Cum a evoluat (?) ideea de decenta in scoala, in ultimii 20 de ani

8
1381

Eram in clasa a VIII-a la Scoala „Spiru Haret”, din Bacau, cind diriginta noastra, o excelenta profesoara de limba si literatura româna, i-a facut morala unei colege care venise imbracata in blugi elastici skinny, mulati pe corp, interzicindu-i sa mai calce la ora ei cu „blugi puscati pe cur”.

Zilele trecute, dupa 20 de ani de la scena prezentata, la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen”, spectacol – concurs desfasurat intr-un club bacauan, mai multe eleve de clasa a IX-a si-au aratat fundul, la propriu, si si-au expus lenjeria intima in miscari provocatoare, unui public din care faceau parte si profesorii lor, ba chiar si experti ARACIP (Agentia Româna de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Preuniversitar). Nicio mustrare. Dimpotriva. Profesorii cu care am discutat au gasit scuze elevelor in cauza si m-am ales si cu eticheta de „pudica”.

Remus Cazacu, directorul Colegiului Tehnic de Comunicatii „N.Karpen”:

„Din discutiile pe care le-am avut cu colegii mei care au fost la bal, am inteles ca acele momente puteau sa lipseasca, dar au facut parte din programul liber ales de candidate, n-au fost vizionate inainte, sa fie cenzurate. Profesorii care s-au ocupat de spectacol au fost pusi in fata faptului implinit. Acel moment nu e reprezentativ nici pentru restul spectacolului, nici pentru colegiu si nu-i reprezinta nici pe elevii nostri. A fost o parte a spectacolului pe care noi nu o apreciem dar sa nu facem o drama din asta. Poate sinteti dv super pudica”.

Oana Ichim, expert ARACIP, Iasi:

„Erau doar momente artistice. Acele tinute erau costume de scena, asa le-am interpretat. Nu mi s-a parut nimic iesit din comun, ba chiar am apreciat efortul de a realiza intreg spectacolul, e o munca in spate, un efort. Daca se intimpla in timpul orelor, puteam pune in discutie ideea de decenta, dar eram intr-un club. Acum, ce modele au aceste fete in ziua de astazi? Ce vad ele la televizor? S-au incadrat intr-un tipic românesc”.

Reactia profesoarei mele din clasa a VIII-a mi s-a parut atunci exagerata dar pot sa spun ca ei ii datorez ca stiu astazi sa vorbesc si sa scriu corect româneste.

Dupa prima sesiune de bacalaureat de anul acesta doar 13, 69 la suta dintre candidatii de la „Karpen” au promovat examenul. In plus, comentariile pe care elevi ai colegiului le posteaza pe internet la articole referitoare la balul lor sint edificatoare:

Anonimus:

„il dai in pl wa…v-ati gasit voi toti desteptii sa comentati,,,,si ty wa razvan nu te mai kk p tn atat;) mai bn ti-ai vedea de treaba ta. acum va da-ti toti destepti si mai filozofi ai romaniei…”

Cristina:

„ce treaba are dansurile cu promovarea elevilor. veziti fata draga de viata ta”

Pina astazi am fost de parere ca a pune pe seama cadrelor didactice proasta educatie a actualei generatii de elevi (nu vorbesc de exceptii) este o exagerare si ca adevaratii vinovati sint altii, de la familie, la televiziune, internet, politicieni s.a.m.d. De astazi cred ca profesorii isi au elevii pe care ii merita. Cind spui ca director de scoala ca nu este nicio drama ca o eleva sa danseze in lenjerie intima pe scena unui bal de clasa a IX-a, te mai poti astepta sa te impui ca educator?