Salone_overviewADV_EN_post_1170x332_ok

Luna trecută, s-a desfășurat la Milano cea de-a 56-a ediție a Salonului de Mobilă, cel mai important eveniment de acest gen din lume, un etalon pentru profesioniștii din industria designului de interior, la nivel internațional. Anul acesta, salonul a atras peste 2000 de expozanți, din 165 de țări, împărțiți între cele cinci secțiuni ale evenimentului: Salonul Internațional al Mobilei, Salonul Internațional al Designului interior, Euroluce, Workplace3.0 și Salonul Satellite, dedicat tinerilor designeri. În 2017, sloganul Salonului de Mobilă de la Milano a fost: ”Be the first to see the latest”. Dana Chiriac, manager Elitemob, brand băcăuan în domeniul creației de mobilier, a fost prezentă la ediția 2017 a Salonului de Mobilă de la Milano, și ne dezvăluie care sunt ultimele tendințe în domeniu.

Dana Chiriac
– Ce reprezintă pentru specialiștii din industria mobilei și a designului de interior Salonul de Mobilă de la Milano?
– Salonul de la Milano este locul unde se dă ”ora exactă” în materie de mobilier și design interior.

RAZ_7727 – De ce ai dorit tu să iei parte anul acesta la Salon? Ce ai urmărit prin această participare?
-Cred ca pentru a performa e nevoie să te informezi constant și să fii ”up to date”. Așa că nu aveam cum să îl ratez, de vreme ce timpul mi-a permis.

– Ai fost însoțită la Salon de artistul Teodora Nicodim, designer băcăuan care colaborează cu Elitemob, dar am văzut că și oameni din echipa ta iau parte la evenimente care au, într-un sens mai strict sau mai larg, valoare de specializare profesională. Are Elitemob o politică în acestă direcție, de a-și ajuta oamenii din echipa de creație să fie mereu la curent cu nouătățile în domeniu sau ține de opțiunea fiecăruia dintre ei?

– Da, Teodora Nicodim este unul dintre designerii cu care noi colaborăm și am mers împreună pentru că, în general, ne inspiră aceleași lucruri și gândim în aceeași estetică. În ceea ce privește echipa de creație Elitemob, am ales să investim în specializarea membrilor ei, pentru că inovația este unul dintre punctele noastre forte și realizăm mult mai mult decât mobilă la comandă. Mergem mai departe și ne pliem pe nevoile clientului nostru, încercând ca produsul finit să-i reflecte și să-i îmbrățișeze personalitatea.

– Care sunt tendințele în materie de mobilier și design interior, din ceea ce ai văzut la Salonul de Mobilă de la Milano anul acesta?

Back to nature

-În ultimii ani designul interior s-a aliniat și el cu tendințele globale, iar aglomerările urbane au determinat nevoia de ”back to nature”. Fiind inconjurați de materiale reci, beton, fier, materialele naturale aduc acel sentiment de ”acasă”. Spre deosebire de acum patru ani, când am vizitat expoziția, anul acesta am avut sentimentul de spații dedicate confortului, minimalismul fiind îmbogățit de elemente clasice, familiare, care aduc căldura oricărei încăperi. Mi-au placut foarte mult alăturările de piatră, ceramică și lemn, lemn și rășină, catifea și finisaje mate.

Managerul Elitemob Bacău, la Salonul de Mobilă de la Milano, în 2013:

– Ce culori, ce stiluri sunt în tendințe în 2017?
– Surprinzător, culoarea anului Greenery nu a fost vedetă la Salonul de Mobilă de la Milano 2017, ci mai curând culori discrete, calde, apropiate de natură. În ceea ce privește stilul, am observat o îndrăzneală în joaca cu elemente precum: cupru, sticlă, lemn, piele, piatră.

Salonul de Mobila de la MiIano 2017

IMG_7053 – Care este cea mai extravagantă propunere de mobilier sau de design interior pe care ai văzut-o în Salonul de Mobilă de la Milano? Ce ai remarcat în materie de inovație?

– O piesă care mi-a atras atenția a fost o masă de living cu blat de sticlă, cu aspect industrial, gândită în jurul unui motor, masă care cu siguranță va fi piesa centrală în casa unui colecționar de mașini, poate. 🙂 În ceea ce privește inovația, alăturarea de lemn și rășină a avut un succes spectaculos.

IMG_7052

– Am reținut o idee din prezentarea făcută de organizatorii expoziției ”Euroluce”, dedicată sistemelor de iluminat: ”Light as a story”. Numai lumina poate spune povești în designul de interior?
– Daca noi iluminăm strict funcțional, o lampă centrală în tavan, eventual una pe zona de luat masa, designerii de interior ne provoacă să experimentăm și alte surse de iluminat. Într-o încapere sursele de lumină pot fi diferite, conteaza tipul de lumină pe care îl dorim – lumina neutră, caldă, rece, contează să fie adecvat spațiului și funcționalitatii acestuia. Corpurile de iluminat nu sunt doar accesorii, ci fac parte din povestea locului.

Salonul de Mobila Milano

– România a fost reprezentată de 21 de producători? Ai vizitat pavilionul României? Cum ți s-a părut în comparație cu restul Salonului?
– Da, am vizitat pavilionul României și mi se pare de apreciat că încercăm să ne aliniem la tendințele internaționale. Mai avem însă de recuperat, mai ales la capitolul design și prezentare de produs.

Dana Chiriac– Te gândești ca Elitemob să expună pe viitor la Milano?
– Da, iau în considerare această variantă, dar din fericire și nefericire în același timp, contractele pe care Elitemob le are în acest moment nu mi-au permis această ”desfășurare de forțe” :). Lucrăm la foc continuu iar pentru pentru un asemenea proiect ar fi nevoie de un efort susținut care ne-ar fi afectat fluxul de producție.

-Care dintre colecțiile sau piesele din colecția Elitemob s-ar fi integrat foarte bine în Salonul de Mobilă de la Milano și de ce?
-Piesele noastre de mobilier s-ar fi incadrat perfect la Salonul de Mobilă dar, dacă am fi fost acolo, cu siguranță prezentarea produsului ar fi contat foarte mult și am fi promovat colecția clasică, colecție care are un rafinament aparte și care, cred eu, ne definește.

– Ai asistat la conferințe? Ai stabilit conexiuni cu potențiali colaboratori?
-Timpul petrecut acolo a fost destul de limitat, dar am stabilit niște contacte, mai ales pe partea de accesorii.

– Ți-ai cumpărat ceva de acolo?
Salonul de Mobilă de la Milano este doar expozițional, nu e și cu vanzare, dar am comandat câteva piese decorative pentru showroom. Te aștept peste două săptămâni să le vezi! 🙂

RAZ_7681 Mi-ai trezit curiozitatea. 🙂 Voi veni. Au românii o educație sau măcar o preocupare estetică, în domeniul amenajărilor interioare? Au clienții Elitemob? Sau nu e necesar pentru că veniți voi cu experiența voastră?
– Cred ca suntem în continuare axați pe funcționalitate, de multe ori în detrimentul esteticii, iar influența balcanică, combinată cu accesoriile și culorile din altă ”eră” nu au cele mai fericite rezultate. Sunt mândră însă că noi, la Elitemob, avem clienți gata să experimenteze, interesați de servicii și produse de calitate, care înțeleg cât de importantă este perspectiva unui designer de interior, care privește lucrurile în ansamblu și creează povești, nu doar mobilează o încăpere.

– Spune-mi un lucru pe care l-ai învățat sau ți l-ai reconfirmat în urma participării anul acesta la Salonul de Mobilă de la Milano.
– La sfârșitul zilei, când ne întoarcem acasă vrem să ne simțim ”îmbrățișati”. Trăim într-un ritm foarte alert, suntem constant obosiți și dacă nu putem ajunge noi la natură, aducem natura la noi. Natura ne calmează, ne centrează și ne oferă stabilitate.

IMG_7051

– Vei aplica ceva, la Elitemob, din ce ai văzut la Salonul de la Milano?
– După fiecare eveniment de acest tip mă întorc inspirată și intru într-un proces de creație.

Sursa foto Salon: Dana Chiriac
Foto Dana Chiriac: www.farafiltru.net

Articolul precedentCum să jurizezi niște dureri sau Ce răni sufletești ale copiilor ignoră oamenii mari
Articolul următorCoadă la Ilișoi, în Bacău, orașul cu un singur ziar tipărit – VIDEO