A fost nevoie de un buget de 103.120 de lei (peste un miliard de lei vechi), suportat de Consiliul Judetean si Consiliul Local, pentru ca Bacaul sa intre, prin intermediul evenimentului “Toamna bacoviana – 130″, intr-un firesc al apropierii de George Bacovia, simbol cultural care da identitate orasului, la nivel national.
Aniversarea poetului a devenit un eveniment al comunitatii, nu doar al unei scoli sau al unei institutii de cultura, dezbaterile si intrunirile cu scriitorii au iesit, citeva, catre public, in oras, gradina Casei Memoriale “George Bacovia” a devenit spatiu de intilnire intre scriitori.
Totusi, ceea ce s-a facut efectiv in acest sens n-a costat foarte mult (lectura publica si spectacolele de la statuia lui Bacovia, momente cu impact social, au avut costuri minime), s-au achitat in schimb din buget local si judetean 42.270 de lei cheltuieli cu tiparituri si materiale promotionale (medalie comemorativa, diplome, pliante, invitatii bannere, mape, ecusoane, pliant pentru casa “Bacovia”), 38.000 de lei pentru cazare, transport si masa pentru scriitori din judet si din tara si 17.250, pentru premii literare iar suma de 3600 de lei a acoperit onorariile unor jurii, din care fiecare scriitor membru a primit cite 200 de lei pentru activitatea de a face nominalizari la premii.
Bacovia a ramas in aceste zile de activitati aniversare la fel de singur, pentru ca ne-am dovedit cel putin stingaci in aceasta apropiere. Vineri, in salonul Casei Memoriale “George Bacovia”, Magda Olimpia Iftimie, de exemplu, autoare a volumului „Traditie si modernitate in poezia lui George Bacovia”, a vorbit despre cartea sa, in termeni de critica literara, unui public format in majoritate de copii de clasa a VI-a, in conditiile in care in scoala Bacovia este studiat abia in clasa a XI-a.
Masa rotunda desfasurata, dintr-o alegere fericita, in gradina cu statui a casei memoriale, s-a incadrat, sub moderarea poetului si umoristului Calistrat Costin, presedinte al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacau, in categoria improvizatie fara continut.
Intilnirea a fost deschisa de o invitatie la deconturi pentru benzina, adresata, si mai apoi si repetata, de poetul Petru Scutelnicu. Glume la limita decentei, citeva amintiri, citeva cuvinte omagiu la adresa poetului aniversat, in esenta o intilnire putin onoranta pentru un eveniment cu participare nationala, la care au asistat nume literare care ar fi putut sa ofere celor prezenti o raportare de substanta la poetul George Bacovia.
“Toamna bacoviana – 130” a fost o idee buna prost administrata, un eveniment cu buget mare si cistiguri reduse pe termen lung, coordonat de Uniunea Scriitorilor din Bacau.
Trebuie sa mai treaca inca 130 de ani ca toamna …bacoviana sa ramina in sufletul fiecarui contribuabil…nu cred ca bacauanul de rind a simtit vreun fior ca traieste in orasul ce l-a dat pe Bacovia.
Ei intre ei(les ecrivains…) cred ca s-au simtit foarte bine. Bravo lor!Dar pe banii nostrii?Te cam doare sufletul; iti vine sa emigrezi dar nuuu! stai aici si te chinui ca poate odata si-odata intimpla-se-va ceva,adevarat!
aici s-a dat chix. la teatru nu. a fost chiar frumos. asa frumos demult n-a fost.
@Laura: Ultimul paragraf reda perfect situatia culturii in Romania.
@Eliza: Paradoxal (sau nu) eficienta si rezultatele unui program cultural se traduc in cifre – pe care, de altfel, le gasim expuse si-n articolul asta – nicidecum in vibratie si spirit. E trist tabloul, stiu, dar suntem nevoiti sa-l privim atunci cand suntem inconjurati de o astfel de expozitie.