Eu anul acesta nu am sa-l sarbatoresc pe Eminescu, am sa-l citesc.
In saptamina 10 – 16 ianuarie 2011, Fara Filtru nu va participa la nicio actiune organizata in scoli sau institutii de cultura cu ocazia implinirii, pe 15 ianuarie 2011, a 161 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, si nu va scrie despre nicio astfel de activitate.
In 2004, convinsa de raul pe care i-l facem scriitorului, cu astfel de festivitati, invitam din editorialul unui ziar „Sa uitam putin de Eminescu”. In 2009, ma revoltam impotriva indecentei publice din jurul datei de 15 ianuarie cu articolul „Mai bine asasinat decit nepereche”. Astazi, cind aceasta isterie a omagierilor fara substanta imi pare si mai agasanta, spun ca trebuie sa punem capat abuzului asupra imaginii acestui scriitor, a carui reputatie a fost compromisa de scoala, care l-a redus in constiinta elevilor, cel putin, la cele doua sintagme calinesciene, „poetul nepereche” si „poetul national”, devenite sabloane, prin supraexpunere, paravane pentru incultura celor care le folosesc si care nu stiu (mai) nimic altceva sa spuna despre Eminescu.
Ideea campaniei mi-a venit zilele acestea cind o institutie din Bacau mi-a trimis pe e-mail invitatie la o serie de activitati dedicate „marelui si nemuritorului Mihai Eminescu” (citat din program).
Daca v-ati saturat de clisee, si de omagieri trase la xerox va invit sa va alaturati campaniei „Nu-l mai sarbatoriti pe Eminescu! Cititi-l” si sa nu organizati, sa nu promovati si sa nu participati la nicio activitate sarbatoreasca dedicata lui Mihai Eminescu.
Va invit in schimb sa cumparati, sa oferiti sau sa cititi o carte de sau despre Mihai Eminescu.
Va invit sa-l citim cu minte eliberata de clisee, sa-l (re)descoperim, sa-l scoatem din sabloane, sa-l privim, daca vreti, ca pe un scriitor contemporan.
In sprijinul Campaniei „Nu-l sarbatoriti pe Eminescu! Cititi-l” aduc un argument exprimat de criticul si istoricul literar Eugen Negrici in volumul „Iluziile literaturii române”, aparut in 2008 la Editura Cartea Româneasca, punct de vedere cu care sint in totalitate de acord.
„An de an, in preajma zilei de 15 ianuarie ne-a fost si ne este dat sa suportam spectacolul grotesc al sarbatoririi, in stil ceausist, a „poetului national”, la care se inghesuie „sa contribuie” televiziunea, radioul, academia, parlamentarii, ziarele (…). Asistind la tot ce se intimpla in aceste zile agitate si la anul de pioasa indiferenta care urmeaza invariabil, iti vine sa ceri decretarea unui deceniu de tacere, de veritabila reculegere, in care «dorul de Eminescu» despre care tot vorbesc eminescoizii nostri ar avea timpul necesar sa iasa din tiparele conventiei anuale, sa se reaprinda si sa ne tulbure, cu adevarat, constiintele” (Negrici, Eugen, 2008, „Iluziile literaturii române”, Editura Cartea Româneasca, Bucuresti, pag. 75 – 76).
In ianuarie 2011 eu nu-l sarbatoresc pe Eminescu. Voi?
Aceasta campanie este sprijinita de Divanul Ad Blog.
S-au alaturat campaniei si le multumesc:
Contrasens: Divanul Ad-Blog sustine campania “Nu-l mai sarbatoriti pe Eminescu! Cititi-l”
Aghiuta.com: Un șpriț rece despre Eminescu
Criticati.ro: Cititi Eminescu
Talent irosit (Madalina Albei): Nu-l mai sarbatoriti pe Eminescu! Cititi-l
River : Și pe 15 ianuarie, îl citesc pe Eminescu!
Inima Bacaului: Nu-l mai sarbatoriti pe Eminescu! Cititi-l
Jurnal de mamica (Alina Ripa): O initiativa interesanta si pertinenta
FOARTEEEE TAREEEEEEEEEE! DAR TOT AR FI UN EVENIMENT!DARUITUL SI CITITUL!
Cititi,daca nu cumva ati citit deja…”Archaeus”,de…poetul nepereche!E proza.Sau recititi!
@ Eliza, multumesc pentru sustinere si pentru recomandare. Cind daruiesti o carte cuiva, ii faci un compliment. 🙂 Si poate, da, e un eveniment, lipsit de festivism insa, intre doua persoane care se pretuiesc reciproc.
Azi am cumparat carti de Eminescu si una am oferit-o deja, in cadrul Campaniei „Nu-l mai sarbatoriti pe Eminescu! Cititi-l”.