Bianca Rotaru: „Judec estetic orice intilnesc”

0
857

biancar.jpgBianca Rotaru, membra din 2007 a Filialei Bacau a Uniunii Artistilor Plastici din România, a deschis vineri, la Galeria „Noua”, prima expozitie personala de pictura si grafica, dupa ce publicul bacauan a mai avut ocazia sa vada pe simeze lucrari ale sale in expozitii realizate impreuna cu artista Elena Lupascu.

Tinara pictorita, in virsta de 28 ani, incepe cu o tema dificila in arta, autoportretul, o forma de a se revela si a se cunoaste pe sine ca artist. Expozitia intitulata „Autoportret” include lucrari realizate in ultimul an, in mai multe tehnici, dintre care pictura in ulei, in acril, grafica in tus sau in creion.

Din publicul vernisajului au facut parte mama si fratele artistei, prieteni si colegi. Printre artistii care au fost alaturi de ea la deschiderea expozitiei s-au numarat Teodora Nicodim, Viorica Zaharia, Geanina Ivu Vlad, Ilie Boca, Dionis Puscuta, Vasile Craita Mindra, Ioan Burlacu, Ovidiu Marciuc, Sergiu Mazerschi, Ion Mihalache.

Fara Filtru: De ce ai ales ca tema a expozitiei autoportretul, un test dificil chiar pentru artistii cu mai multa experianta?

Bianca Rotaru: Nu stiu, a fost ca un examen, ca un test pe care mi l-am pus eu mie, din curiozitate, voiam sa vad daca reusesc. Si am inceput cu o lucrare. Am fost multumita, am facut si pe a doua, si pe a treia si de un an de zile am adunat toate lucrarile. Asa este, mi-am inceput oarecum invers demersul artistic. Ar fi trebuit sa incep cu studiile dupa natura, cu studiile dupa portret, crochiuri. Si apoi sa trec la arta abstracta si stilizari. Am luat-o invers.

Fara Filtru: -Cind ai facut primul autoportret?

Bianca Rotaru: -Sincer in facultate, in anul doi, e o tema.

Fara Filtru: -Lucrarea este in expozitie?

Bianca Rotaru:-Aproximativ. Acolo era un soi de caricatura, trebuia sa aratam cum ne vedem noi. Facusem un profil si imi pusesem niste increngaturi pe cap, eram un fel de meduza, asa ma vedeam eu, eram intr-o perioada mai pesimista, negativista. (ride, n.r.) Mi-a placut ce a iesit. Este in expozitie, insa fondul e diferit, e intr-o maniera mai baroca.

Fara Filtru: -Incerci sa comunici ceva prin arta ta sau incerci sa te descoperi pe tine ca artist?

Bianca Rotaru: – Cred ca amindoua, in egala masura, si sa ma descopar si sa comunic ceva. Nu stiu in ce masura imi reuseste.

Fara Filtru: – Ce incerci sa comunici?

Bianca Rotaru: – Ca sint mai multe personalitati intr-un singur om, adica te modelezi si te schimbi in functie de mediu, de persoana cu care esti, in functie de ce faci, de starea de spirit. Cred ca si din expozitie se vede ca am anumite stari de spirit, un pic impuse si fortate ca sa reusesc sa transmit si celorlalti, pentru ca sint mai introverita si ma ascund mai mult.

bianca1.jpg

Fara Filtru: -Exista si o intentie de comunicare referitoare la arta?

Bianca Rotaru: Da, intotdeauna incerc sa-mi depasesc limitele, pentru ca am facut arta murala si nu sint o maestra a pensonului pe pinza si incerc sa deslusesc si eu cum e cu pictura pe pinza.

Fara Filtru: -Ai lucrat si monumentala? De ce ai optat pentru pictura pe pinza?

Bianca Rotaru: – Am lucrat si monumentala dar m-a inspirat si domnul profesor Bartos. Imi placeau foarte mult lucrarile lui. Primele pe care le-am vazut erau in cutit si am pastrat mult tehnica asta, cu pasta intinsa pe pinza cu ajutorul cutitului, dar o sa incerc insa sa pictez cu pensula, ca asa e metoda clasica. (ride). E si un test. Nu stiu cit reusesc, nu ma pot autoevalua. Sint oarecum multumita, as putea face mai bine, categoric.


Fara Filtru: -Cu ce idee ai vrea sa plece privitorul de la expozitia ta?

Bianca Rotaru: -(face o pauza si ride) …ca ma cunoaste, sa aiba impresia ca ma cunoaste.

Fara Filtru:-Artistul sau pe Bianca Rotaru, ca persoana?

Bianca Rotaru:-Artistul. Dar cred ca si persoana, sint una si aceeasi, nu difer prea mult.

Fara Filtru: -Ce pondere are arta in viata ta. Tu esti si profesoara de liceu.

Bianca Rotaru: -95 la suta. Cinci la suta e timpul in care dorm. Arta conteaza foarte mult pentru mine. Vad orice lucru, orice fapt, vizual, estetic. Judec estetic orice intilnesc.


Fara Filtru: -Ai atelier? Unde pictezi?

Bianca Rotaru: -Nu, lucrez acasa, pe jos, in sufragerie.


Fara Filtru: Cit ramine deschisa expozitia?

Bianca Rotaru: Doua saptamini.

Artistul plastic Vasile Craita Mindra:

„Domnisoara Bianca Rotaru prezinta o etapa…eu as numi-o atelier. E foarte bine ca exista si schitele care pot sa defineasca acest moment O sa dau un citat din Horia Bernea, marele pictor din pacate disparut prematur, care spunea intr-o tabara: «Portretul este un test foarte important. Trebuie sa semene, este testul de dexteritate si de talent». Si se pare ca asa este. Avem in aceasta expozitie vreo trei etape, trei genuri de lucrari: schitele foarte spontane, portretele, majoritatea fiind autoportrete. Autoportretul e si mai greu, pentru ca sa vorbim despre noi este cel mai greu, sa te detasezi si sa te surprinzi pe tine insuti. Haideti s-o aplaudam pe Bianca Rotaru„.