Cristi Gaspar s-a prezentat din nou fara complexe in fata publicului bacaun, la Galeriile „Frunzetti„, cu o expozitie „trasnita”, cu umor, cu o puternica amprenta autobiografica, pe care artistul plastic bucurestean a intitulat-o „Pierderea inocentei”. Ironii in culori tari, care striga de la intrare ca „pictura nu mai este ceva frumos”. Cristi Gaspar e un artist sincer, fara ifose, si ce-a marturisit vineri la vernisaj va spun si voua. Despre expozitie au vorbit la deschidere artistul plastic Vasile Craita Mindra si artistul plastic Dragos Burlacu, fost coleg de facultate al „trasnitului” Gaspar. Expozitia ramine deschisa pina pe 16 aprilie si, daca e sa ma intrebati, merita sa aruncati o geana, macar pentru a tine pasul, informational, cu transformarile viziunilor artistice.
Sursa foto: Liviu Maftei
Artistul plastic Dionis Puscuta, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, Filiala Bacau:
„Este, zic eu, unul din primii zece artisti plastici români tineri si este o bucurie pentru noi si o mindrie ca aceasta expozitie a putut sa aiba loc”.
Artistul plastic Vasile Craita Mindra:
„Pictorul Cristi Gaspar picteaza foarte interesant, provocator si intotdeauna in alt fel. Este foarte greu de urmarit directia generala a generatiei de sub 45 de ani care se lupta cu foarte multe etape contradictorii. (…) pictura nu mai este ceva frumos, nu mai este o chestiune de estetica, de frumusete, un pariu care tine de calofilie, de placerea privitului. Sint date mai dure, mai consistente si mai contradictorii. Pictorul Gaspar incalca cu foarte multa placere canoanele si le incalca bine, nu tine cont de regulile clasice, in nicio privinta, dar in primul rind in ceea ce priveste „paginarea”. Vedem niste spatii foarte ample, libere, cu culori deschise, alburile care domina foarte multe suprafete si intr-o mica zona laterala, foarte mica, se concentreaza culoarea si structura compozitionala.
Elementele de compozitie, „personajele”, in cazul de fata vacutele si gindaceii, de exemplu, care sint foarte simpatici, ocupa suprafata intr-un mod foarte ciudat, amuzant si inspirat. Dar nu este vorba de obraznicie pentru ca in ultima instanta lucrarile au echilibrul lor final. Are si lucrari de virtuozitate in care demonstreaza ca stie sa manevreze culoarea, sint cele mai asezate spre traditia româneasca a relatiei intre centru si fond dar cele mai multe sint neconventionale, foarte inspirate si putin trasnite, ca sa numim fenomenul. Dar si modul in care invirte culorile este foarte interesant si foarte ciudat, adica se arunca spre culorile evitate de coloristi, are curajul sa scoata violet din tub, neamestecat cu altceva, foloseste crem, culoarea evitat de toti, rozurile, este un maestru in a manevra albul cu negru cu un curaj fantastic.
Cind se intilnesc in acelasi punct, degajarea, jocul, libertatea ludica dar si cu virtuozitatea coloristica, greutatea celui care manevreaza bine si culoarea si elementele de compozitie, se intimpla lucrarea trasnet. Si aici sint patru – cinci lucrari trasnet”.
Artistul plastic Dragos Burlacu:
„Ne cunoastem de foarte mult timp, am fost colegi in facultate, ne stim chiar dinaintea facultatii si intr-un fel am crescut impreuna, cam in fiecare an ne-am vazut, fie cu ocazia unei tabere, fie cu ocazia unei expozitii de-ale noastre. (…) Cristi Gaspar este un artist bazat foarte mult pe emotie si pe traire, unul din artistii foarte buni ai generatiei noastre, lucreaza cu foarte mare placere si cu foarte mare bucurie, lucru care se vede foarte clar din lucrari, cind ati intrat in sala cred ca ati simtit o emotie pozitiva, datorita faptului ca o transmite. Lucrarile lui se nasc intr-un limbaj foarte personal, adica nu respecta nicio regula dar produsul final este o lucrare care poate sta foarte bine alaturi de lucrari clasice. Pot sa spun ca a ajuns intr-un punct important dar nu pe cararile batatorite, adica a luat-o pe cararile lui, pe drumurile lui si a ajuns la niste rezultate remarcabile. El a mai venit in Bacau si va mai veni cu siguranta. V-as sfatui sa pariati pe Gaspar, ca eu am mare incredere in e”l.
Artistul plastic Cristi Gaspar:
„Imi doresc de foarte mult timp sa fac o expozitie in Bacau, din varii motive, unul sentimental, in al doilea rind sala de aici imi place foarte mult, o stiu de multi ani si de mult mi-am dorit sa fac o expozitie. Tot ce vreu sa va spun este ca fiecare lucrare pe care o vedeti, fie ca este mare sau mica pentru mine este un moment din viata mea, nimic nu este gratuit, sint parintii mei, bunicii mei, catelul meu, pisica mea, pestele meu si prietenii mei. Tot ce vedeti sint eu, m-as caracteriza artist autobiograf, imi place sa-mi pictez viata, asta este cel mai important lucru pentru mine.
In sala sint doua proiecte, unul este mai vechi, cel cu orasul si cu animale prin oras, „Micul Paris”, si cel de-al doilea, care pleaca de la teama erotica, spre ingeri, intitulat «Pierderea inocentei». De fapt sint niste simboluri aruncate din mine catre privitor ca o constatare a faptului ca mi-am pierdut copilul din mine. E vorba de momentul cind realizezi nu neaparat ca te-ai maturizat, ci ca in viata nu e asa cum credeai, cu inocenta, ca totul e frumos, si se intimpla si lucruri negative. Am constat chestia asta cu durere si am preferat sa o pun pe o pinza decit sa o tin in suflet.
Eu cred ca arta din ziua de astazi nu mai are treaba cu frumosul, are treaba cu mesajul, cu ce transmite. Cred ca si Grigorescu daca ar fi trait astazi nu putea sa mai faca ce a facut si trebuie sa fim foarte actuali. Luchian n-ar mai fi facut florile care sint, majoritatea, foarte frumoase.Trebuie sa fii foarte actual, pentru ca altfel esti fals. Imi place sa spun lucruri dure, cu un limbaj frumos. Mie nu-mi place sa fac chestii care s-au mai facut. (…) Imi place sa cred ca am o tendinta suprarealista clara, am o influenta neo-expresionista foarte actuala. Si din expresionism, tusa puternica in unele lucrari, pop-art-ul ca putere cromatica. Pentru mine conteaza foarte mult impactul. Sint un tip foarte impulsiv. Ce-mi place sa fac este sa lucrez a la prima”.
Sursa foto: Contrasens