Concert extraordinar de jazz, cu Fratii Dedeian Quartet, in premiera bacauana

0
668

Filiala Bacau a Uniunii Armenilor din România organizeaza simbata, 26 noiembrie 2011, ora 19.30, la sala „Ateneu” a Filarmonicii „Mihail Jora”, un concert extraordinar de jazz al interpretilor de origine armeana Garbis Dedeian (saxofon) si Capriel Dedeian (chitara), reuniti alaturi de Adrian Flautistu si Laurentiu Zmau in cadrul formatiei „Fratii Dedeian Quartet”.

„Jazul este o muzica superba. Am considerat ca instrumentul cu ajutorul caruia ma pot exprima cel mai bine e saxofonul. M-au influentat Charlie Parker, John Coltrane, Sonny Rollins, insa am avut grija sa nu-i copiez. Un jazzman trebuie sa aiba intelegere, maleabilitate, fantezie si memorie. De improvizat pot improviza in mai toate stilurile. Cint cu placere hard-bop cu tendinte avangardiste si jazz fusion cu influente afro – cubane si funk”, a declarat Garbis Dedeian intr-un interviu acordat emisiunii „Colectia de jazz”, de la Radio România.

„Saxofonistul Garbis Dedeian va concerta in premiera in Bacau. La concert si-au anuntat participarea reprezentanti ai Uniunii Armenilor din România, invitat de onoare fiind deputatul Varujan Pambuccian, lider de grup al minoritatilor nationale din Parlamentul României„, a declarat Bogdan Seto, vicepresedinte al Uniunii Armenilor din România (UAR) – Filiala Bacau.

Concertul este organizat in parteneriat cu Filarmonica „Mihail Jora”, Consiliul Judetean, Primaria municipiului Bacau, Institutia Prefectului judetului Bacau si Centrul de Cultura „George Apostu”.

Filiala Bacau a UAR si Filarmonica „Mihail Jora”, ce poarta numele unui celebru compozitor de origine armeana, colaboreaza pentru a doua oara pentru organizarea unui concert de jazz, dupa ce in luna decembrie a anului trecut l-au invitat pe artistul de origine armeana Harry Tavitian.

Intrarea este LIBERA.

Garbis Dedeian este o personalitate puternica, un instrumentist de exceptie, compozitor, muzician si un promotor de tinere talente, ramane un nume de referinta in jazz-ul romanesc.

Garbis Dedeian este binecunoscut fanilor jazz-ului ca interpret la saxofon tenor si sopran, ca lider de grup, profesor de jazz, orchestrator si compozitor. Considerat cel mai important saxofonist de jazz de la noi, Garbis Dedeian a inceput studiile muzicale la clarinet, insa instrumentul care l-a consacrat este saxofonul tenor.

Este apreciat si datorita compozitiilor sale care au intrat deja in repertoriul tinerilor intrepreti de jazz. In 1995 i-a aparut la editura Ararat o “Culegere de teme de jazz”, fiind publicate unele dintre cele mai frumoase lucrari ale sale, pe care in mod constant le interpreteaza in diferite concerte. (Sursa: UAR Bacau)