„Bacaul de la 1850 la 1900”, monografia semnata de Costache Radu, „primul cronicar modern”* al orasului, a fost reeditata sub ingrijirea pasionatului cercetator Lucian Serban, care a coordonat si editia din 2005. In demersul sau, profesorul bacauan si-a luat ca partener Editura „Egal”, condusa de Ioan Danila, un alt mare iubitor al istoriei acestor locuri.
Costache Radu (1832 – 1908) a cunoscut orasul despre care-a scris dintr-o postura de gazetar, avocat, om politic, dramaturg si primar in doua mandate.
In „Bacaul din trecut si de azi”, volum aparut in 1933, Grigore Grigorovici vorbeste despre monografia lui Costache Radu, ca despre „o publicatiune de o insemnatate capitala pentru localitatea noastra”, „prima lucrare prin care s-a dat la iveala aspectul real al trecutului Bacaului din rastimpul celor cinci decenii de care se ocupa autorul”.
Cartea „Bacaul de la 1850 la 1900”, o lucrare „cu parfum de secol XIX, asezonata cu fragezimi din secolul nostru, asigurate de tinarul cercetator Lucian Serban”, dupa cum o descrie universitarul Ioan Danila, a fost lansata astazi la Centrul de Cultura si Arte „George Apostu”, in cadrul evenimentului aniversar care a marcat implinirea, pe 6 octombrie 2008, a 600 de ani de atestare documentara a orasului Bacau.
– Aparitia cartii a fost suportata financiar suta la suta de profesorul Lucian Serban – insa volumul poate fi achizitionat de la autor si din librariile bacauane la un pret modic –
Ioan Danila:
„Cind a fost lansat «Dictionarul geografic al judetului Bacau» (2006), am tinut sa subliniez gestul cu valoare de simbol – sau, de ce nu, ca model – al lui Lucian Serban de a iesi in viata editoriala cu o inchinaciune catre inaintasi. In 2005, precedind centenarul aparitiei cartii, a retiparit monografia lui Costache Radu, «Bacaul de la 1850 – 1900», cu actualizari si comentarii necesare intelegerii de catre cititorul secolului XXI. Abia dupa un an a dat la iveala «Dictionarul geografic al judetului Bacau», iar acum, cind Bacaul este in sarbatoare, a reluat tiparitura din 1906, considerind ca este necesara o oglinda a vechii urbe si, totodata, este nevoie de un gest comemorativ pentru Costache Radu, intr-un an cind marcam centenarul trecerii sale in eternitate”.
Lucian Serban, editorul volumului:
„Un cititor atent al studiilor consacrate orasului Bacau va observa ca, invariabil, toate lucrarile monografice, incepind cu G. Grigorovici si terminind cu cele de data recenta fac referire la un nume: Costache Radu. Personalitate complexa a vietii bacauane, a ramas in atentia istoriografiei in primul rind prin «Bacaul de la 1850-1900», lucrare de referinta pentru cunoasterea vietii culturale, sociale si politice a Bacaului din framintatul secol XIX, deschizind (alaturi de Grigore Grigorovici si Grigore Tabacaru) triada cronicarilor Bacaului de altadata.
(…)
Am incercat, intr-o investitie de suflet, ca martor al unei perioade in care fizionomia locului natal si-a pierdut din parfumul unei epoci prea usor trecute cu vederea, de multe ori inchisa intr-o vitrina prafuita, sa readuc in atentia cititorului necesitatea apelarii la memoria timpului si spatiului. Prin intermediul lui Costache Radu aceasta se reveleaza in momente si locuri depuse intr-un Genius loci a carui substanta va fi, speram, recuperata macar prin scormonirea vechilor amintiri octogenare ori din curiozitatea sufletelor tinere.
Mai mult decit alte orase poate, Bacaul nu trebuie sa piarda firul subtire ce racordeaza valorile trecutului sau de perspectivele metropolei de miine”.
* Eugen Budau – „Bacaul literar”
Coperta: harta orasului Bacau (1896) – ing. N. Cucu (prelucrare Lucian Serban)
Costache Radu, fotografie preluata din editia coordonata de Lucian Serban.
Se intampla lucruri frumoase in Bacau. Ma bucur sa stiu asta si ma bucura si mai mult sa-l revad pe Domnul Profesor de Geografie Lucian Serban 🙂
Ce vremuri de liceu, dom’le!
stimate Domn,
Cu totul întâmplător am dat peste această informaţie .M-am bucurat ca un copil,cu toate că în curând voi împlinii vârsta de 80 de ani.
Deoarece lucrez în presă de o viaţă,pe când eram elev la Liceul Ferdinand ,apoi la Radio,Informaţia Bucureştiului,Cultura de la Cluj,Viaţa de la Galaţi,un ziar de la Brăila şi în ultimii 40 de ani public săptămânal la Viaţa Noatră şi Revista Mea din Israel.
Am publicat şi o seamă de cărţi în ebraică şi l.română.
M-ar bucura să citesc Cartea despre oraşul Bacău şi să-i fac o largă prezentare la pag.10 a ziarului.
Vă mulţumesc anticipat,
dr.Paul Leibovici
rh.Neve Alon 15 ap.43.Rehovot 76455 Israel