Bacaul poate fi un muzeu fascinant sau un simplu oras fara istorie si fara valoare turistica, depinde doar de felul in care te raportezi la el, de disponibilitatea ta de a-l cerceta si a-l descoperi. Au dovedit-o simbata membrii bacauani din sucursala “Insula cercetasilor”, a Organizatiei Nationale Cercetasii României, care i-au provocat pe liceenii de la Colegiul “Mihai Eminescu” sa-si descopere orasul, in cadrul concursului “Bacaul este un muzeu”.
Au spus “da” provocarii 60 de tineri, fete si baieti, care impartiti in grupe de cite sase membri au pornit prin oras, intr-o calatorie, contra cronometru, in spatiu si timp, in Bacaul de astazi, Bacaul lui George Bacovia, al lui Nicu Enea sau al lui Stefan cel Mare.
“Mergind cu caleasca de la gara spre buricul tirgului pe strada marelui poet al Luceafarului, vedem un conac proaspat inaltat de arhitectul George Sterian. In ce an sintem?” a fost una dintre cele 12 provocari primite in plic de fiecare dintre cele zece patrule pornite in explorarea orasului Bacau.
Intr-un interval de doua ore jumatate, indiciile organizatorilor i-au dus pe liceeni la “Ateneu”, in Parcul “Bacovia”, la Palatul Administrativ, la statuia lui Vasile Alecsandri din Piata Tricolorului, la Biserica Precista, Vivariu, Muzeul de Arta, Casa “Nicu Enea” (aici lacatele erau pe usa), Casa “George Bacovia”, in Parcul Catedralei “Inaltarea Domnului”, in Parcul Trandafirilor sau la sediul Comandamentului Armatei a II-a, din Primul Razboi Mondial.
Provocarile au continut teme de lucru, in care au fost nevoiti sa colaboreze, dar si pretexte de distractie, astfel ca intreaga aventura a fost nu doar una educativa ci si de divertisment, care a prins atit la elevi, cit si la profesorii care i-au insotit.
Liceenii au fost nevoiti sa recunoasca in final faptul ca nu-si cunosc Bacaul si ca acest concurs i-a determinat nu doar sa cerceteze mai cu atentie orasul in care traiesc dar si sa se inroleze in trupa de exploratori a Organizatiei Nationale Cercetasii României.
“Provocarile astea le-am creat noi ca ei sa mearga prin oras, sa descopere Bacaul, sa colaboreze, sa lucreze impreuna si sa se distreze. Acesta este un prim pas pe care multumita conducerii l-am facut la Colegiul «Mihai Eminescu». Vrem sa infiintam aici o unitate de cercetasi. Cercetasia ofera tinerilor o educatie non – formala de nepretuit”, a declarat Alin Pascaru, lider in Organizatia Nationala Cercetasii României, filiala Bacau, si organizator al proiectului “Bacaul este un muzeu”.
Multumim pentru participare Laura. Chiar ma bucur ca ati fost alaturi de tineri si ca ati indeplinit cateva din provocari.