China pe româneste

Nu e „Descrierea Chinei” a lui Milescu Spataru, e un „Jurnal de calatorie in orientul indepartatscris cu mult umor, de Adriana Ionescu Ambrosie, profesoara de engleza la Colegiul National „Ferdinand I” din Bacau, care a fost impreuna cu sotul sau, Pavel Ionescu, director al Filarmonicii „MIhail Jora”, intr-un turneu in China. Aceasta tara a contrastelor a facut-o pe bacauanca sa exclame: „Ce fericire să fii născut în minunata Românie!„. Jurnalul merita citit pentru „culoarea” locului dar si pentru a afla cum percepe un profesor român o alta cultura, la minus 30 de grade.

–––––––––––––

Ce turneu? Treizeci de instrumentisti ai Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacau si-au petrecut Sarbatorile de iarna in China unde au sustinut o serie de concerte, alaturi de 20 de muzicieni italieni ai Orchestrei din l’Aquila.

Cei 50 de instrumentisti au concertat, in perioada 21 decembrie 2009 – 7 ianuarie 2010, sub conducerea maestrului Ovidiu Balan, din Bacau, sau a italianului Roberto Salvalaio, in Maanshan, Xuancheng, Hefei, Neijiang, Leshan, Zibo, Beijing, Changchun, Songyuan, Siping si Jilin.

“Repertoriul este compus in special din muzica italiana, in care ariile pentru soprana – interpretate de Debora Beronesi, prezenta in decembrie, la sala «Ateneu», cu ocazia concertului de caritate organizat de Clubul Lions din Bacau – alterneaza cu uverturi din opere si cu muzica din familia Strauss”, a declarat, din China, directorul Pavel Ionescu.

In concerte a fost prezent si renumitul flautist italian Antonio Amenduni, cu Fantezia “Carmen”, de F. Borne.

Instrumentistii bacauani au profitat de turneul in China pentru a vizita citeva atractii turistice. In Leshan, acestia au mers sa vada cea mai mare statuie a lui Budha din lume, cu o inaltime de 71 de metri si o latime, in dreptul umerilor sculpturii, de 28 de metri, monument care a fost finalizat in anul 803, in timpul dinastiei Tang.

china.jpg

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular