Traim cu senzatia ca timpul este contemporan cu noi, de aceea o sarbatoare ca implinirea a 600 de ani de la atestarea documentara a orasului Bacau poate parea pentru multi doar un prilej de festivitati, prinsi cum suntem in consumarea prezentului.
Ca suntem insa fragile verigi in lantul istoriei ne aminteste „Bacaul de altadata”, un film document realizat de Vladimir Lucavetchi, unul dintre foarte putinii pastratori ai memoriei in imagini a Bacaului vechi, si Eugen Grigore, un tinar bacauan cucerit de arta filmului.
„Bacaul de altadata” este o intoarcere in timp emotionanta chiar si pentru cei mai tineri care nu au cunoscut orasul altfel decit este in prezent, si care vad pentru prima data, pe pelicula, un tirgusor plin de o poezie inghitita definitiv de cuva unor escavatoare care au ridicat in perioada comunista orasul Epocii de Aur. Vechea Strada Mare, spun istoricii Bacaului, ar fi putut fi, daca nu era transformata de tavalugul „civilizator”, un Liptcani bacauan.
Imaginile prezente in „Bacaul de altadata’ au fost selectate din arhiva de filme a Cineclubului Casei de Cultura „Vasile Alecsandri” Bacau. Realizarea acestui proiect a fost sprijinita financiar de Primaria municipiului Bacau.
Producator: ArtFotoFilm
Director de productie: Eugen Grigore
Consultant istoric: prof. Eugen Sendrea
Sunet: Ciprian Manta, Lucia Grigore
Scenariu si regia: Vladimir Lucavetchi
Echipa Vladimir Lucavetchi – Eugen Grigore obtine an de an premii la festivaluri internationale de film pentru amatori. Vladimir Lucavetchi s-a nascut in Vijhita – Storojinet, astazi tarim ucrainean si a venit in Bacau in 1950.
Vladimir Lucavetchi:
„Imaginile sunt ca un letopiset, nu scris, filmat. Asta a fost pasiunea vietii mele. Nu stiam insa ca tot ce colectionez va avea peste 40 de ani o asemenea valoare. Suntem si noi niste cronicari cu aparatul de filmat”
Eugen Grigore:
„Ma bucur ca am reusit sa salvam ceva din istoria asta care oricum trece”
buna ziua,
va rog daca ati putea sa -mi trimiteti niste poze 😀
multumesc mult
Anitza, ce poze doresti? Cu Bacaul de altadata? Poate te ajuta Eugen.
Va rog mult sa-mi spuneti si mie de unde pot sa-mi comand cartea „Jafuri si crime” de Eugen Sendrea .va rog mult k nu o gasesc nicaieri:-( dak stie cineva VA ROG lasati-mi un mail pe adresa:anutza4you_2007@yahoo.com
Alinutza,
ti-am trimis pe e-mail numarul de telefon al autorului. Am vorbit cu dl. Eugen Sendrea si a zis sa-l suni, ca mai are citeva exemplare si iti poate da unul.
Multumesc mult pt ajutor!am reusit sa fac rost de carte:-)
Fara Filtru,te rog mult sa imi mai trimiti odata nr domnului Eugen Sendrea.(eu am sunat la editura Vicovia si am intrat in posesia cartii(am primit un exemplar de la autor) dar as vrea sa-i multumesc personal domnului Eugen)
Iti multumesc pt ajutor!
Buna seara, abia am gasit acest post, foarte interesant. Felicitari!
As vrea sa intreb daca as putea avea e-mailul d-lui Eugen Sendrea, sau numarul de telefon.
Va multumesc foarte mult.
Sofia, ti-am trimis pe e-mail numarul de telefon.
Multumesc mult.
superb, sunt student in Bacau si pot spune cu mana pe inima ca doream sa se pastreze aspectul clasic al orasului, felicitari:)
Am avut niste emotii extraordinare sa vad acest video…as vrea mai multe imagini ori video de acest gen din Bacau!Va multumesc
hihihi, indoctrinarea de azi e mai urata decat cea de ieri…
Liptcani bacauan, vechiul centru al Bacaului, casele alea cu usa-n strada si cu pravalii prafuite tinute de megiesi slinosi, vai, ce-am mai pierdut cand a venit „tavalulgul civilizatiei” peste noi!
Cel putin, baletistii aia cu pechereul si ceasca cel iubit aveau constiinta faptului ca fac gimnastica si nimic mai mult, si-n plus tavalugul civilizatiei lucra pt ei, astia de azi apreciaza, de la distanta, doar viloaieie hotilor zilei.
Oricum, felicitari autorilor filmului, mi-am amintit cu drag de vremurile in care constructii frumoase de utilitate publica(cum apare in film sala sporturilor) se ridicau peste noapte in locuri virane, prafuite, sau ocupate de constructii darapanate, „liptacaniene”…
buna ziua ma pute-ti ajuta si p mine cu un rspuns .?Cum se numeste melodia de la minutul 13 si 20 de secunde din documentar .Multumesc anticipat
Filmul are doar 6 minute 24 de secunde. Deci melodia de la ce minut va intereseaza? Ca 13.20 nu exista.
spuneti mi si mie va rog numele melodiei la la 4:32 va rog .e foarte frumoasa .felicitari celor care au realizat filmuletul
Mi-am dorit atat de mult sa vad macar fotografii cu vechiul Bacau,n-am sperat sa existe un film.Mai ales ca imi amintesc cand a fost demolat centrul.multumesc,ati facut o treaba fantastca !
buna ziua,
M-am nascut in Bc. Soarta a facut ca sa locuiesc in prezent pe alte meleaguri. De ceva timp parintii mei s-au mutat in oras cu mine, pt ca departarea ne macina tot mai mult. Nu stiu ce mi-a venit azi sa caut pe net imagini cu Bacaul – prezent si trecut. Poate dorul de locurile in care m-am nascut. Am aflat aici, intamplator, de existenta acestui filmulet. Amintirile m-au napadit…am retrait anii copilarie, imi amintesc centrul vechi, etc. Le-as face o mare, mare, surpriza parintilor mei daca as putea achizitiona caseta cu filmuletul. Va rog sa imi comunicati cu cine sa iau legatura pentru a cumpara dvd-ul cu filmuletul. Cu prietenie, Gabriela
Buna ziua, Gabriela
V-am trimis pe e-mail un numar de telefon si un nume de contact. Daca ati lasat adresa corecta, aveti deja datele. Numai bine!
m-ar interesa niste fotografii sau imagini cu liceul Lucretiu Patrascanu, actualul Gheorghe Vranceanu. Facem intalnirea de 20 de ani de la terminarea liceului si tare mi-ar place sa pot face un clip cu liceul . Va multumesc, cu respect, Cristina Leonte
MdACA MAI AVETI MATERIALE DE ACEST GEN AS FI BUCUROASA SA LE AMi-ati facut o mare bucurie cu acest film.Mi-ati daruit la 43 de ani un strop din copilaria mea.Felicitari!
Felicitari pt film…dak mai aveti asa ceva puteti sa le publicati…am cautat poze cu Bacaul vechi ,am gasit ceva pe aici si m-au uns la inima…eu locuiesc in Serbanesti dar nu am gasit nimic legat de cartierul in care locuiesc…ceva de prin anii ’80 macar…sunt un tip mai nostalgic si m-am bucurat chiar cand am recunoscut capatul liniilor de autobuz de la sensul giratoriu unde se afla in prezent statuia lui Alexandru Cel Bun…Bravo!
sant nascut in orasul bacau fosta strada vasile alcsandri casa nr. 22 .traiesc in israel 40 de ani.
film splendit emotionabil. nu reusesc sa recunosc casa si strada unde am trecut copilaria.va rog sami trimiteti ari fi f. sentimental .sa gresit ca sa distrus historia. personal asi fi vizita cu copii si nepotiei ca turisti asi fi lasat la voi zeci de mi dedolari ca turist.europenien au pasrat nou si vechi .si vin la old city mai mult/ milions de turisti
vizionind documentarul luni,9 ianuarie 2012 pe 1tv, am avut surpriza sa o descopar in unul dintre cadre pe mama mea in tinerete.mi-as dori f. mult acest film.cit costa si unde il putem gasi?multumesc
Astept sa ma contactati la 0744696014
Ma bucur ca putem sa facem bucurii.
Chiar doresc sa salvam si restul de pelicula pe care o avem pt valoarea timpului care a trecut.
Exceptional!Sunt niste imagini inedite!Vreau sa ii felicit pe toti cei care au contribuit la acest filmulet care va ramane cu siguranta mostenire generatiei viitoare.Va rog frumos sa imi dati numarul de telefon sau adresa de e-mail al domnului Eugen Sendrea caci as vrea sa cumpar niste carti pe care dansul le-a scris si care din pacate nu mai sunt pe piata .Multumesc anticipat.Ma puteti contacta pe e-mail:embraceurend@yahoo.com
Superb,un reportaj care m-au facut fericit ,sa revad locuri care-mi amintesc de coplilarie si de adolescent.As fi dorit sa mai vad si continuarea (reportajul se termina cu promisiunea ca veti continua).Cuvintele sunt sarace,multumiri realizatorilor,faceti multi oameni fericiti si an acelasi timp nostalgici
poate gasiti ceva imagini despre liceul de fotbal,eu terminand in anul 1985
Superb film. Sa inteleg ca aceasta este singura filmare care o pot gasi depre bacaul vechi? Am incercat sa caut pe internet si alte filmari dar din pacate nu exista altceva. Doar imagini.Daca aveti alte materiale video despre bacau in special antecomunist as fi recunoscator sa le publicati.