Bacaul cultural sau Bacaul muncitoresc?

5
1150

O tinara asociatie bacauana, “Civitas Bacoviensis”, fondata de muzeografii drd. Elena Lacramiora Istina si dr. Marius Alexandru Istina, a lansat la sfirsitul saptaminii trecute, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, pliantul “Repere culturale bacauane”, un posibil ghid turistic pentru cei care vor sa descopere Bacaul cultural.

Publicatia contine fotografii si informatii despre aproximativ 50 de obiective de patrimoniu, din Lista nationala a monumentelor istorice, revizuita in 2004.

“Patrimoniul din municipiu este destul de numeros. Cred ca promovarea se poate realiza pe trei repere: arhitectura religioasa, arhitectura laica si institutii de cultura, acestea ar fi trasele pe care agentiile bacauane de turism ar putea sa le propuna. Ar trebui lucrat pentru vizibilitatea acestor obiective. Sintem bacauani si ar trebui sa ne mindrim cu ceea ce avem”, a declarat drd. Lacramioara Istina, membra fondatoare a Asociatiei “Civitas Bacoviensis”, sefa de sectie la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” din Bacau.

Oameni de cultura din Bacau au felicitat initiativa tinerei asociatii insa au facut recomandari pentru editia a doua, din care n-ar trebui sa lipseasca, in opinia lor, obiective turistice precum Catedrala “Inaltarea Domnului”, Cimitirul “Lazaret”, Cimitirul Evreiesc, Filarmonica “Mihail Jora” sau cele doua universitati bacauane.

“Cu acest pliant am pornit de la ideea ca nu stim ce avem in propria «ograda». Problema este ca nu stim sa ne vindem «marfa». Patrimoniul nostru trebuie promovat, prin vederi, prin mijloace electronice. Vrem sa facem ceva pentru intreg judetul”, a spus muzeograful Marius Istina.

Istoricul bacauan Ioan Mitrea a atras atentia ca “Repere culturale bacauane” nu este o premiera si ca muzeografi bacauani aflati acum la pensie au mai realizat astfel de publicatii.

Asociatia “Civitas Bacoviensis” are ca obiectiv promovarea patrimoniului mobil si imobil, in special prin mijloace tiparite. Membri sai vor realiza o noua editie a pliantului “Repere culturale bacauane” si isi doresc sa publice o harta culturala a municipiului Bacau.

Zilele trecute un artist italian spunea despre Bacau ca este „un oras viu dar muncitoresc”. Care o fi imaginea reala? Cu sprijinul dat de autoritatile locale si judetene pentru promovarea imaginii Bacaului cultural, s-ar putea ca italianul sa cistige detasat.