Cum se spune in maghiara la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National?

Kristofer m-a intrebat azi ce parere am de propunerea maghiarului Kelemen Hunor la conducerea Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.

Nu obisnuiesc sa ma pronunt pe tema unor chestiuni politice pe motiv de greata. I-am raspuns totusi, daca a avut curiozitatea sa ma intrebe:

„Kristofer, mai in gluma, mai in serios, este posibil ca, daca vom avea un ministru al Culturii de etnie maghiara, sa avem in curind doua limbi oficiale in România, româna si maghiara. 🙂 Dupa cum vedem, dumnealor cistiga incet dar sigur multe teritorii ale vietii publice.

Din alt punct de vedere, cel corect din punct de vedere politic, roman sau maghiar cam tot aia poate fi dupa cum merg lucrurile. Daca in ultimii ani i-am avut la conducerea ministerului pe românii Caramitru, Theodorescu, Musca, Iorgulescu sau Paleologu se simte cultura mai bine? Sub conducerea lor monumentele de patrimoniu au intrat in paragina si in general in sectorul cultural e o mare tristete. Mai mult, domnul Iorgulescu a avut probleme cu DNA-ul.

Kelemen Hunor, de altfel medic veterinar, a mai fost secretar de stat la MCC.

In 2010, cultura va fi ultima grija a României, asa ca poate sa nu conteze prea mult cine administreaza acest minister.

Exemplul ultimilor ani de politica româneasca si in special exemplul rezultatului alegerilor prezidentiale de anul acesta ma conduc sa cred ca nu conteaza ce credem noi si ca iese cine trebuie. E vorba de o negociere pe parale in care „abstractiuni” precum cultura, sanatatea, educatia s.a.m.d sint doar niste nume puse unor institutii care invirt bani si resurse de putere”.

Gabriel Ursache a vrut sa ma asigure ca „Limba oficiala se poate modifica doar prin schimbarea art 13 din Constitutia Romaniei. Ca sa intre in vigoare, Constitutia are nevoie de votul romanilor. Nu cred ca ar trece asa ceva la referendum!”.

Cu votul românilor eu nu ma mai simt in siguranta, mai ales de cind am vazut ce grozavii pot vota pe o dusca de alcool, o sacosa cu alimente, din ignoranta sau, la nevoie, poate pe o excursie gratuita in Ungaria.

Prin urmare, stie cineva cum se spune in maghiara la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National? Ca e posibil sa avem in curind placute biligve pe cladirea ministerului.

Similar Articles

Comments

  1. draga farafiltru, ministerul nu mai este si al cultelor, este numai al culturii si patrimoniului, cum i/ar fi stat preafericitului,patriarhului Daniel sa asculte de un secui?

  2. Ai dreptate, asd. Informatia a fost facuta publica astazi. Ieri, cind am postat textul, nominalizarea lui Kelemen era, insa, pentru un minister care includea, si in titulatura, cultele si patrimoniul. Programarea e defazata cu o ora si de aceea arata ca a fost postat azi, cind de fapt a fost postat azi noapte pe la 23.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Advertismentspot_img

Instagram

Most Popular