Copila promovata de doi presedinti

2
954

Are doar 12 ani dar surprinde prin maturitatea si constanta preocuparilor sale, eleganta ei nu e doar una a gesturilor ci si a spiritului. Maria Vlad, eleva in clasa a VI-a a Liceului de Arta „George Apostu” din Bacau, fiica pictoritei Geanina Ivu Vlad, a deschis vineri, la Galeria „Noua” din Bacau o expozitie de icoane pe sticla, a treia personala, si a lansat a doua carte de poezie, „Copila dintre jucarii” (Editura „Rovimed”).

Revenirea sa in fata publicului a fost incurajata la vernisaj de doua voci profesioniste in domeniul artei si al literaturii: Dionis Puscuta, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau, si Calistrat Costin, presedintele Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor din România.

„Sint semne de gestica lirica deosebita care ne face sa ne gindim cu incredere la viitorul sau”, a declarat Calistrat Costin, referitor la volumul de poezii lansat.

Poeta Violeta Savu a amintit celor prezenti ca Maria Vlad a debutat la virsta de 9 ani in Revista de cultura „Ateneu”, moment in care prozatorul Dan Persa a remarcat lecturindu-i poemele ca poate fi „o a doua Magda Isanos”.

„Sint admirabile poeziile Mariei. Ceea ce face ca versurile ei sa fie cuceritoare este elementul surpriza, ii place spontaneitatea, ii place jocul de cuvinte. Maria are o duiosie si o sensibilitate deosebite, a capatat constiinta poetica, are un rafinament venit din inteligenta si dintr-o bogatie sufleteasca”, a mai spus Violeta Savu despre poeta Maria Vlad.

Artistul plastic Ioan Lazureanu, profesor al elevei, la Liceul „George Apostu”, a remarcat „nivelul tehnic si artistic foarte ridicat” al expozitiei de icoane propusa de pictorita de 12 ani.

„Ii multumim pentru daruirea cu care lucreaza si pentru acuratetea cu care s-a straduit sa respecte tehnica icoanei pe sticla. Ma bucur ca o am eleva, face cinste Liceului de Arta «George Apostu»”, a incheiat profesorul si artistul Ioan Lazureanu.

„Pentru mine pictura si poezia sint foarte importante, as vrea sa fie preocuparile mele de viitor. Ma inspira toate lucrurile care ma inconjoara, oamenii de linga mine. Cind scriu si cind pictez ma relaxez, nu sint «un copil fara copilarie», am tot timpul xi pentru alte activitati. Dedic aceasta carte si aceste lucrari tuturor celor care iubesc poezia si arta”, a marturisit Maria Vlad.

Alaturi de foarte tinara artista, la vernisaj au fost prezenti cadre didactice, scriitori, prieteni, rude si colegii, care i-au oferit, din partea clasei a VI-a B, o diploma „pentru efortul depus”.

FOTO: Liviu MAFTEI (Ziarul de Bacau, Mediafax)