„Camera 1306 (I Am Myself)”, o experienta artistica de neratat – video

2
994

Centrul de Cultura „George Apostu”, din Bacau, si coregrafii Catrinel Catana si Cosmin Manolescu va invita simbata, 29 octombrie 2011, la premiera bacauana a spectacolului – instalatie pentru o camera de hotel „Camera 1306 (I Am Myself)”, o experienta artistica inedita, nerecomandata persoanelor sub 16 ani.

Spectacolul lui Cosmin Manolescu pune in discutie individul si societatea, relatiile interumane si problemele vietii contemporane – identitatea culturala, memoria, limita intre realitate si fictiune, alienarea individului si dependentele omului contemporan.


Secventa 1
Se cunosc de 10 luni. Sint in prima lor vacanta impreuna.
Au iesit la o tigara pe balcon. Tacere, se aude doar zgomotul orasului. Ea e imbracata intr-o rochie neagra si e in picioarele goale. El are un tricou verde deschis si adidasi verzi cu dungi galbene. Daca te uiti la ei prin geam vezi natura in miscare. Le vezi buzele miscindu-se. Daca i-ai auzi, ai afla ca habar n-au ce se intampla cu ei si cum au ajuns pe balcon.

Secventa 2
In camera de hotel, o ora mai tirziu. El este negru de suparare, ea se spala pe dinti. Televizorul merge, e un film cu batai, dar el se uita in directia opusa, privirea ii trece prin lucruri. Din felul in care sta si expresia pe care o are pe fata se deduce ca asculta dialogul din film, din cind in cind ii mai tresare cite un muschi pe fata sau isi bitiie nervos piciorul.


Secventa 3

In dormitor, imediat dupa aceea. In surdina se aude o muzica de jazz. Ea apare din holul dinspre baie. Si-a pus manusile de box, dar are miinile goale. Danseaza lent, miscarile sint naturale, fluente si impecabile. Citesti muzica in ele, nu mai e nevoie sa o si asculti. The red night is blue.

Secventa 4
Fiecare este peste tot in camera. Sint unul cu celalalt si unul fara celalalt in acelasi timp, pot ramine sau pleca impreuna, totul se poate schimba de la ora la ora. Poti sa privesti sau sa fii si tu privit.
Be ready, anything can happen!

«Camera 1306 – I Am Myself» pune in centrul atentiei corpul aflat intr-un spatiu privat, muta accentul pe subiectivitatea performerului si, in acelasi timp, schimba pozitia privitorului din cea de spectator in cea de voyeur ce violeaza intimitatea, o transforma – prin simpla sa prezenta – in spectacol si modifica permanent pe parcursul reprezentatiei raporturile de forte din interiorul acesteia”, spune Cristina Modreanu despre spectacolul lui Cosmin Manolescu, in ArtAct Magazine, dupa premiera nationala a proiectului, care a avut loc in luna iulie 2011 la Hotelul InterContinental din Bucuresti.

„Ceea ce se intimpla acolo, comenteaza Oana Stoica in «Dilema Veche», despre acelasi spectacol, e dupa puterea imaginatiei fiecaruia, lucru care face conexiunea cu celebrul film al lui Wong Kar Wai, «2046», in care nu se stie exact ce exprima titlul, o camera de hotel, un loc, un nume, o stare de spirit, oricum ceva imposibil de definit, misterios si cu siguranta, fragil”.

Reprezentatia bacauana va avea o durata de patru ore, in intervalul 18.30 – 22.30. Pentru ca numarul de locuri este limitat (maximul acceptat este sase spectatori pe ora), accesul publicului se face pe baza de rezervare, la adresa de e-mail serial.paradise@artsf.ro, pe Facebook – Eu sunt Eu sau la numarul de telefon 0234/545515, al Centrului de Cultura „George Apostu”. Rezervarea trebuie sa includa ora aleasa.

„Camera 1306 (I Am Myself)” este o co-productie a Companiei Paradis Serial, a Fundatiei „Gabriela Tudor” si a Centrului National al Dansului. Spectacolul bacauan are loc in cadrul evenimentului „Dans Contemporan – Bacau, 2011”, organizat de Centrului de Cultura „George Apostu”.