De la Coca Bloos poti (re)invata ca trebuie sa spui „nu” uritului din lume, chiar si in aceste timpuri cind inconjurati de atita toxicitate sintem tentati sa ne resemnam cu un fatalist „Asta e!”.
Fosta ziarista se fereste sa apara in presa. Si ii dau dreptate. Tot mai putinele exceptii de calitate umana din acest mediu nu sint totusi suficiente pentru a te asigura ca nu vei fi sacrificat ca om, pentru rating. „Eu nu prea dau interviuri, sint foarte atenta la ce apare, la ce cuvinte mi se atribuie. Nu pot sa inteleg cum se face presa astazi, cum poti ca ziarist sa te adresezi unui murind pe patul de spital cu intrebarea «Cum va simtiti?»”.
A acceptat pina la urma sa vorbeasca, la final de festival, despre cea de-a V-a editie a Galei „Star”, despre actorii care au concurat dar si despre juriul de liceeni care a acordat Premiul publicului „Stefan Iordache”.
Fara Filtru:- Cum a fost aceasta editie de festival? Ma refer la calitatea recitalurilor, la textele alese, la interpretare.
Coca Bloos:- Aceasta editie a V-a mi s-a parut o gala buna, interesanta, in primul rind pentru ca spectacolele au avut la baza texte dramatice bune. Ma gindesc la Beckett, la Shakespeare, ma gindesc la textul actorului din State, care a luat si Trofeul, cu un recital despre problemele care sint intre profesori – elevi, intre elevi – parinti, intre parinti – profesori, adica viata noastra cea de toate zilele; daca ma gindesc si la textul actorului din Japonia – ei au un respect foarte mare pentru natura, pentru ceea ce traieste in natura, au o smerenie, o inchinaciune fata de frumusetile pe care ti le da natura; apoi textul „Vietasii”, de Eugen Istodor, prezentat de actorul Ciprian Mistreanu, sau „Nebuna dupa tine”, un text cu atita sensibilitate, prezentat de Georgiana Elena Popan, fata care a si luat premiu. Noi uitam in fiecare zi sa ne iubim si sa iubim pe cei din jurul nostru, ca sa nu raminem singuri, singuratatea asta care ne indeparteaza si de ceilalti. Dupa aceea Radu Botar, cu al sau „Bufon al regelui”, avind text dupa piesele lui Shakespeare. Iata citeva spectacole care, dincolo de texte, au fost prezentate de actori extraordinari, profesionisti, care mi-au incintat si sufletul si mintea.
Am un respect pentru ei, pentru ca s-au gindit la alegerea textelor. Cind au facut aceste alegeri cu siguranta au fost stapiniti si de problemele pe care le traverseaza, ca oameni si ca actori, cu o anumita sensibilitate, si asta mi-a placut foarte mult.
Dintre actorii care nu au luat un premiu, ma gindesc la un spectacol jucat Roman Stefan Marin, cu al sau „Molloy”, de Beckett, text foarte greu, jucat foarte bine. Cred, insa, ca trebuie sa se gindeasca la timpul recitalului. Au fost spectacole ca „Vietasii” sau acesta dupa textul lui Beckett care au depasit, cred eu, timpul recomandat pentru un recital.
Am o bucurie ca in conditiile grele pe care toata lumea le stie am putut avea citeva zile de Gala, de festival, cu participare si straina. Este mare lucru sa gasesti un teatru care sa-si ia in serios menirea lui; ma gindesc la ce a presupus aceasta gala, organizarea, invitatea trupelor. Asta presupune in primul rind sa te gindesti ca asta trebuie sa faci. Iti trebuie foarte multa bucurie fata de ceea ce a fost, dar si speranta ca poate sa fie si mai bine. Am simtit foarte multa caldura, foarte multa seriozitate.
Doresc Galei si celor care se gindesc la acest festival, sa aiba continuitate, sa aiba putere, sanatate. Publicul bacauan merita acest lucru, pentru ca publicul bacauan este extraordinar, daca ma gindesc si la Festivalul de teatru in limba engleza al liceenilor. Nu te mira sa gasesti aici in Bacau o oaza de bucurie si sa vezi ca mai exista sensibilitate, miini intinse spre frumos si spre neuitarea de sinele nostru.
-Fara Filtru: – Este firesc, in opinia dv, ca Premiul care poarta numele actorului „Stefan Iordache” sa fie decis de un grup de liceeni?
Coca Bloos:–Premiul publicului „Stefan Iordache” a fost oferit de liceeni, recitalului „Bufonul regelui”, in buna cunoastere a spectacolelor. Cred ca tinerii, copiii, pentru ca ei sint copii inca, au o perceptie mai putin afectata. Sint mai curati, mai sensibili si ei judeca foarte exact. Ei stiu sa respecte si regulile jocului si sint foarte seriosi in deciziile pe care le iau. A fost corectitudine, nu au fost disensiuni, si asta m-a facut sa ma simt teribil de bine. Acest lucru l-am vazuit si la Festivalul de teatru in limba engleza, care este organizat de liceenii din Bacau. Ei sint foarte corecti si nu au parti-pris-uri, nu se lasa influentati deloc. Iar explicatia pe care cei doi au dat-o pe scena, argumentul pentru acest premiu, ne-a surprins si pe noi.
Minunat! Daca ne-am trezi in fiecare dimineata cu astfel de lucruri, n-ar mai fi nevoie de zahar in cafea, niciodata! 🙂