs de idei pentru promovarea Bacaului, bine finantat, pentru a fi motivant.

Poetul Petru Scutelnicu a precizat spre final ca unul dintre obiectivele proiectului este si atragerea tinerilor „cu virste intre 10 si 90 de ani” catre Cenaclul „Octavian Voicu”, al asociatiei cu acelasi nume, a carui viitoare sedinta va avea loc pe 14 noiembrie 2011, de la ora 17.00, la sediul Muzeului de Istorie din Bacau.

Au tinut prelegeri in cadrul simpoziunului – reliefind imaginea unor personalitati bacauane precum poetul Vasile Alecsandri, academicianul Solomon Marcus sau criticul si istoricul literar Alexandru Piru – conf. univ. dr. Ioan Danila, scriitorul Doru Ciucescu, criticul literar Petre Isachi si poetul Calistrat Costin, presedinte al filialei bacauane a Uniunii Scriitorilor din România.

Cel mai mare succes la tinerii prezenti l-a avut insa poetul Ovidiu Genaru care, la invitatia organizatorilor, a citit din volumele sale „Jurnalul seducatorului” si „Trandafir cu venele taiate”.

Proiectul „Bacaul – centru cultural european” este finantat de Consiliul Judetean Bacau.

Similar Articles

Comments

  1. Vă mulţumesc pentru informarea completă, sintetică, la obiect, despre eveniment.
    Nu am putut fi de faţă, spre a vă cunoaşte la faţă, dar mă resemnez a îmi place şi aşa: fără diacritice vizibile.

    Cu plăcerea de a vă reciti!

  2. M-am uitat dupa dv dar nu eram sigura ca v-am vazut. Ma intrebam daca ne sincronizam in opiniile despre eveniment. Multumesc de lectura. Ma voi gindi la chestiunea cu diacriticele.

  3. Gândiţi bine, detaşat de evenimente şi cu un umor fin ce mi-e drag şi-l gelozesc deopotrivă. Că vă stă aproape de fire.
    Faceţi bine că veţi medita la diacritice. Poate-i reînvăţaţi pe fani să scrie şi să citească fonetic în limba mamelor noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular