O expozitie cu prieteni

Virusata cred de filme precum „Frida”, „Modigliani”, „Surviving Picasso” sau „Klimt”, ma gindesc ca galeriile de arta n-ar mai fi atit de pustii daca oamenii ar percepe aceste locuri ca parti ale istoriei lor, daca s-ar gindi ca fiecare tablou are propria poveste, ca artistii au o viata ca o pata de culoare pe griul general al Bacaului, daca ar privi expozitiile deschise simultan in galeriile din oras ca dueluri artistice intre pictori care-si disputa un loc in istoria artei, ca in ateliere se scrie o istorie cu care suntem contemporani.

Aseara, asta am fost la vernisajul expozitiei de grup „Traditie si postmodernitate”, deschisa la Galeria de Arta Contemporana a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau. Este un proiect realizat de pictorul Liviu Nedelcu, originar din Bacau, pentru Galeria de Arta din Focsani, si reuneste lucrarile a treisprezece artisti plastici, cu virste intre 46 si 74 de ani, din Bacau, Focsani si Bucuresti: Mihai Bejenariu (cu aceleasi eterne „insecte”), Mihai Chiuaru, Daniela Frumuseanu, Alexandru Grosu, Ionela Lazureanu, Ioan Lazureanu, Octavian Mardale, Liviu Nedelcu, Vasile Pop Negresteanu, Angela Tomaselli, Corneliu Vasilescu, Dani Madlen Zarnescu si Gheorge Zarnescu.

Mi-au placut lucrarile lui Liviu Nedelcu iar ale lui Dany Zarnescu ma intriga, cu predilectia ei spre negru, atit de mult negru.

E curios ca dintre artistii bacauani sunt expusi numai cei apropiati lui Chiuaru.

De data asta la vernisaj au venit si liceeni de la Liceul de Arta „George Apostu”, care, am inteles de la unul dintre ei, au contribuit chiar la panotarea expozitiei. Putin intimidati, la inceput, de atitia „profesori”, liceenii au fost imediat atrasi de lucrari, au atins, au privit, au comentat. Cam asta cred ca ar trebui sa se intimple in galeriile de arta ale acestui oras cu un liceu de specialitate. Or, asta se intimpla prea rar.

Artistul plastic Liviu Nedelcu:

„Proiectul «Traditie si postmodernitate» il derulez de un an la Galeria de Arta din Focsani, aceasta este a cincea expozitie. Am vrut sa aduc artisti din diferite zone ale tarii, diferiti si ca stil. Nu este vorba ca unii sunt traditionali si altii postmoderni, toti pot reprezenta si una si alta. Traditie inseamna a prelua din istoria artei acele elemente care ne aduc aminte de un curent mai vechi, cum ar fi Renasterea, de exemplu, si a le imbina cu elemente moderne. (…) Pe 27 noiembrie o sa deschidem la Focsani o expozitie «Sacrul in arta», dedicata Zilei Nationale a României. Mi-ar face placere sa colaboram si pe viitor cu Muzeul din Bacau si sa venim si cu acea expozitie”.

Criticul de arta Constantin Prut, din catalogul expozitiei:

„Un merit imediat vizibil al expozitiilor organizate la Focsani consta in valoarea argumentelor adunate, exemplele prin care se analizeaza fenomenul artistic contemporan. Intr-o perioada dificila, cu opinii contradictorii, cind sintezele cuprinzatoare ale miscarilor artistice românesti intirzie sa apara, expozitiile de la Focsani au, prin calitatea programului si prin valoarea operelor prezentate, o evidenta importanta nationala”.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular