O proprietate imobiliara din centrul municipiului Bacau, cunoscuta de pasionatii de istoria culturala a locului sub numele de “Casa Alecsandri”, declarata prin lege monument de patrimoniu de importanta nationala, a fost transformata de un cetatean italian intr-o afacere de proportii ai carei termeni inca se negociaza.
Demersurile facute catre autoritatile publice locale inca din urma cu 20 de ani de catre profesorul Ioan Danila, un pasionat cercetator si animator cultural bacauan, pentru achizionarea acestei proprietati si transformarea sa intr-un muzeu, au fost speculate de proprietarul italian, care a ridicat pretul acestor bunuri la un pret nejustificat de mare, astfel ca nici la aceasta data casa n-a intrat in proprietatea publica a Bacaului.
Cere de cinci ori mai mult decit a dat in 2010
Pana in vara anului trecut, terenul si imobilele din strada George Apostu nr. 9 s-au aflat in proprietatea Societatii Infoterra, o firma italiana cu sediul in Bacau, care le-a cumparat in iulie 2000 de la Florica Victoria Urziceanu din Bucuresti, cu suma de sapte sute sapte zeci de milioane de lei (37 de mii de euro).
La acest pret a achizitionat, dupa cum se precizeaza in actul de vinzare cumparare, o suprafata de 1416 metri patrati de teren, plus o casa din doua corpuri, dintre care “un corp cu coloane, monument istoric si de arhitectura de interes national aflata pe o suprafata construita de 296,61 de metri patrati”. Cumparatorul stia, fapt precizat si in act, ca intra in posesia unui imobil aflat pe lista monumentelor de patrimoniu protejate de lege.
In iunie 2010, aceeasi proprietate trece din posesia societatii italiene la cetateanul italian Maggi Mario, care o cumpara cu 50 de mii de euro. Practic afacerea s-a incheiat intre Maggi Mario si Maggi Mario, pentru ca italianul a fost mandatarul administratorului unic al firmei Infoterra, Nunziante Tamara, si al asociatei Maggi Marta.
Adresa locului de nastere a afaceristului, mentionata in actul de vinzare – cumparare, este aceeasi cu adresa domiciului adiministratorului unic al firmei Infoterra, Nunziante Tamara.
Un teledon pentru rascumpararea “Casei Alecsandri”
In decembrie 2010, la cinci luni dupa trecerea proprietatii din strada George Apostu de la Infoterra la Maggi Mario profesorul Ioan Danila face o conferinta de presa in care lanseaza ideea organizarii unui teledon pentru rascumpararea “Casei Alecsandri” (296, 61 de metri patrati de teren si pe constructia de pe aceasta suprafata), pentru care aflam ca se cere 250 de mii de euro, o suma de cinci ori mai mare decit cea oferita cu citeva luni mai devreme pe intreaga proprietate, de 1416 metri.
Intimplator sau nu, conferinta de presa a fost gazduita gratuit la Salonul de Piane, administrat de Mioara Iacob, cea care figureaza ca traducator si interpret in actul de vinzare – cumparare dintre Infoterra si Maggi Mario a proprietatii din strada George Apostu, nr. 9. Tot coincidenta face, probabil, ca notarul la care s-a incheiat actul sa fie ruda de gradul doi a Mioarei Iacob.
Data fiind aceasta relatie profesionala pe care o are cu afaceristul italian i-am cerut Mioarei Iacob sa ne ajute cu numarul de telefon al actualului proprietar al “Casei Alecsandri”.
“Eu am o relatie profesionala, ca traducator de limba italiana, cu domnul Maggi Mario din 2003 si nu este deontologic sa va ofer numarul sau privat de telefon. Faptul ca am gazduit conferinta de presa nu are nicio legatura cu faptul ca eu colaborez cu dumnealui. Ma stiu cum domnul Danila de mult, am mai purtat discutii.
L-am ajutat acum ca si om care iubeste cultura. Interesul meu este cultural. Pe mine ma intereseza ca Bacaul sa cistige un monument de patrimoniu”, a declarat Mioara Iacob.
Directia de Cultura nu agreeaza ideea teledonului
Teledonul ar urma sa fie organizat de Societatea Cultural Stiintifica “Vasile Alecsandri”, cu statut de asociatie, care-l are ca presedinte de onoare pe Valentin Nedeff, rector al Universitatii “Vasile Alecsandri”, ca presedinte executiv, pe profesorul Ioan Danila, si ca membri, cadre didactice de la institutia de invatamint superior de stat din Bacau.
Petru Cimpoesu, director al Directiei pentru Cultura si Patrimoniul Cultural National Bacau, spune ca teledonul nu este cea mai buna solutie pentru rascumpararea Casei.
“Nu sint de acord cu teledonul. Scopul acestei actiuni care este? Sa se cumpere Casa. Daca nu se aduna suma ceruta, ce se intimpla cu banii? Din punctul meu de vedere trebuia ca fie Consiliul Judetean fie Consiliul Local sa achizitioneze Casa si sa organizeze acolo un muzeu sau sa-i dea o utilitate culturala, educativa, sa o restaureze”, a apus directorul Directiei de Patrimoniu Bacau.
Controverse in privinta legaturii dintre Vasile Alecsandri si “Casa Vasile Alecsandri”
Ceea ce l-a ajutat pe afaceristul italian sa creasca pretul proprietatii sale sint si declaratiile mai multor oameni de cultura din Bacau care spun ca acea cladire ar fi apartinut si chiar ar fi fost locul de nastere al poetului Vasile Alecsandri, un fapt insa contrazis de alte opinii si chiar de lipsa unor documente justificative.
Casa se afla pe lista monumentelor de patrimoniu de valoare nationala din anul 1991.
“Casa merita sa fie monument istoric pentru ca este veche, pentru ca a apartinut lui Costache Rosetti Tescanu, care a fost un pasoptist de frunte si care a avut si asezamintul de la Tescani, pentru ca are valoare arhitectonica. Nu stiu daca exista dovezi ca a apartinut familiei Alecsandri, exista o insemnare in memoriile lui Alecsandri care spune ca s-a nascut la Bacau.
Opiniile istoricilor referitoare la Vasile Alecsandri si casa respectiva sint controversate. Din punctul meu de vedere faptul ca nu s-a nascut Vasile Alecsandri acolo n-are nicio importanta. Se spune ca ar fi apartinut vornicului Alecsandri, tatal lui Vasile Alecsandri. Dar asta nu inseamna ca acolo s-a nascut Alecsandri. Ne-a intrebat pe noi cineva cind a pus placa aceea “Casa Vasile Alecandri» acolo? Noi sintem si vom fi mereu de acord sa existe o placa pe care sa scrie “monument istoric”, restul ce mai pun altii e treaba lor”, a declarat Petru Cimpoesu.
“Am un argument zdrobitor, spune in replica profesorul Ioan Danila. Exista un act din 1852, de vinzare a «Casei Rosetti – Tescanu» catre vornicul Vasile Alecsandri, care a fost tatal poetului”.
Proces intre Directia de Cultura si firma italiana Infoterra
In 2010, Directia de Cultura si Patrimoniu Cultural National Bacau a amendat firma Infoterra, la vremea cind detinea “Casa Alecsandri”, cu suma de 8.000 de lei, pentru ca nu a intretinut in stare buna monumentul de patrimoniu. Decizia a fost contestata in justitie, proces aflat in derulare.
“Asta e motivul de amenda, de neingrijire a Casei, in rest, vinzarile s-au realizat cu repectarea legii, statul nu si-a exercitat dreptul legal de preemtiune”, a precizat Petru Cimpoesu.
Alte detalii aici.