Cine sîntem sau Despre lansarea unei cărţi în memoria eroinei Elena Cancicov

Cînd am plecat de acolo, după două ore de ascultat speech-uri „la sentiment”, ideea care mi se ciubărise confortabil în cap era că Bacăul e o mare familie, cu străbunici iluştri. N-o fi chiar aşa dar cu siguranţă stima de sine a Bacăului ar creşte simţitor dacă ne-am face timp între două griji cotidiene să ne întrebăm cine sîntem, cine am fost. Nu putem fi prezent şi nici viitor fără să fi fost trecut, Bacăul anului 2012 nu este o simplă unitate administrativă, contemporană cu noi înşine, iar noi, cei de astăzi, nu sîntem nişte însăilaţi în istorie, ci un şir întreg de oameni care au trăit aici înaintea noastră şi care prin deciziile şi personalitatea lor au construit acest loc, i-au dat o identitate.

Una dintre personalităţile Bacăului care ar trebui să ne facă mîndri că îi sîntem urmaşi este Elena Cancicov, care a contribuit la dezvoltarea învăţămîntului românesc şi s-a înrolat voluntar, cu preţul vieţii sale, în Crucea Roşie Română, pentru a îngriji soldaţii răniţi în Războiul pentru Întregirea Neamului.

În memoria sa, fosta educatoare Elena Ungureanu (foto1) a lansat pe 1 martie, la Teatrul Municipal „Bacovia”, din Bacău, lucrarea monografică „Eroina Elena Cancicov şi genealogia neamului său”, publicată în acest an la Editura „Corgal Press”, cu sprijinul Primăriei municipiului Bacău. Volumul este rezultatul a zece ani de cercetări pe care cadrul didactic pensionar i-a dedicat vieţii şi activităţii acestui personaj feminin reprezentativ pentru istoria Bacăului.

Evenimentul de lansare, desfăşurat sub genericul „Femei celebre în comunitatea băcăuană”, s-a desfăşurat în prezenţa a numeroşi oameni de cultură, scriitori, profesori, oameni de afaceri şi oameni politici, printre invitaţi numărîndu-se şi Varujan Vosganian, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.

„Cartea este un pod peste timp, o legătură cu trecutul pe care ar trebui să începem să o construim tot mai des”, a punctat la lansare universitarul băcăuan Alin Popa.

„Familia Cancicov este una dintre familiile care şi-au pus într-un mod pozitiv amprenta asupra oraşului Bacău. Îi mulţumesc Elenei Ungureanu că a adus în atenţia noastră istoria frumoasă şi zbuciumată a acestei familii. Bacăul trebuie să trăiască prin cei care au făcut bine pentru Bacău şi avem o datorie de onoare să-i aducem în conştiinţa băcăuanilor, fie că au fost sportivi, oameni de cultură, oamnei de ştiinţă sau oameni politici. Avem cu ce să ne mîndrim”, a subliniat de pe scena evenimentului Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.

Autoarea Elena Ungureanu a susţinut ideea că autorităţile băcăuane ar trebui să facă tot posibilul ca să fie aduse în Cimitirul Central din Bacău osemintele Elenei Cancicov.

„Sînt popoare care-şi cultivă eroii. Elena Cancicov este o candelă aprinsă în galeria eroilor băcăuani, care să ne lumineze calea”, a declarat cadrul didactic băcăuan.

„Sînt impresionat că aţi ales ca de 1 martie să sprijini]i viitorul aducînd în prezent o personalitate din trecut. Elena Cancicov ar trebui să fie un model, împreună cu Elisabeta Rizea (eroină a luptei anticomuniste, n.red.). Cuvintele Elenei Cancicov ar trebui să fie un cod de conduită pentru tinerii de astăzi”, a salutat apariţia volumului scriitorul Varujan Vosganian.

Mai multe despre carte într-un articol viitor.

Foto2: Autoarea Elena Ungureanu şi Carmen Cioltan, preşedinte al Biroului Municipal al Organizaţiei Femeilor Liberale Bacău, amfitrioană a evenimentului

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular