Concurenta masculina la Gala Star 2010

5
900

Teatrul Municipal “Bacovia” deschide miine seara cea de-a V-a editie a Galei “Star”, festival international, cu caracter competitional, dedicat recitalurilor de tip one – man show, care aduce anul acesta in Bacau actori, regizori si jurnalisti din România, Statele Unite al Americii si Japonia. Timp de cinci zile (16 – 20 aprilie), spectatorii iubitori de teatru vor putea viziona in program zece recitaluri inscrise in concurs, de institutii teatrale sau de actori independenti din tara si din strainatate, si cinci recitaluri extraordinare, sustinute de mari artisti ai scenei românesti.

Fata de anul trecut, cind cea mai mare presiune a fost pe recitalurile feminine, anul acesta cea mai mare concurenta este in tabara baietilor, Premiul pentru cel mai bun one-man-show fiind disputat de sapte actori, in timp ce pentru Best one-woman – show juriul are de ales din doar trei actrite concurente.

Juriul editiei 2010 a festivalului este format din trei membri, fata de cinci, in 2009. Cei care vor decide anul acesta cistigatorii sint actorul Mircea Diaconu, director al Teatrului „Nottara”, care a mai avut acest rol in cadrul festivalului bacauan in 2007, actrita Coca Bloss, invitata deja pentru a treia oara la acest eveniment, unde a mai participat, cu doua recitaluri extraordinare, in 2007 si in 2009, si conf.univ.dr. Octavian Saiu, teatrolog, vicepresedinte al Sectiei Române a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru. De asemenea, Premiul publicului „Stefan Iordache” va fi decis de un grup de liceeni bacauani.

Deschiderea oficiala a Galei Star 2010 va avea loc la ora 16.30, cu recitalul instrumental „ImproVis”, al violonistului Iustin Stefan Ciuche iar startul competitiei va fi dat, la ora 17.00, de recitalul “Molloy”, de Samuel Beckett, o productie a Teatrului 74 din Tg. Mures, in interpretarea actorului Stefan Marin Roman si in regia lui Dorin Boca.

Tot in prima seara a festivalului va evolua, in competitie, de la ora 18.30, actorul american Aaron Braxton, cu recitalul “Did you do your homework?”, in regia lui Kathleen Rubin.

Seria recitalurilor extraordinare din programul Galei “Star” 2010 va fi deschisa, la ora 21.30, de artistii Ion Caramitru si Aurelian Octav Popa, care vin in fata publicului de festival cu spectacolul “Trecut-au anii…”.

Juriul de selectie a recitalurilor inscrise a fost format si anul acesta de teatrologii Carmen Stanciu (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti), Dan – Marius Zarafescu (MCC) si actorul Gabriel Dutu, director al Galei Star si director adjunct al Teatrului Municipal “Bacovia”, trei dintre initiatorii proiectului Gala „Star”.

„Fara Filtru” este partener media al evenimentului.