Bacaul de altadata

28
5019

Traim cu senzatia ca timpul este contemporan cu noi, de aceea o sarbatoare ca implinirea a 600 de ani de la atestarea documentara a orasului Bacau poate parea pentru multi doar un prilej de festivitati, prinsi cum suntem in consumarea prezentului.

Ca suntem insa fragile verigi in lantul istoriei ne aminteste „Bacaul de altadata”, un film document realizat de Vladimir Lucavetchi, unul dintre foarte putinii pastratori ai memoriei in imagini a Bacaului vechi, si Eugen Grigore, un tinar bacauan cucerit de arta filmului.

„Bacaul de altadata” este o intoarcere in timp emotionanta chiar si pentru cei mai tineri care nu au cunoscut orasul altfel decit este in prezent, si care vad pentru prima data, pe pelicula, un tirgusor plin de o poezie inghitita definitiv de cuva unor escavatoare care au ridicat in perioada comunista orasul Epocii de Aur. Vechea Strada Mare, spun istoricii Bacaului, ar fi putut fi, daca nu era transformata de tavalugul „civilizator”, un Liptcani bacauan.

Imaginile prezente in „Bacaul de altadata’ au fost selectate din arhiva de filme a Cineclubului Casei de Cultura „Vasile Alecsandri” Bacau. Realizarea acestui proiect a fost sprijinita financiar de Primaria municipiului Bacau.

Producator: ArtFotoFilm
Director de productie: Eugen Grigore
Consultant istoric: prof. Eugen Sendrea
Sunet: Ciprian Manta, Lucia Grigore
Scenariu si regia: Vladimir Lucavetchi

Echipa Vladimir Lucavetchi – Eugen Grigore obtine an de an premii la festivaluri internationale de film pentru amatori. Vladimir Lucavetchi s-a nascut in Vijhita – Storojinet, astazi tarim ucrainean si a venit in Bacau in 1950.


Vladimir Lucavetchi:

„Imaginile sunt ca un letopiset, nu scris, filmat. Asta a fost pasiunea vietii mele. Nu stiam insa ca tot ce colectionez va avea peste 40 de ani o asemenea valoare. Suntem si noi niste cronicari cu aparatul de filmat”

Eugen Grigore:

„Ma bucur ca am reusit sa salvam ceva din istoria asta care oricum trece”