Bacaul inaugureaza un nou program de rezidente artistice internationale

0
534

Centrul de Cultura si Arte „George Apostu” din Bacau, devenit in ultimii ani centru regional de cercetare in domeniul dansului contemporan, prin colaborarile sale cu artisti si institutii din tara si din strainatate, lanseaza joi, 29 septembrie 2011, in calitate de partener asociat, un nou program de rezidente artistice internationale ArtistNe(s)t, care se va derula in cadrul proiectului european de mobilitate, schimburi artistice „E-Motional Bodies & Cities”, initiat si organizat de Fundatia „Gabriela Tudor” din Bucuresti. Beneficiari ai proiectului vor fi artisti si manageri din sase tari europene.

In intervalul octombrie 2011 – octombrie 2012, Centrul de Cultura „George Apostu” din Bacau va gazdui in rezidente de cite patru saptamini coregrafi, dansatori, artisti vizuali si manageri din România, Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie si Turcia, pentru a dezvolta proiecte de dans contemporan, individuale sau de grup.

Primele rezidente ArtistNe(s)t in cadrul E-Motional 2011 se vor desfasura in perioada 3 – 31 octombrie la Bucuresti si Bacau, cu participarea a trei artisti din Letonia (Katrina Albuze), România (Paul Dunca) si Bulgaria (Krassen Krastev), selectati de board-ul proiectului.

Artistii vor sustine o prezentare publica a rezultatelor rezidentei pe 28 octombrie 2011, la Centrul de Cultura si Arte „George Apostu”, in cadrul programului „Microstagiune de dans contemporan – Bacau 2011”.

Pe durata a doi ani, „E-MOTIONAL Bodies & Cities” va conecta comunităţile artistice din ţările partenere printr-o serie de activităţi care includ burse de mobilitate, rezidenţe, burse în management cultural, cercetare artistică, schimburi de spectacole şi coproducţii. Dezvoltarea profesională a artiştilor şi a managerilor culturali şi încurajarea experimentului artistic reprezintă elemente esenţiale în viziunea proiectului.

Organizatorul principal al E-MOTIONAL este Fundaţia „Gabriela Tudor”, acesta fiind unul dintre puţinele proiecte europene câştigate în cadrul programului Cultura 2007-2013 de o organizaţie de dans din Europa de est în calitate de lider. Proiectul este realizat în colaborare cu Dublin Dance Festival & Dance Ireland (Irlanda), Asociaţia Coregrafilor Profesionişti din Dans (Riga, Letonia), Dance House Lemesos (Limassol, Cipru) şi body > data > space (Londra, Marea Britanie), în calitate de coorganizatori.

Parteneri asociaţi sunt Reţeaua ArtistNe(s)t –Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti / Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Academia Irlandeză de Muzică şi Dans şi Universitatea din Limerick (Irlanda), Teatrul Rialto (Limassol, Cipru) şi CATI – Asociaţia Artiştilor din Dans Contemporan (Istanbul, Turcia).

Programul international de rezidenta artistica ArtistNe(s)t a fost initiat si implementat de managerul cultural Gabriela Tudor, in anul 2006.