Bucataria à la Cisnadioara

1
1359

De curind papilele mele gustative s-au intilnit cu bucataria transilvana, mai exact cu bucataria à la Cisnadioara (Sibiu), cu mincaruri dulci si codimentate, din care nu lipsesc ardeiul iute si sofranul, ba chiar mierea de albine („ciolan cu glazura”!), amanunte de cultura gastronomica diferite de cele intilnite in zona Moldovei. Pentru doua zile am luat masa la Pensiunea „Sub cetate”, o pensiune de trei margarete, cu specific cica sasesc (o sasoaica din sat a spus insa ca bucatarul n-ar fi), pe care o recomand tuturor celor care ajung in zona. Am trait din nou acolo nemultumirea ca Bacaul e un loc fara „specific”, cind e vorba de turism, nu stiu de ce. Nu ne pricepem noi la marketing sau orasul o fi pur si simplu banal? Tind mai curind sa votez cu prima varianta, daca ma gindesc ca o piatra in forma de broasca din Cisnadioara („Piatra Broastei”) era trecuta pe un pliant de promovare a satului.

Pensiunea „Sub cetate” multumeste la capitolul confort (ex: are in camere inclusiv internet wireless si dus cu hidromasaj) si seduce la capitolul de specific al locului, pentru ca un cap destept a facut o poveste acestui loc, amenajat dupa traditia gospodariilor sasesti de odinioara. Mobilierul si toate decoratiunile – inclusiv rama oglinzii din baie – sunt pictate cu flori in culori tari, pe baza de verdele nuculiu sau rosu, ospatarii poarta costume populare iar mincarea este servita, de regula, in vase de lut.

Prima intilnire a papilelor mele gustative cu bucataria à la „Sub cetate” a fost intermediata de o supa de gulas (am aflat, intrebind, ca au si gulas servit ca felul doi, cu o consistenta probabil mai groasa), dulce si usor usturoiata, cu bucatele de carne de vita si galuste, servita cu ardei iute, verde, si piine neagra de vatra (nu cred ca era facuta de ei, colorantii alimentari sa traiasca, probabil). Aici am patit o pozna care m-a lecuit sa mai degust ardeii din Cisnadioara. Obisnuita cu politicosii ardei turcesti de prin pietele din Bacau mi-am infipt cu incredere dintii in carnea verzuie si stralucitoare a legumei sibiene, moment in care mi-a luat foc gura. Cind imi amintesc parca simt cum imi ard buzele si ochiul sting pe care cum, necum, am reusit sa-l ating cu mina „contaminata”, provocind siroaie de lacrimi. La acest prinz, felul doi ni s-a servit snitel din piept de pui, invelit cu susan, si cartofi natur de ti se topeau in gura. Desertul, clatite cu nuca si sos de ciocolata, m-a convins definitiv sa recomand bucataria a la Cisnadioara.

La cina, am degustat sarmalute in foi de vita, dulcege, asortate cu tocanita de vitel (foto). Vorba ceea, maninci si plingi. Si ca sa nu pling pe uscat, un pahar de vin Merlot „s-a pupat” de minune. Cind credeam ca nu ma mai poate surprinde nimic, vine desertul. La ora zece din noapte niste frumosi de papanasi cu smintina si dulceata de coacaze imi aterizeaza in fata, ca sa-mi testeze vointa. Am cedat, pe jumatate, ca am mincat numai unul, desi inca inghit in sec si parca aud oda bucuriei cintata de papilele mele gustative la momentul ospatului.

Buna rau a fost si o ciorba de fasole boabe cu afumatura, evident dulce, servita a doua zi la prinz, cu ceapa rosie taiata rondele. Nu ma omor dupa mincarurile dulci, dar cele degustate aici aveau logica lor, in armonie cu codimentele, astfel ca nu le-am putut refuza.

Si, in fine, piesa putin mai slaba a colectiei, dupa gustul meu, paprikasul de pui, servit cu smintina, un fel de tocanita de cartofi, cu carne de pui si galuste, care dupa cultura mea gastronomica (asta insemnind ceea ce inteleg eu sa maninc, nu sa gatesc) nu-si aveau rostul. De gustos, insa, a fost gustos. In cele doua zile cit am stat, locul a roit de germani si austrieci.

Sa nu ratati:
– ciorba de fasole cu afumatura, servita cu ceapa rosie
– sarmalutele in foi de varza
– papanasii
– un pahar de Merlot

Obiectii:
– micul dejun (bufet suedez) e cam meschin si lipsit de inspiratie iar cestile de cafea sunt dezolant de mici pentru un bautor pasionat al acestei licori, ca mine
– n-am gasit obiectele sanitare sigilate si nici sapunel la baie, spatiu de altfel curat, n-am a spune altceva

Preturi orientative:
– o noapte de cazare cu mic dejun inclus costa 100 de lei (simpla) sau 150 (dubla)
– o portie de sarmalute cu mamaliguta (ca in fotografie) – 14 lei
– o portie de papanasi (ca in poza) – 10 lei