Bacaul, partener intr-un proiect artistic international premiera pentru România

In luna octombrie 2011, trei artisti din România, Bulgaria si Letonia se vor afla in rezidenta artistica in Bacau

Centrul de Cultura si Arta „George Apostu” din Bacau a dobindit in ultimii ani statutul de centru european regional de cercetare in domeniul dansului contemporan, prin rezidentele artistice ArtistNe(s)t, oferite dansatorilor si coregrafilor din tara si din strainatate. Acest statut se consolideaza odata cu selectarea sa, ca partener asociat, in proiectul european destinat mobilitatilor, schimburilor artistice si formarii profesionale in domeniul dansului contemporan „E-MOTIONAL Bodies & Cities”, care se va derula in urmatorii doi ani in România, Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie si Turcia. Proiectul este coordonat de Fundatia „Gabriela Tudor”, prezidata de coregraful român Cosmin Manolescu, si este unul din putinele proiecte europene cistigate în cadrul programului Cultura 2007-2013 de o organizatie de dans din Europa de est în calitate de lider.

E-MOTIONAL Bodies & Cities se va derula in perioada 2011 – 2013 si va include rezidente de cercetare artistica in Dublin (Irlanda), Limassol (Cipru), Riga (Letonia), Londra (Anglia) si Bucuresti (România), burse de mobilitate, burse de management cultural, schimburi de spectacole, coproductii si un forum international destinat specialistilor din zona dansului contemporan.

„Intr-un timp in care Centrul National al Dansului din Bucuresti nu-si mai regaseste identitatea, proiectul E-MOTIONAL vine sa sprijine scena de dans contemporan, prin programul ArtistNe(s)t, care cu greu reuseste sa-si desfasoare activitatea, in conditiile financiare prin care trecem. Acest program este unul din putinele programe care in ciuda problemelor continua sa mearga mai departe si asta se datoreaza echipei din Bacau, careia as dori sa-i multumesc. Sper sa fie un nou inceput, o noua dezvoltare si speram sa reusim sa cream aici un studio de artele spectacolului, sa primim artisti, sa fie realizate spectacole in coproductie. Ar cistiga foarte mult Bacaul printr-un astfel de spatiu esential pentru artisti.

Ideea a fost de a conecta tari care nu au avut pina acum legaturi cu România, comunitati mici, similare zonelor de dezvoltare a dansului contemporan din tara noastra. Foarte mult in scrierea proiectului m-a ajutat managerul cultural Stefania Ferchedau„, a declarat la sfirsitul acestei saptamini, la lansarea bacauana a proiectului, coregraful Cosmin Manolescu, consultant al rezidentelor artistice pe dans contemporan desfasurate in Bacau.

In luna octombrie 2011, Centrul de Cultura si Arte „George Apostu” din Bacau va oferi rezidenta artistilor Paul Dunca (România), Krassen Krastev (Bulgaria) si Katrina Albuze (Letonia).

„Dansul contemporan in România este Cenusareasa artelor, asta este aratat si de faptul ca in premiera festivalul de dans de la Bucuresti nu este finantat de CNDB. Nu ne-am pierdut speranta. Faptul ca domnul Cosmin Manolescu a reusit aceasta finantare europeana este o premiera pentru România, pentru ca este primul program Cultura 2007 – 2013 cu un coordonator român”, a subliniat la lansare Gheorghe Popa, director al Centrului de Cultura si Arte „George Apostu”.

Parteneri români asociati ai proiectului mai sint ArtistNe(s)t – Reteaua Centrelor de Rezidenta pentru artisti, fondata in 2006 de managerul cultural Gabriela Tudor, si Centrul National al Dansului din Bucuresti.

Parteneri internationali sint Dance Ireland, Academia Irlandeza Internationala de Muzica si Dans si Universitatea din Limerick (Irlanda), Teatrul Rialto (Limassol, Cipru) si CATI – Asociatia Artistilor din dans Contemporan (Istambul, Turcia).

Pe 28 octombrie 2011, Centrul de Cultura si Arte „George Apostu” va organiza o microstagiune de dans contemporan, pentru publicul interesat sa vada spectacolele concepute in rezidentele artistice ArtistNe(s)t din Bacau. Evenimentul va reuni dansatori, coregrafi si manageri culturali din mai multe tari europene.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular