„Observatorul Cultural” publica in numarul din 19 martie un interviu cu academicianul Basarab Nicolescu. Textul, realizat de Ovidiu Simonca, ajuta la cunoasterea personalitatii omului de stiinta român si, intr-o oarecare masura, a domeniilor sale de cercetare.
Basarab Nicolescu vorbeste despre ideea de toleranta, despre transdisciplinaritate si birocratii din religie, dar si despre Anne, femeia care l-a ajutat sa reintre in relatie cu lumea exterioara.
Academicianul român spune ca, in ciuda aparantelor contrare, in ultimii 15 ani a inceput sa se contureze in lume un dialog intre stiinta si religie si ca dialogul este sansa nostra de supravietuire ca specie.
In acest interviu, Basarab Nicolescu face de asemenea referire la academicianul, nascut in Bacau, Solomon Marcus, pe care il considera un „companion extraordinar” in domeniul promovarii transdisciplinaritatii.
„Am un companion extraordinar în România – Solomon Marcus, care este un membru marcant al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare, pe care l-am înfiinţat la Paris. Solomon Marcus este foarte activ în acest domeniu, a participat la primul Congres Mondial al Transdisciplinarităţii” (Sursa: „Observator cultural”)
Stranie, aproape neverosimila, mi s-a parut marturisirea legata de o experienta aproape mistica traita pe 19 noiembrie 1989, la Paris. Oare daca ti se intimpla astfel de lucruri poti vorbi atit de firesc despre ele?
Cea mai interesanta zona din interviu mi s-a parut, insa, cea referitoare la gasirea locului nostru interior, poate si pentru ca in lumea exterioara actuala pare uneori atit de usor de ratacit.
„După mulţi ani de existenţă, ajung la concluzia simplă că lucrul cel mai greu în viaţă este să-ţi găseşti locul. Am petrecut mulţi ani să-mi găsesc locul. Locul în sine, nu neapărat locul în societate. Locul în societate ţi-l găseşti repede, dar, deseori, nu este locul tău. Locul în societate este o făcătură, o imagine, o deformare a propriei fiinţe.
Uneori, locul social coincide cu locul interior, dar sînt numeroase cazuri cînd locul exterior nu se regăseşte în locul interior, în artă, în muzică, în poezie. (…) Fără o cale spirituală este imposibil să poţi să-ţi găseşti locul. Trebuie să-ţi conciliezi natura animală şi natura divină, ca să-ţi găseşti locul” (Sursa: „Observator cultural”).
Impreuna cu autorii Gabriel Memelis, Adrian Iosif şi Dan Răileanu, Basarab Nicolescu a lansat pe 13 martie, la Institutul Cultural Român din Bucuresti, volumul „Realitatea transdisciplinară – o fuziune de orizonturi ale teologiei, ştiinţei şi filosofiei”.
Pe 25 martie 2010, Basarab Nicolescu implineste 68 de ani. Oare ce isi doreste un academician la aceasta virsta?