Colocviile Revistei „Ateneu” – 2008

0
817

Revista de cultura „Ateneu” din Bacau nu prea are „viata sociala”, nu provoaca dezbateri publice, nici macar lansari publice de numar nou, ca „Vitraliu”, care, e adevarat, are aparitie trimestriala. Singurul eveniment in care da piept cu publicul este actiunea traditionala, anuala, Colocviile Revistei „Ateneu”, adica fix ce se intimpla la acest sfirsit de saptamina, cind in urbea noastra va calca picior de creator nou. In rest in spatiul public, cel putin in cel literar, jucam cam aceeasi hora, cu aceiasi oameni, aceleasi idei si aceleasi metehne. Subtilitatea invirtirii in cerc strimt n-au prins-o astia de la Consiliul Judetean, care finanteaza revista, de fapt nici nu cred sa le pese, pentru ca pastreaza publicatia la nivel de subzistenta, cu tainul lunar, si s-ar debarasa bucurosi de scaietele asta neproductiv.

Din lipsa fondurilor, traditionalul Festival „George Bacovia” s-a transformat in Colocviile Revistei „Ateneu”, adica de la un program de citeva zile s-a trecut la cel de „iarna”, de o singura zi, si, daca e sa fim foarte precisi, la citeva ore, una de discutii cu studentii apatici si alte doua de dat premii si ciocnit sampanie.

Doua zile de festival inseamna doua – trei zile de cazare si masa pentru invitati. Si cu un buget dat de Consiliul Judetean cam greu ies socotelile.

Editia de anul trecut, cu invitati „ofertanti”, s-a consumat, ca, pardon de expresie, un amor pe imbracatelea, o ora la universitate, si o anuntare rapida a premiilor la Galeriile „Frunzetti”, o trecere in revista a unor titluri de carte si apoi „colocviu de impresii”.

Lipsa de bani obliga conducerea redactiei la piruete periodice pentru generozitatea unor „mecena” locali.

Anul acesta, din fericire (ramine de vazut, de fapt), invitatii au doua zile la dispozitie sa guste aroma spirituala a Bacaului, si cea de vin, la ceas de toamna.

Azi, start

Dupa ce ani la rind „Colocviile” s-au purtat in jurul operei poetului George Bacovia, “Ateneu” propune pentru actuala editie “Lecturi in palimpsest. Reevaluari in orizontul actualitatii”.

Dialogul se va purta astazi, de la ora 12.00, in amfiteatrul Facultatii de Litere a Universitatii Bacau, intre studenti, redactorii Revistei “Ateneu” si invitati: Constantin Calin, C.Th.Ciobanu, Adrian Jicu, Marius Manta, Carmen Mihalache, Anca Mizumschi, Antonio Patras, Dan Persa, Stefan Radu, Violeta Savu, Vasile Spiridon, Dan Stanca si C.D.Zeletin.

Festivitatea de decernare a Premiilor anuale ale Revistei “Ateneu”, acordate cu acest prilej, va avea loc simbata, 11 octombrie, de la ora 11.00.

Cistigatorul Premiului de excelenta va primi 1.200 de lei, iar premiantii distinsi cu Premiul pentru critica si istorie literara, Premiul pentru Poezie, Premiul pentru Proza si Premiul special al juriului, cite 1.000 de lei.

Invitatii speciali ai actualei editii sunt C.Th.Ciobanu, George Genoiu, Lucia Olaru Nenati, Anca Mizumschi, Antonio Patras, Dan Stanca si C.D.Zeletin. Si cine are putina imaginatie poate sa faca si pariuri asupra premiilor.

Carmen Mihalache, redactor – sef al Revistei „Ateneu”:

Am organizat ani de zile un colocviu dedicat lui George Bacovia si la un moment dat am simtit nevoia sa schimbam tematica. Chiar sintem interesati sa aflam ce-ar dori studentii sa dezbatem, poate ii intereseaza proza tinara, eseistica, chiar o sa-i intrebam. Gindesc aceste colocvii ca pe un spatiu de dialog si un prilej de intilnire intre mai multe generatii de creatori si in primul rind o intilnire cu iubitori de literatura si arta. Speram ca aceste intilniri sa retrezeasca gustul pentru lectura, cartea e un obiect de care te poti indragosti. M-am straduit ca anul acesta «Colocviile» sa aiba un program mai amplu si mai atractiv”.