Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău inaugurează un program de conferinţe ştiinţifice, pentru promovarea culturii naţionale

0
691

Istoricul Nelu Zugravu, prof.univ.dr. la Facultatea de Istorie a Universitatăţii „Al.I.Cuza”, din Iaşi, va susţine joi, 14 februarie 2013, de la ora 12.00, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, din Bacău, Conferinţa ştiinţifică „Edictul de la Milano (313) între politică şi religie”.

Manifestarea inaugurează programul „Conferinţele ştiinţifice ale Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacău”, al instituţiei băcăuane, care îşi propune prin acest proiect „promovarea culturii naţionale şi participarea la activităţile muzeului a unor personalităţi de marcă în acest domeniu”.

Prima întrunire din seria nou iniţiată de muzeul băcăuan este dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Edictul de la Milano din 313.

„Prin acest act, subliniază organitoarii conferinţei, împăratul Constantin cel Mare acorda libertate religioasă deplină creştinismului, care devine religio licita = religie permisă în Imperiu, erau anulate hotărârile anterioare luate contra creştinilor şi se retrocedau Bisericii lăcaşurile de cult şi averile confiscate de împăraţii precedenţi. Edictul din 313 şi măsurile ulterioare luate de împărat au favorizat dezvoltarea şi răspândirea creştinismului”.

La realizarea conferinţei, Comnplexul Muzeal „Iulian Antonescu” a beneficiat de sprijinul oferit de Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza”, Iaşi, şi de Fundaţia Cultural – Ştiinţifică “Iulian Antonescu”, din Bacău.

Întrunirea va avea loc la sediul central al instituţiei organizatoare, din str. 9 Mai, nr. 7.

Intrarea este liberă.