Compozitorul Tudor Feraru, in rezidenta artistica la Tescani

Centrul de Cultura de la Tescani (Bacau), spatiu de creatie in care muzicianul George Enescu a finalizat celebra tragedie lirica Oedipe, este in perioada 19 iulie – 19 august gazda pentru doi compozitori români, Elena Apostol si Tudor Feraru, cistigatori ai burselor anuale oferite de Muzeul National “George Enescu”, din Bucuresti. Cei doi artisti lucreaza aici la proiecte muzicale personale de care publicul se va bucura in viitorul apropiat.

Tudor Feraru a absolvit cursurile Academiei de Muzica din Cluj, unde in prezent este cadru didactic asociat. S-a specializat in compozitie in Canada unde a finalizat studii universitare de masterat si doctorat. In perioada de rezidenta de la Tescani, din aceasta vara, tinarul compozitor a scris muzica pentru un spectacol de balet care va avea premiera in luna noiembrie 2011, la Opera Maghiara din Cluj – Napoca.

“E pentru un ansamblu de zece instrumentisti, cu instrumente de suflat, instrumente de coarde, o harpa, percutie. Spectacolul face parte dintr-un proiect de grant, obtinut de o colega muzicolog, la care participa doi compozitori. In afara de mine mai este Serban Marcu, un prieten compozitor din Cluj. Presedinta proiectului este Tatiana Oltean si ea tine legatura cu diversi artisti implicati. Vor fi doua minibalete complementare pe tema «Orfeu in cultura europeana». Si ne-am impartit cumva sarcinile componistice incit sa iasa doua spectacole compatibile pentru a fi prezentate in acea seara. (…) Titlul lucrarii mele este chiar «Lira lui Orfeu» si mi-am alcatuit singur un libret dar va fi prima ocazie in care voi lucra cu coregrafi, cu balerini. N-am mai scris muzica pentru balet pina acum si a fost intr-un fel o provocare dar se pare ca mi-a priit sederea aici, mi-a iesit o lucrare destul de consistenta si cred ca niciodata in trecut in trei saptamini practic n-am reusit sa definitivez o lucrare atit de ampla. Dat fiind faptul ca am scris lucrarea aici, sper sa fie reprogramata si intr-un alt context, poate chiar la Bacau”, a declarat compozitorul Tudor Feraru.

Tinarul muzician spune ca rezidenta de la Tescani i-a fost benefica si pentru ca l-a ajutat sa isi intregeasca imaginea despre compozitorul si omul George Enescu, de care a fost influentat in profesia sa in mod determinant.

“Toti mentorii mei sau majoritatea mentorilor mei de la Academia de Muzica din Cluj fac parte din generatia asa numita post-enesciana si pe anumite filiere pina la urma toti ne tragem seva de acolo. E vorba si de limbajul muzical pe care Enescu l-a introdus si care pentru perioada respectiva, inainte de anii ’50, era nou in muzica româneasca dar e vorba si de ethosul muzicii lui Enescu, de aceasta inspiratie folclorica, de metamorfozare a folclorului in muzica culta. Intotdeauna ne-a servit drept model si intotdeauna au existat si pe parcursul studentiei simpozioane si prezentari legate de opera lui Enescu. Deci e imposibil sa studiezi compozitia oriunde in România si sa nu ti se lase o amprenta puternica a creatiei lui Enescu, pentru ca e un reper esential in muzica româneasca”, a subliniat tinarul compozitor român.

Tudor Feraru a marturisit de asemenea ca in calatoriile sale de lucru in strinatate a incercat sa promoveze opera mai putin cunoscuta a lui George Enescu, lucrari precum „Oedipe”, Simfonia de camera, „Impresii din copilarie”, Sonata a treia pentru vioara si pian, Suita „Sateasca”, mai valoroase in opinia sa decit rapsodiile.

„Odata descoperite aceste lucrari creeaza revelatii si merita promovate chiar si numai la nivel informativ pentru ca mai apoi unii sa se gindeasca sa programeze si in concert. Peste tot am intilnit reactii foarte elogioase in urma descoperirilor pe care le-am facut oamenilor cu care am intrat in contact in strainatate, in special in America de Nord„, a mai spus Tudor Feraru.

Cei doi muzicieni au fost alesi cistigatorii sesiunii 2011 a Burselor “George Enescu” de catre un juriu format din membri ai sectiei simfonice din cadrul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România, sectie coordonata de muzicologul Dan Dediu.

Invitat temporar al rezidentei din 2011 de la Tescani a fost si compozitorul Catalin Cretu.

Similar Articles

Comments

  1. Nu stiu daca lucrurile sint lamurite in privinta asta, pentru ca am vazut diferite variante, cu sau fara „e”. Nu va contrazic, va propun doar sa dati niste exemple/argumente, pentru ca, da, in mitologie e fara „e”, dar intr-un afis de concert din salonul „Oedip(e)” al Centrului de Cultura de la Tescani, de exemplu, „Oedipe” este scris cu „e”. Poate imi puteti spune dv, ca specialist, cum si-a intitulat Enescu opera, cu „e” sau fara. Exista un manuscris?

    Puteti vedea afisul in aceasta fotografie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular