„Camera 1306 (I Am Myself)”, o fantasma „à trois”

Despre „Camera 1306 (I Am Myself)” este greu sa vorbesti si cu atit mai mult sa scrii. E un spectacol fantasma, ca un abur, un spatiu misterios, seducator, intr-o bucla de timp, o experienta artistica, umana puternica, si delicata, ce pare tot mai neverosimila, pe masura ce trece timpul de la momentul trairii ei. Contururile sale perceptibile se estompeaza si ramine o stare, un sentiment foarte personal, ca un secret, pe care nu ai vrea sa-l impartasesti, ca si cum ar fi mai mult despre tine, decit despre orice altceva.

Intr-un timp in care ochiul public are acces direct in cele mai intime zone ale vietii private, voyerismul colectiv, in fata televizorului, fiind practicat cu voluptate cotidiana in detrimentul artei, coregrafii Cosmin Manolescu si Catrinel Catana (foto) parasesc si ei, temporar, scena traditionala si muta spectacolul de dans contemporan intr-un spatiu al intimitatii, camera de hotel. „Camera 1306”, privita ca spatiu concret, este locul in care Ea (Mrs. Chan – Catrinel Catana) si El (Agentul 007 – Cosmin Manolescu) poposesc temporar, pentru o zi sau pentru citeva ore, intre doua destinatii, doua proiecte sau doua iubiri. Pot ramine impreuna sau pot pleca separat, orice este posibil, totul se poate schimba de la ora la ora.

Un semn transmis din „Camera 1306” unui angajat al hotelului de la Centrul de Cultura „George Apostu”, din Bacau, ne spune ca putem urca. Avem la dispozitie o ora, tot atit au avut si cei care au fost la reprezentatia dinaintea noastra. Ne conduce o femeie, zimbind. Spune ca nu stie ce se intimpla in Camera. Ii lasa pe toti la usa si revine cu altii peste o ora. Holul de la etaj e pustiu si luminat din podea, fapt care da intregii intimplari un aer si mai misterios. Stim ca vom patrunde intr-un spatiu privat si asta ne excita si mai mult imaginatia si curiozitatea. Am putea sa ne intoarcem oricind din drum, dar nimeni nu o face. Au platit, vor sa vada. Indicatiile sint sa fim condusi direct in dormitor.

In „Camera 1306” poti privi, poti atinge, poti sa te servesti cu un pahar de vin rosu, poti sa tragi cu ochiul, la propriu, sub plapuma, poti dansa, poti scotoci prin lucrurile celor doi, poti sa-i urmaresti in baie, in dormitor, pe balcon, poti sa le asculti cele mai intime ginduri, marturisite in intuneric sau la lumina luminarilor, esti liber sa faci orice, nimeni nu te opreste de la nimic.

E o capcana pe care spectatorul o realizeaza abia spre sfirsit, cind iese, fizic, din zona de seductie a „Camerei 1306”. Voyerismul este o actiune cu dublu efect. Prin interventia sa, publicul schimba scena vietii private intr-un spatiu spectacular, influenteaza cursul si substanta evenimentelor, devenind, constient sau nu, un al treilea personaj al povestii. Priveste si este privit, iar „Camera 1306” nu mai este doar spatiul intim al artistilor, devine spatiul tau intim, confesiunea ta, dreptul tau la viata privata. Incepe ca un secret al altora pe care ajungi sa vrei sa-l pastrezi ca pe propriul secret. In felul acesta „I Am Myself” este mai putin despre Catrinel Catana si Cosmin Manolescu sau despre Mrs. Chan si Agentul 007 si mai mult despre tine, despre fiecare spectator in parte, despre lucrurile pe care le-ai facut sau ai fi dorit sa le fi facut in „Camera 1306”. Daca vrei sa privesti, fii pregatit sa fii privit, sa te vezi pe tine insuti, acesta pare a fi mesajul spectacolului, o experienta artistica in care te definesti prin fiecare decizie luata.

Si, plecind, nu stii ce ti-a placut mai mult, gratia miscarilor lui Catrinel Catana, stiinta lui Cosmin Manolescu de a patrunde in mintea spectatorului, muzica, vinul, mirosul de betisoare parfumate, lampa ce desena in miscare continua forme colorate pe tavanul si peretii camerei sau pe corpurile dansatorilor, in intuneric, sentimentul de aproape afectiune pe care il ai fata de oamenii alaturi de care ai trait aceasta experienta presque érotique sau pur si simplu starea „Camerei 1306”, ce s-a instalat in sistemul tau, ca o melodie obsedanta pe care ai asculta-o la nesfirsit.

Spectacolul instalatie „Camera 1306 (I Am Myself)” a fost prezentat simbata, 28 octombrie, la Centrul de Cultura si Arte „George Apostu”, in finalul evenimentului „Dans Contemporan – Bacau, 2011”. Reprezentatia bacauana a avut o durata totala de trei ore, timp in care au avut loc trei spectacole a cite o ora, la care au avut acces simultan doar sase – opt spectatori. Receptarea bacauana a propunerii artistice semnata de Cosmin Manolescu si Catrinel Catana a variat de la acceptare deplina, la refuz, exponentii celor doua extreme fiind un grup de tineri care au asteptat timp de doua ore ultima reprezentatie, pentru ca in precedentele nu au mai avut loc, si, la polul opus, doua doamne pensionare care au parasit spatiul de spectacol in primele 15 minute. Cei doi artisti au apreciat insa publicul din Bacau ca fiind „foarte bun”.

Urmatoarea reprezentatie in România a „Camerei 1306 (I Am Myself)” va avea loc la mijlocul lunii decembrie, la Bucuresti. Pe 26 noiembrie, spectacolul va fi prezentat la Plymouth, in Marea Britanie.

Sursa foto: „Eu sint Eu”

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular